ANKARA - Sitemizin Köşe yazarı ve Ekonomist Alp Altınörs  Mezopotamya  Haber Ajansından  Selman Güzelyüz konuştu; Yüzde 25’e dayanan enflasyon ile ekonomik krizin AKP’nin kontrolünden çıktığını söyleyen Ekonomist Alp Altınörs, “Nasıl ki Düyun-u Umumiye, Osmanlı Devleti'ni yarı sömürge haline getirdi ise, AKP iktidarı da Türkiye'yi adım adım sömürge durumuna doğru sürüklüyor” dedi. Altınörs, bu nedenle alternatif ekonomi modellerinin tartışılması gerektiğini belirtti.


Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son verilere göre, 24,5 ile Eylül ayında beklentilerin çok üstünde bir artış gösteren enflasyon, son 15 yılın en yüksek oranıyla 2001 krizi seviyesine ulaştı. 2003 yılı Ağustos ayında enflasyon yüzde 24.9 olarak açıklanmıştı.


Siyasi iktidar, yeni sistemle birlikte geride kalan dönem içerisinde birçok yeni ekonomi paketi ve programı açıkladı, danışmanlık şirketleriyle anlaşma yoluna gitti. Ancak makro ekonomik rakamlar halen beklentilerin üzerinde.


Açıklanan verilerin tahminlerin de üstünde gerçekleşmesi nedeniyle giderek kötüleşen bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Ekonomist Alp Altınörs’a göre, Türkiye’yi zor günler bekliyor.


Altınörs, talebin daraldığı bir ortamda üreticilerin fiyat artışına gitmekte zorlanacakları için işçi çıkartma yoluna gideceklerini de ifade etti.


'KRİZ HÜKÜMETİN DENETİMİNDEN ÇIKTI'


Altınörs, ekonominin durumuna dair şu değerlendirmede bulundu: "Her halükarda bir krizin olduğu ve bu krizin hükümetin denetiminin dışına doğru çıktığı bir gerçek. Krizi yaratan AKP'nin ekonomi politikasıdır, ne dış güçlerdir ne ABD'nin yaptırımlarıdır. Bu kriz, hükümetin krizidir. Enflasyondaki artışın sebebi bile dış kesimlerde gösterilmeye çalışılıyor. Zaten AKP iktidarı bugüne kadar hiçbir başarısızlığın sonuçlarını üstlenmedi. Dolayısıyla neo-liberal ekonomi politikaların yol açtığı bu krizden AKP'nin benimsediği ekonomi politikalarıyla çıkılmaz.”


'HDP'YE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR'


Bu nedenle alternatif ekonomi modellerinin tartışılması gerektiğini söyleyen Altınörs, "Bu noktada özellikle de HDP'ye büyük bir görev düşüyor. Çünkü İYİ Parti ve CHP'nin savunduğu ekonomi politikaları,  AKP'nin savunduğu ekonomik politikalardan çok farklı değil" dedi.


'TÜRKİYE'Yİ BÜYÜK BİR EKONOMİ DARALMA BEKLİYOR'


Altinörs, son olarak şunları ekledi: "Türkiye, 2018 Mayıs ayı itibariyle mali krize girmişti. Bu mali kriz nedeniyle Ağustos-Eylül ayları itibariyle ekonomi daralmaya gitti. Yüksek enflasyon, yüksek faiz, yüksek dolar eşliğinde çok büyük bir ekonomik daralma Türkiye'yi bekliyor. Nasıl ki Düyun-u Umumiye, Osmanlı Devleti'ni yarı sömürge haline getirdi ise, AKP iktidarı da Türkiye'yi adım adım sömürge durumuna doğru sürüklüyor” diye konuştu.


MA / Selman Güzelyüz
Editör: Haber Merkezi