HABER MERKEZİ - Kürt sanatçı ve aydınlar, sınır ötesi operasyona katılan KDP’nin bir an önce güçlerini çekmesini isteyerek, “KDP, Türk işgaline karşı tutum almalıdır, ulusal birlik için adım atmalıdır” çağrısı yaptı.

MA'nın haberine göre; Almanya’nın Köln kentinde bir araya gelen sanatçı ve aydınlar, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuna katılan Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) uyarıda bulundu. Ortak açıklama öncesi konuşan Hozan Diyar, Kürtler arası savaşın bir kez daha gündeme gelmesinin “utanç” olduğunu belirterek, “Kürt halkı yine elleri yüreğinde, gözleri Kürdistan’ın dağlarında. Ne yazık ki bir kez daha Kürtler arasında bir savaş tehlikesinden söz ediyoruz. Biz Kürt sanatçılar olarak, Kürtler arasında bir savaşla ilgili konuştuğumuzda utanıyoruz. Bu bütün Kürtler açısından da bir utanç kaynağıdır. 21’inci yüzyılda düşmanımızı tanımıyoruz. Boğazına kadar Kürt kanının içinde olan Türk devleti, Kürt gençlerini katlediyor, binlerce Kürt’ü de zindanlara atıyor. Rojava’yı işgal eden Türk devleti, bugün Güney Kürdistan’ı işgal etmeye çalışıyor. Düşmanımızı iyi tanıyalım, Erdoğan’ın Saddam’dan farkı yok. Yahudiler için Hitler ne ise Kürtler için de Erdoğan odur. Saddam dün nasılsa, Erdoğan bugün aynısıdır. Eğer bu düşmanı tanımıyorsak, bu büyük bir ayıptır. Eğer tanıyor ve ortak oluyorsak, bu daha büyük bir ayıptır” dedi. 

‘KÜRTLER ARASI SAVAŞ UTANÇTIR’

Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan aydın, yazar ve sanatçılara seslenen Diyar, “Kürdistan peşmergeleri yıllarca Saddam faşizmine karşı savaştı, Kürdistan’ın her karışında peşmerge kanı var. Peşmergelerin de bu durumdan rahatsız olduğunu biliyoruz. Kimse peşmerge adına gerillaya karşı yanlış bir arayışa girmemeli. Güney Kürdistan’da bulunan aydın, yazar ve siyasetçilerin bu yanlışa izin vermemeleri gerekiyor. Dün nasıl peşmerge işgale karşı savaştıysa, bugünde Türk işgaline karşı gerilla ile el ele vermeli. Böylesi tarihi bir dönemden geçiyoruz. Çünkü Kürtler arası bir savaştan söz edince, biz sanatçılar utanıyoruz. Maalesef böyle bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Güney Kürdistan gençleri, yurtseverleri harekete geçmelidir. Metîna’da, Avaşîn’de, Zap’ta bu işgale karşı savaşanlar da bu halkın çocuklarıdır. Sadece Kuzey Kürdistan için mücadele etmiyorlar, Kürdistan’ın dört parçası için mücadele ediyorlar. O nedenle dört parçada halkımız gerillanın yanında durmalı. Erdoğan çökmüş durumda, Erdoğan’ın zaferi olmayalım, oyunlarına alet olmayalım. Erdoğan iktidarı çöküyor. Kürt soykırımı üzerinden iktidarını sürdürmek istiyor. Buna izin vermeyelim. Halkımız bu konuda dikkatli olmalı. Bu tarihi dönemde bir birimize sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 

‘İŞGAL SAVAŞ KÜRTLERE YÖNELİK’

Kürt sanatçı ve aydınlar adına ortak açıklamayı okuyan Diyar, şunları söyledi: “Ulus olarak tarihi bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemde dört parçada saldırı altındayız. Özellikle Güney Kürdistan’da 3 aydır işgalci Türk devleti Kürdistan gerillalarına karşı vahşi bir saldırı yürütüyor ve insanlık suçu işliyor. Dünyanın gözü önünde Kürt halkına yönelik imha savaşı başlatılmış durumda. Buna öncülük eden Türk devletidir. Temel amaçları Kürt halkını bir bütünen yok etmektir. Türk devleti bu işgal saldırılarıyla dünyanın neresinde olursa olsun, Kürtlerin kazanımlarını, statülerini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Varlığını Kürt soykırımı üzerine kurmaya çalışıyor. İnsanlık dışı uygulamalarla Kürt güçlerini, özellikle KDP’yi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istiyor. Bu soykırım ve işgal savaşı, gerilla şahsında tüm Kürtlere ve Kürdistan’a yöneliktir. 

