İZMİR – Kürt siyasetinin HADEP çatısı altında girilen 1999 yerel seçimlerinde batıda kazandığı ilk belediye, İzmir Menemen’e bağlı Asarlık Belde Belediyesi’ydi. Büyükşehir Yasası ile mahalleye çevrilen çoğunluğu 90'lı yıllarda buraya göç etmiş Asırlık mahallesi sakinleri, 31 Mart seçimlerine dair  “HADEP nasıl kazandıysa, HDP'nin de öyle kazanacağı” inancında.



HADEP HDP ile ilgili görsel sonucuHDP ile ilgili görsel sonucu

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere dair aday adaylığı başvuruları tamamlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP), gösterilecek adayları henüz açıklamasa da, seçim çalışmalarına çoktan başlamış durumda. Partinin il ve ilçe örgütlerince başlanan propaganda çalışmalarında iddialı olunan merkezlerden biri ise, İzmir’in Menemen ilçesi.




İlçe, Kürt siyaseti açısından ilke imza atılmış merkezlerden biri durumunda. Büyükşehir Yasası ile mahalle statüsü verilmeden önce ilçeye bağlı bir belde olan Asarlık Belediyesi, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) çatısı altında girilen 18 Nisan 1999 yılı yerel seçimlerinde Kürt siyasetinin batıda kazandığı ilk belediyeydi.




Bu özelliği nedeniyle HDP İlçe Örgütü seçim çalışmalarına günler öncesinden başlarken, büyük bölümü 90’lı yıllarda maruz kaldıkları baskılardan dolayı Kürt illerinden göç etmek zorunda kalan ailelerin yaşadığı ilçeye bağlı Asarlık Mahallesi sakinlerinin de, partilileri HDP’nin seçimleri kazanacaklarına olan inançları tam.




‘AKP’YE OY VERENLER DE PİŞMAN’ 




Muş’tan 30 yıl önce gelip mahalleye yerleştiğini belirten Şerif Saatçi, önümüzdeki yerel seçimlerden umutlu olduklarını anlattı. Seçim çalışmalar yapıldığı sürece HDP’nin kazanma şansının yüzde 100 olduğunu ifade eden Saatçi, bunun nedeni olarak ise şunları dile getirdi. “Burada herkes birbirini tanır. Devletin baskıları geçmişten bu yana devam ediyor. Neredeyse ayda 3 kere düşüncelerinden dolayı birçok ailenin evine baskın yapılıyor. Düşünce özgürlüğü kısıtlanmış durumda. Fikrini ortaya koyduğun an hemen bir baskınla, gözaltıyla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu şekilde halk sindirilmeye çalışılıyor. Bu yaklaşımlara her kesimden tepki yağıyor. Gelinen süreçte AKP’lisi bile tepki veriyor. Daha önce AKP’ye oy verenlerde pişman olmuş durumdadır.”




Belde belediyelerinin HADEP yönetiminde olduğu dönemde insanların mutlu olduğunu paylaşan Saatçi, bugün ise ciddi sorunları olduğunu aktardı. Anlatımlarına göre bunlardan en büyüğü ise, uyuşturucu kullanımı.




Gençlerin daha 15 yaşında uyuşturucu batağına saplanır hale geldiğini söyleyen Saatçi, “İnsan muamelesi görmek istiyoruz. Bu ülkenin vatandaşı olarak kültürümüz asimile edilmeden, özgür ve barış içinde yaşamak istiyoruz. HADEP döneminde nasıl kazandıysak, HDP’nin de öyle kazanacağına inanıyoruz” diye konuştu.




‘KADINLARIN İRADESİNİ ORTAYA KOYMA ZAMANI’




31 Mart’ta herkesin elini vicdanına koyması gerektiğini söyleyen Seval Bozkurt da, Kürtlerin ise Demokratik Bölgeler Partili (DBP) belediyelere kayyum atanmasını göz önünde bulundurması gerektiğini vurguladı.




Bozkurt, sürekli baskı, gözaltı ve tutuklamalarla karlı karşıya kalmaları nedeniyle özellikle kadınların iradelerini ortaya koyma zamanı geldiğini söyledi. Bozkurt, “Çünkü kadınla dünya değişir. Diğer seçimlerde olduğu gibi bu yerel seçimlerde de kadınlar olarak çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz” diye konuştu




‘HDP İÇİN TÜM DESTEKLERİ ORTAYA KOYACAĞIZ’




Dilan Karakoç ise, Menemen Belediyesi’nin mevcut yönetiminden duyduğu memnuniyetsizliğini dile getirdi. Mahallelerinde kadınların faaliyet yürüttüğü atölyelerin bile kapatıldığını, çevre temizliğine dikkat edilmediğini belirten Karakoç, bu hizmet şeklini kabul etmediklerini vurguladı. Karakoç, yine sürekli yapılan polis baskınları ile mahallerinde huzur kalmadığını da ekledi.




Karakoç, “Çevreye, gençlere ve kadınlara yararlı bir hizmet yapılmasını istiyoruz. Kürt, Türk ayrımı yapılmadan yaşamın huzurlusunu gözeten bir belediyecilik olması gerekiyor. Asarlık belde olduğu zamanlar daha huzurluyduk. Belediyede HADEP hizmet yapıyordu. Belediye HADEP yürütüyor diye beldelikten çıkardılar. HADEP batının tek belediyesi olarak kayıtlara geçmişti. Uyuşturucu, güvensizlik, taciz ve ayrımcılık çok daha azdı. Şuan mahallenin tabanı Kürt ve HDP’li olduğu için daha çok boş vermişler. Sanki buraya hizmet yapılmaya bile gerek duymuyorlar. İşte bizde bunları gözeterek sandıklara gideceğiz, HDP’nin büyük bir farkla ilçede kazanacağını inanıyorum” diye belirtti. (kaynak: MA)
Editör: Haber Merkezi