ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Açlık grevi eyleminin 65. gününe giren ve sağlık problemleri yaşayan Leyla Güven ile dayanışma sürüyor. Avrupa ve Ortadoğu’dan çok sayıda siyasetçi, Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılmasını isteyip, ‘mutlak tecridin, barış girişimlerini sekteye uğrattığı’ vurgusu yaptı

Yeni Yaşam Gazetenin haberine göre; PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesi önündeki engellerin kaldırılması talebiyle 65 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile dayanışma büyüyor. Farklı cezaevlerinde tutukluların 16 Aralık’ta başlatmış olduğu süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi de her geçen gün eklenen yeni katılımlarla yayılıyor. Eyleme Avrupalı ve Ortadoğulu parlamenterlerden de destek geldi. İrlanda, İspanya, Almanya, Kıbrıs, Yunanistan, Irak, İsrail, Suriye ve Filistin gibi pek çok ülkeden siyasetçinin kaleme aldığı bildiriyle ‘mutlak bir tecridin barış girişimlerini sekteye uğrattığı’ vurgulanırken, Ankara yönetimine Güven’in serbest bırakılması ve Öcalan’a dönük tecride son verilmesi çağrısı yapıldı. Açlık grevinin getirdiği olumsuzluklarının tüm bedeninde hisseden, tansiyon düzensizliği, mide bulantısı, halsizlik, baş ağrısı, mide krampı, sese ve ışığa hassasiyetin artması gibi birçok sağlık sorunu yaşayan Güven için yayınlanan bildiride, kötüleşen sağlık durumuna da dikkat çekildi. Güven’in devam eden açlık grevi nedeniyle önemli bir kilo kaybı yaşadığı, gerekli ilaçlarını alamadığı belirtilirken, her geçen gün kötüleşen sağlığından derin bir endişe duyulduğu kaydedildi. Güven’in talebine de değinilen bildiride, 11 Ekim 2016’dan bu yana Öcalan’ın sağlığı hakkında bilgi alınamadığı ve ne telefonla ne yüz yüze ne de elektronik posta yoluyla kimseyle görüştürülmediğine vurgu yapıldı.



‘Tek yol diyalog’

Mutlak bir tecridin yeniden bir diyalog başlatma ve barış sürecini devam ettirme çabasını engellediği belirtilirken, “Leyla Güven’in mesajını duyuyoruz” denildi. Bildiride, son olarak Ankara yönetimine, kendi yasalarını tanıyarak tutuklu milletvekili Güven’i derhal tahliye etmesi ve Öcalan ile birlikte diğer siyasi tutuklulara uygulanan tecridi sonlandırılması çağrısında bulunuldu. Bildiride, “Kürt sorunun tek çözümü barışçıl ve demokratik diyalogdur, tecrit ve hapsetmek değildir” denildi.



İmzacı politikacılar

Bildiride imzası bulunan Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL) milletvekilleri ile Ortadoğulu siyasetçiler şöyle: Martina Anderson (Sinn Féin-İrlanda), Lynn Boylan (Sinn Féin-İrlanda), Matt Carthy (Sinn Féin-İrlanda), Takis Hadjigeorgiou (AKELKıbrıs), Kostadinka Kuneva (Syriza-Yunanistan), Liadh Ní Riada (Sinn Féin-İrlanda), Dimitris Papadimoulis (Syriza- Yunanistan), Paloma Lopez (IU-İspanya), Sabine Lösing (Die Linke-Almanya), Lidia Senra (Bağımsız-Galiçya), Neoklis Sylikiotis (AKEL-Kıbrıs), Ángella Vallina (IU-İspanya), Miguel Viegas (PCP-Portekiz), Raid Fahmi (Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri), Aqel Taqz (Filistin Halk Partisi), Aida Touma (İsrail Komünist Partisi), Nizar Trabulsi (Suriye Komünist Partisi-Birleşik).



Bugün 100 yerde eşzamanlı toplantı

Güven’in eylemiyle dayanışma ve cezaevlerindeki duruma dikkat çekme talebiyle bugün 100 merkezde eş zamanlı halk toplantıları düzenlenecek. 19 Ocak’ta ise İstanbul ve Diyarbakır’da bölge mitingleri düzenlenecek. Tecride Karşı Özgürlük İnisiyatifi Üyesi Gülcihan Şimşek, açlık grevlerine karşı var olan sessizliği eleştirerek, halk toplantıları ve mitinglere çağrı yaptı. Güven’in eyleminin kritik bir aşamaya geldiğini ve bir haftayı aşkın süredir avukat görüşüne çıkamadığını anımsatan Gülcihan, “Halkın iradesi olan Leyla Güven, HDP dışında hiçbir partinin gündeminde değil ve kimse Sayın Leyla Güven’in eyleminden söz etmiyor. Bir milletvekili, ülkeye barış gelmesi için açlık grevinde ve her geçen gün durumu kritikleşiyor. Bir an önce taleplerin dikkate alınması ve karşılanması gerekiyor. Leyla Güven, Türkiye halklarının demokrasiye ve özgürlüğe kavuşabilmesi için bu eyleme başladı. Bizim de bu bilinçle eylemi sahiplenmemiz ve her yerde eyleme desteğimizi göstermemiz gerekiyor. Leyla, Kürt kadınlarından aldığı direniş ruhunu ve mücadelesini büyütüyor” diye belirtti. Tecride Karşı Özgürlük İnisiyatifi olarak Güven’in eylemine dikkat çekmek amacıyla bugün 100 ayrı merkezde düzenleyecekleri halk toplantılarına değinen Şimşek, halk toplantılarında açlık grevleri ve tecride dikkat çekeceklerini kaydetti. Şimşek, “Bu ülkede hak ihlalleri var ve kendi hukukunu uygulayan bir hükümet var. Bunları halkla paylaşacağız, halka açlık grevi eylemlerinin önemini anlatacağız ve halkımız ile beraber mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.



Duvarlara destek mesajı

Güven’in 65. gününe giren eylemine destek dışarda da sürüyor. İstanbul’un birçok sokağına Güven’e destek yazılamaları yapıldı. Sokaklara “#LeylaGüven”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Serî Hilde”, “örgütlen, eyleme geç” şeklinde yazılamalar yapıldı.



HABER MERKEZİ




Editör: Haber Merkezi