KDP GERİ ÇEKİLMELİ

KDP içerisinde yer alan bazı özel birlikler, tehlikeli politikalar yürütüyor. Bu durum hem işgalin önünü açıyor hem de gerillanın işgale karşı mücadelesini engelliyor. Biz Kürt sanatçılar olarak, KDP’nin bu tutumunu doğru bulmuyoruz. Bu nedenle 25 yıl sonra gerilla alanlarına gönderilen KDP güçleri bir an önce geri çekilmelidir. KDP, Türk işgaline karşı tutum almalıdır, ulusal birlik için adım atmalıdır. Yurtseverlik bunu gerektirir. Kürtlerin kendi topraklarında özgür yaşaması için, hiçbir Kürt gücü karşıt yerde durmamalıdır. 

TARİHİ SORUMLULUK

Öncelikle başta Güney Kürdistan olmak üzere tüm aydın, yazar, sanatçı ve siyasetçilere sesleniyoruz: Sadece düşmanın çıkarına olan bu tutuma karşı tavır göstermeli. Nasıl ki Kobanê’de, Serêkaniyê’de Kürtler her şeyi bir kenara bırakarak saldırılara karşı birlik olduysa, bugün de aynı duruş sergilenmeli. İşgal gerçekleşirse, Kürt dili ve kimliği yok olacaktır, Kürtlere yaşam hakkı bırakmayacaklardır. Bu işgale yüksek sesle hayır demeliyiz. Düşmanı sevindirmemeliyiz. Bu tarihi bir sorumluluktur. Bu nedenle yüksek sesle hayır diyoruz, bugün de hayır diyoruz, yarın da hayır diyoruz, ebediyen hayır diyoruz. Yaşasın Kürtlerin birliği.” 

PERWER: DÖRT PARÇANIN KADERİ BİRDİR

Kürt sanatçı Şivan Perwer ise Kürtlerin tarihinin binlerce yıl öncesine dayandığını belirterek, “Bu tarihe rağmen biz Kürtler bugün ne yapıyoruz? Elimizde ne var? Dört yanımız işgal altında, Kürdistan parçalanmış. Kürt siyaseti bugün düşman tarafından yönetilirse, Kürt halkının kaderi ne olur?” diye sordu. Kürtler arası savaşın yaşanmaması gerektiğini söyleyen Perwer, “Kürt siyaseti birakujiye (kardeş kavgası) izin vermemeli. Ne olursa olsun buna izin vermemeliyiz. 50 yıldır haykırıyorum. Sesimiz kısılmasın. Her dört parçanın kaderi de birdir. Bütün liderlerimiz söyledi, Kürdistan’ın hangi parçası tehlikeye girerse, diğer parçası da girer. Düşmanlarımız da bunu iyi biliyor. Türklerin yaptığı bu, halkları bir birine düşürmek. Kimse aldanmasın. Bugün kendini değil, Kürtlerin kaderini tayin etmeyi düşüneceksin. Biz Kürt halkının çocuklarıyız, peşmerge de gerilla da bu halkın çocuklarıdır. Artık yeter. Birlik ruhuyla hareket edelim, ağalık, başkanlık ile bizi mahvettiler. Meleler, şeyhler, pirler, gözünüzü açın, bu halkı anlayın” ifadelerini kullandı. 

MESUT BARZANİ’YE SESLENDİ

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani’ye seslenen Perwer, “Artık birlik ruhuna ihtiyaç var. Gün savaş günü değil. Kek Mesut, söz vermiştin. Peşmergenin, gerillanın, çocuklarımızın bir birinin eliyle ölmesine izin vermeyin” çağrısında bulundu.

Birçok Kürt sanatçı ve aydın da söz alarak, KDP’nin operasyona dahil olmasına tepki gösterdi.

Editör: Haber Merkezi