İZMİR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- 301 madenciye mezar olan Soma Katliamı duruşmasına sanık ve avukatlarının katılmamasına aileler, “Bizim çocuklarımız toprak altına girdi sizin vicdanınız rahat mı?” sözleriyle tepki gösterdi. 

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin “olası kasıtla öldürme” suçundan yargılanan sanık Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’nin yargılandığı dava Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.  Akhisar Bülent Ciğeroğlu duruşma salonunda görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar ve avukatları bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Aileler ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu. 

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu’nun olduğu heyetin daha önce verilen kararları okuması ardından söz alan müşteki avukatları sanıkların SEGBİS ile ifade vermesine tepki gösterdi. Avukatlar, “Sanıksız yargılama olamaz. Ülke tarihinin en büyük işçi katliamı Soma katliamının davasında siyasal iktidarın yaptığı müdahaleler sonra kararın bozulması gibi eşi benzeri görülmeyen hukuksuzluğun ardından SEGBİS ile adil yargılama olamaz. Bu kararı yeniden değerlendirmenizi talep ediyoruz” dedi. 

AİLELERDEN TEPKİ 

Mahkeme başkanı SEGBİS ile devam ederek, bozma ilamına karşı İstanbul 15'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nden katılan Can Gürkan’ın beyanına geçti. Bu sırada aileler, mahkeme heyetine ve Gürkan’a tepki gösterdi.  Aileler, “Sanıklar buraya getirilmeli, içimiz yanıyor. Sizin tarafsızlığınızdan şüphe duyuyoruz. Bizim çocuklarımız toprak altına girdi sizin vicdanınız rahat mı? İnsan gibi bir karar vermiş olsaydınız şuan bunları tartışmayacaktık? Lebaleb kongreler olurken burada da tüm sanıkların katılımı ile dava yürütülmeli” dedi. 

Bir başka aile ise, alçıda sarılı elini göstererek; “ben bu halimle buraya gelebiliyorsam 301 işçinin katilleri de buraya gelebilirlerdi” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 

Gürkan’ın “Hepimiz bir acı yaşadık. Bunun farkındayız” sözü de tansiyonu yükseltti. Aileler, “Neyin farkındasınız, bizim çocuklarımız öldü sense dışarıdasın, Yargıtay’ı kaça aldın” diye tepki gösterdi. 

'BU BİR PAÇAVRADIR'

Söz alan mağdur avukatlarından Can Atalay, elindeki Yargıtay’ın karar dosyasını göstererek “Bu bir paçavradır. Bütün bu feryat paçavraya karşıdır. Bu paçavraya ne kadar para harcadılar, hangi cemaatlerle iş tuttular bilmiyoruz ama buna boyun eğmeyeceğiz” dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz kararını bilinçli bir şekilde 8 Ocak’a denk getirdiğini dile getiren Atalay, “Cumhuriyet Başsavcısı heyetin değişmesini beklemekteydi. Heyetin değişmesiyle beraber 5 iş günü içinde 18 Ocak’ta böylesi bir karar verdi. Etmeyin eylemeyin. Bozma sonrası serbestlik ilkesi gereğince hüküm kurun. Yargıtay’ın vermiş olduğu karara direnin. Bu paçavrayla kendinizi sınırlandırmayın. 5 iş günü içinde binlerce sayfalık dosyayı inceleyen 3 Yargıtay üyesi sorumluluk taşısın. Bu dava ekmeğini kazanırken kimse ölmesin diyedir. Tekrar söylüyorum bu yükü taşımayın” diye konuştu.

'OYUN OYANDIĞININ FARKINDAYIZ'

Avukat Evren İşler de sanıkların SEGBİS ile katılmasına tepki göstererek, “Can Gürkan’ı özlemedik, adil yargılama olsun diye burada istiyoruz. Yargıtay’ın kararıyla birlikte adil yargılamaya gölge düşmüştür. Siz de olası kast kararınızla daha önce de adil yargılamaya gölge düşürmüştünüz. İlk günden bu yana gözümüzün içine baka baka oyun oynandığının farkındayız. Memleketin yargı pratiğinin geldiği yer burası” ifadelerini kullandı. 

ATABEY: ÖLÜLER HESAP SORACAK

Dosyanın avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı’nın tutuklu olduğunu hatırlatan avukat Hatice Aslan Atabey, şöyle devam etti: "Selçuk Kozağaçlı yok. Tutuklu şu an. Ben burada ölüler adına 301 madenci adına konuşmak istiyorum.Siz burada basından duyduğumuz kadarıyla Elbistan Katliamında karar veren hakimsiniz. Buraya böyle geldiniz. Sizin bu kararınızı da eleştiriyorum. Ben diyorum ki buyurun kararınızda direnin yine deyin ki Can Gürkan'a basit taksirden tekrar ceza verin. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitsin. Ama bunu da yapabilir misiniz bilmiyoruz. Bu dosyada ölüler hesap soracak. Hukuksuzluklar, dosyaya müdahale eden ellerden ölüler hesap sorar."

'DEVLET VE SERMAYE KARARINI VERMİŞ'

Mağdurların avukatlarından Mürsel Ünder, bugün duruşmada “olası kastla” ilgili teknik bir savunma yapmayı planladıklarını ancak yargılama sırasında yaşananlardan sonra buna gerek duymadıklarını belirtti. Ünder, “Bizim açımızdan durum baştan beri net. Devlet bu yargıya sermayenin güvenliği açısından baktı. Yaşanan her olay bizim bu iddiamızı güçlendiriyor. Toplum bu dosya ile ilgili kararını verdi. 301 rakamı hafızamıza kazındı. Soma bütün dünyada bir kâbus şehir olarak anılıyor. Devlet ve sermaye de kararını vermiş durumda. Ancak bu dosyanın peşini bırakmayacağız. Can Gürkan bu dosyadan olası kasttan ceza verilirse madencilik yapılamaz diyor. Biz de diyoruz ki böyle bir katliamda olası kastla ceza verilmezse hiçbir işçi katliamında bir daha verilemez” diye konuştu. 

'SOKAKTA MÜCADELESİNİ VERECEĞİZ'

Duruşmaya sanık ve avukatlarının katılmamasını baştan bir kurgulama olarak değerlendiren avukat Seçil Değerli, şunları söyledi: “Biz bugün burada ailelerle baş başa kaldık. Adalet talebimi adliyelerde karşılanmazsa elbette ki sokaklara taşıyor. Ancak adalet talebini meydanlarda dile getiren madenci yakını tekmeleniyor veya cumhurbaşkanına hakaretle yargılanıyor. Bu salonlar adaletsizliğin çaresizliğin kabullendirildiği yerler olarak kalıyor. Bu yargılama siyasi olarak bitmiştir. Size usulü tamamlamak kalıyor. Dönemin enerji bakanı TKİ tarafından Soma A.Ş. ye aktarılan 182 milyon TL nerede? Bu yargılamanın neresinde? Asıl patron benim diyen Alp Gürkan bu yargılamanın neresinde? Halkın vicdanında bu davanın hükmü verildi. Burada verilecek karar, 7 yılda 13 bin işçinin katledilmesi karşısında yapılacak yargılamaları da etkiledi. Hiçbir işveren yargılanmadı. Bu Yargıtay kararını anlamlandıramadığımız için sizden bir talepte bulunmuyoruz. Biz bu davanın mahkeme koridorunda da meydanlarda sokaklarda mücadelesini her yerde vereceğiz."

Duruşma avukatların beyanlarıyla devam ediyor.

(MA)

Editör: Haber Merkezi