ŞIRNAK HABER JINNEWS- Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte koyunlarını sağmak için her sabah yola koyulan berivanlar, günü birlik çıktıkları yaylalarda bütün gün süt sağdıktan sonra tekrar köyün yolunu tutuyor.


Her yıl bahar aylarında yaylaya çıkarak yaklaşık 6 aylarını burada geçiren Botanlı berivanlar, koyunları sağmak için yeniden yola koyulmaya başladı. Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Besta’nın eteklerinde bulunan Roboski (Gülyazı) köyünde yaşayan kadınlar, dağlarda kalan koyunlarını sağmak için bir aydır gidiş geliş yapıyor. Gün boyu koyunlarıyla kalan berivanlar, bir dahaki ilkbaharda yeniden yaylaya çıkacak.


Her sabah erkenden kalkıp traktörle koyunların otladığı dağa çıkan kadınlar, günde iki defa koyunları sağıyor. Her gün yüzlerce koyunu sağan Berivanlar, yemek ve çay aralarında bir araya gelip, sohbet ediyor. Bir günlerini yaylanın temiz havasında doğayla baş başa geçiren kadınlar, akşam topladıkları sütleri alıp yeniden köy yolunu tutuyorlar. Sütler kaynatılıp, peynir, yoğurt ya da tereyağı yapmak için sabaha hazırlanıyor.


‘Bu aylarda köye yakın bir yer seçiyoruz’ 


Köyde neredeyse herkesin hayvanı olduğunu ve gün içinde hiç durmadıklarını söyleyen Naime Encü, “Bir aydır gelip gidiyoruz. Normalde yürüyerek geliyorduk ama yollar taşlı ve engebeli. Biz de traktörle geliyoruz. Sabahları erkenden kalkıp buraya geliyoruz herkes kendi koyununu, keçisini sağıyor. Gün içinde iki defa sağıyoruz. Onun dışında yemeklerimizi de burada yiyoruz. Sabah gelip akşama kadar burada kalıyoruz. Sonbahar ayında köye yakın bir yerde yaptığımız berivanlığı ilkbahar ayında da yaylaya çıkarak yapıyoruz” dedi.


‘Sağdığımız sütler yıl boyunca yetiyor’


Sağdıkları sütlerle geçimlerini sağlayıp dışarıda yaşayan çocuklarına ya da yakınlarına verdiklerini ifade eden Hacira Encü de, “Her gün bize yetecek kadar süt çıkıyor. Getirdiğimiz bidonları doldurup buradan gidiyoruz. Akşam da sağdığımız sütleri kaynatıyoruz. Bu sütlerle kış için peynir, yağ hazırlığı yapıyoruz. Yakınlarımıza veriyor fazla kalırsa da pazarda satıyoruz” diye konuştu.


'Bu gelenek hep sürecek’


Yıl içinde vakitlerinin çoğunu burada geçirdiklerini ve yaptıkları işten keyif aldıklarını söyleyen Ayşe Encü ise, şöyle dedi: “Bu geleneği annelerimizden öğrendik ve bizden sonrakilere de biz öğretiyoruz. Eve gidip sadece uyuyoruz. Kadınlarla bir arada olup kendi işimizi yapmak hoşumuza gidiyor. Yoruluyoruz ama yine de halimizden gayet memnunuz. Çocuklarımız bu hayvanlar sayesinde büyüyor biz de bu hayvanlar sayesinde geçimimizi sağlıyoruz.”
Editör: Haber Merkezi