ŞIRNAK – Silopi’de 10 köye 10 gündür DEDAŞ Diyarbakır Bölge Müdürlüğü’nün talimatıyla elektrik verilmiyor. Karanlığa gömülen köylerde susuz kalan ekinler zarar gördü, çiftçiler hasat zamanına sayılı günler kala isyan etti.


MA'nın haberine göre: Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Ilıcallar (Hevindiga), Buğdaylı (Takîyan), Çiftlikköy (Bedro), Kavallı (Nehrêwan), Ortaköy (Gund Hadid), Ovaköy (Kurawa), Yankale (Sufi Salim), Bostancı (Rîhani), Kavaközü (Rubaî) ve Güven (Basorin) köylerine 10 gündür elektrik verilmiyor. Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) Silopi Arıza Şefliğini arayan çiftçiler, elektrik kesintisinin nedenini öğrenmek istedi. Silopi Arıza Şefliğinden kesintilerin bilinçli yapıldığı cevabını alan çiftçiler, ardından DEDAŞ Şırnak İl Müdürlüğü ile telefon görüşmesi yaptı. DEDAŞ Şırnak İl Müdürlüğü ise, kesinti talimatının DEDAŞ Diyarbakır Bölge Müdürlüğünden geldiğini bildirdi. Kesintilere gerekçe ise, yaklaşık 7 bin hanenin bulunduğu 10 köyde “aboneliği bulunmayan 47 kullanıcı olması” gösterildi.


SONDAJ EKİPMANLARI YANDI


Başvurularından sonuç alamayan köylerde mısır ve pamuk ekili 100 bin dönümün üzerinde arazi olmasına aldırış edilmezken, çiftçilerin tarım topraklarını sulamakta kullandıkları onlarca sondaj kuyusuna bağlı dalgıç ve pompası yandı. Zarar gören ekipmanları kendi imkanları ile tamir ettirmek zorunda kalan çiftçilerin, ekinleri de susuzluktan zarar gördü. Ekinleri zarar gören çiftçiler, hasat zamanına sayılı günler kala yaşadıkları mağduriyetin bir an önce giderilmesini bekliyor.


EN BÜYÜK ELEKTRİK SANTRALİ SİLOPİ'DE AMA…


Çiftçilerin yaşadıkları mağduriyetin keyfi olduğunu dile getiren Rıdvan Kuytan, Silopi'de Ciner Grubuna ait bir elektrik üretim santrali olmasına rağmen elektriksiz kaldıklarını belirterek, "Irak'a, Karadeniz'e buradan elektrik gidiyor. Ancak Silopi'de köylerde biz elektriksiz yaşamak zorunda kalıyoruz. Söz konusu Şırnak olunca herkes sahipsiz kalıyor. 15 kadar sayacım var, borcum yok. Türkiye'nin en büyük elektrik santrallerinden biri buradadır. Biz artık yetkililerden bir şey beklemiyoruz. Ama seçim dönemi geldiğinde köy köy, mahalle mahalle geziyorlar. Sorunlarınız var mı diye. İşte en büyük sorunlarımızdan biri bu elektrik" diye konuştu.


TAPUSUZ DENİLEN ARAZİLER HAZİNEDEN KİRALANMIŞ


Elektrik kesintileri nedeniyle yaşadıklarını anlatan Kuytan, "Bize gerekçe olarak gösterdikleri 47 aboneliği bulunmayan kullanıcı dilekçelerini vermiş ancak dilekçeleri değerlendirilmiyor. DEDAŞ, 'arazilerin tapusuz olmasını' gerekçe gösteriyor. Ama bu araziler zaten devlet arazileri. Devletten kiralanmış. Tapusu devlette. Hem bu arazilere elektrik direklerini de tellerini de kendileri çekmiş. Zaten tapularımız bir bankalarda ipotekli, bir kooperatiflerde ipotekli, bir tefecilerde ipotekli, bir de DEDAŞ'a ipotek mi vereceğiz" diye aktardı.


'ŞIRNAK'TA OLAN HERŞEY KEYFİ'


9 gündür suyu bıraktıkları arazilerde suyun henüz başladığı yerde olduğunu belirten Kuytan, "3 gündür üst üste dalgıcı çıkarıp yeniden yerine koyuyorum. Elektriklerin gelip gitmesi nedeniyle dalgıçlar yanıyor. Her dalgıç yandığından bin 400 liraya tamir ettiriyorum. Dakikalar içinde defalarca elektrik gidip geliyor. Söylüyoruz, 'Kesinti var, arıza var' deniliyor. Tamamen keyfi bir yaklaşım. Şırnak'ta olan her şey keyfi. Sadece elektrik değil, destekleme primlerimiz geliyor yine aynı şeyi yaşıyoruz. Sorunlarımızın çözümüne dair bir şey yok. Oturuyoruz" ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi