İSTANBUL – Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı yasağı ile sürdürdükleri eylemlerinde bu hafta 24 yıl önce katledilen Sağlık-Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı Eczacı Ayşenur Şimşek’in faillerini sordu. Eyleme katılan kardeşi Ercan Şimşek, devleti yönetenlere “Yollarınız, köprüleriniz ve saraylarınız, aydınlatılmayan insanlık suçlarının daima gölgesinde kalacaktır” sözlerini sarf etti.

MKayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri eylemlerinin 722'nci haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelmek isteyen Cumartesi Anneleri, polis tarafından bir kez daha engellendi. Cumartesi Anneleri, her hafta toplandıkları İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu sokak, polislerce ablukaya alınmasına rağmen bina önünde bir araya geldi.


Üzerine kaybedilen yakınlarının fotoğraflarının bulunduğu tişörtler giyen Cumartesi Anneleri, ellerinde kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını ve kırmızı karanfiller taşıdı.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Oya Ersoy, Hüda Kaya ve Musa Piroğlu ile çok sayıda Cumartesi İnsanı’nın destek verdiği bu haftaki eylemde, 24 Ocak 1995’te kaybedildikten sonra 12 Nisan 1995’de cansız bedeni Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda bulunan  Sağlık Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı Eczacı Ayşenur Şimşek’in akıbeti soruldu.


‘ADALET TALEBİNDE ISRAR EDECEĞİZ’


Açıklamayı ise, Cumartesi İnsanı İkbal Eren yaptı. “Ayşenur Şimşek için, kayıplarımız için adalet istiyoruz!” diyen Eren, devletin varlık sebebinin hukuk güvenliğini sağlamak olduğunu hatırlattı.


Yasama, yürütme ve yargı organlarının herkes için hukuk güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Eren, “Bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde hukuk devletinin varlığından söz edilemez. Hukuk güvenliğini sağlamakla yükümlü organlar, bu yükümlülüklerini yerine getirmediği için Türkiye’de bir hukuk güvenliği krizi yaşanıyor. Bu yüzden biz 722 haftadır hukuk devleti talebiyle meydanlarda, sokaklardayız. Bu yüzden 23 haftadır kayıplar sorununu kamuoyuna taşıyabilmek için Galatasaray’da gerçekleştirdiğimiz ve Anayasa’nın güvencesinde olan buluşmalarımız polis zoru ile engelleniyor. Bizim ‘herkes için hukuk güvenliği’ talebimizin kriminalize edilmesi, Türkiye’nin bir hukuk devletine dönüşme ihtimalini engelleme girişimidir. Bizim hukuk ve adalet talebimizin görünmez, duyulmaz kılınmak istenmesi Türkiye’nin demokratikleşmesini engelleme girişimidir. Biz yalnız kayıplarımız için değil, demokratik bir Türkiye için de adalet talebimizde ısrar edeceğiz” dedi.


Eren, Ayşenur Şimşek’in katlediliş hikayesini şu sözlerle paylaştı: “Ankara’da yaşayan 27 yaşındaki eczacı Ayşenur Şimşek, sağlık emekçilerinin sendikal çalışmalarının içinde yer aldı. Sağlık-Sen Ankara Şubesi Kurucu Başkanı oldu. Çalışmalarını sürdürürken ailesini defalarca telefonla arayan kişiler; ‘Bu işleri bırakmazsa sonu kötü olur’ diyerek tehditlerde bulundu. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Ayşenur’un babası iki defa karakola çağırılarak; ‘kızın gelip teslim olsun, yoksa onun için hiç iyi olmayacak’ diye tehdit edildi. Ailesi son olarak 24 Ocak 1995 tarihinde Ayşenur’la görüştü ve o tarihten sonra kendisinden bir daha haber alınamadı.


Kızlarının akıbetinin araştırılması için emniyete, savcılığa ve İçişleri Bakanlığı'na başvuran aileye; ‘gözaltına alınmamıştır’ denildi. Tüm yasal girişimleri sonuçsuz kalan aile, 21 Mart 1995 tarihinde düzenledikleri basın açıklaması ile Ayşenur’un bulunması için kampanya başlattıklarını duyurdu. Kampanya devam ederken 11 Nisan 1995 tarihli Milliyet Gazetesi’nde Kırıkkale’de bulunan bir kadın cenazesi haberi yayımlandı. Haber üzerine Şimşek Ailesi Kırıkkale Savcılığı’na başvurdu.


CENAZESİ KİMSESİZLER MEZAĞLIĞI'NDA BULUNDU


Gözaltına alındığı inkâr edilen Ayşenur’u tüm resmi kurumlarda arayan Şimşek Ailesi, 12 Nisan 1995 tarihinde kızlarının bedenine Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’nda ulaştı. Otopsi raporuna göre, 28 Ocak 1995 tarihinde öldürülen Ayşenur Şimşek’in bedeninde işkence izleri vardı. Kafasından ve göğsünden ateşli silahla yakın mesafeden vurularak öldürülmüş ve 29 Ocak 1995 tarihinde Kırıkkale yolu kenarında bulunmuştu.


Daha önce gözaltına alındığı için emniyette parmak izi bulunmasına rağmen, Ayşenur’un cansız bedeni üç hafta boyunca morgda bekletildikten sonra ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Kırıkkale Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti.


SAVCILARA 'GÖREV' ÇAĞRISI 


24 yıldır iç hukuk organlarınca maddi gerçeği açığa çıkartacak, Ayşenur Şimşek’i katledenler, bedenini kaybetmek isteyenlerin tespit edilerek cezalandırılmalarını mümkün kılacak etkinlikte bir soruşturma yürütülmedi. Ayşenur Şimşek’in katledilip, bedeninin kaybedilmesinde sorumlu olanların belirlenmesini ve cezalandırılmalarını sağlayacak nitelikte bir soruşturma başlatılması için savcıları göreve çağırıyoruz. Ayşenur Şimşek için adalet istiyoruz!”


‘GALATASARAY’DAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’


Hakikat ve adalet talepleri gerçekleşinceye kadar kayıplarını aramaktan ve kayıpları ile buluşma mekanları olan Galatasaray’dan vazgeçmeyeceklerini de söyleyen Eren’in ardından Ayşenur Şimşek’in kardeşi Ercan Şimşek konuştu.


ŞİMŞEK’İN KARDEŞİ: BU SİZİN İMTİHANINIZDIR


Kardeşinin toplumda barış içinde, adil bir dünya istediği için, kendisini sömürü düzeninin önünde engel olarak görenler tarafından katledildiğini söyleyen Ercan Şimşek, şöszlerine şöyle devam etti:


“Onu kalleşçe katledenler nerede? O emirleri verenler nerede? Ve siz devleti yönetenler bu cinayetleri aydınlatacağız diyerek, oy devşirenler; ne oldu da kayıplar için ‘Eminönü meydanında gezerken mi kayboldu?’ deme noktasına geldiniz. Ne oldu da kayıplarımızın anılmasına tahammül edemez hale geldiniz. Unutmayınız ki bu sizinde imtihanınızdır. Ve yollarınız, köprüleriniz ve saraylarınız, bu aydınlatılmayan insanlık suçlarının daima gölgesinde kalacaktır. Bugün burada görüyoruzki Ayşe ve onun gibiler onurlu yaşamını devam ettiriyor.”


'10 BİNLERCE DESTEKÇİNİZ VAR


Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar Sorumlusu Milena Büyüm de, Cumartesi Anneleri içim küresel bir kampanya yürüttüklerini dile getirerek, “Bu daracık sokakta sizin sesinizin çıkmaması için sıkıştırmış olabilirler ama 10 binlerce destekçiniz yanınızda” dedi.


Açıklama, her hafta olduğu gibi bu haftada sessiz bir şekilde sona erdi.
Editör: Haber Merkezi