DİYARBAKIR – HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, partilerine girip çıkanların GBT'den geçirilmesine ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.   

MA'nın haberine göre; İçişleri Bakanlığı tarafından “çocuklarının dağa kaçırıldığı” iddiasıyla Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binası önüne yönlendirilen grubun bekleyişi 3 Eylül 2019’dan bu yana sürüyor. Getirildikleri günden bu yana HDP il binası, yüzlerce polis ile onlarca zırhlı araç ve TOMA’larla adeta karakola çevrilmiş durumda. HDP’li üye ve yöneticiler ile gazeteciler, parti binası önünde bekletilen grubun sık sık fiziki ve sözlü saldırılarına maruz kalıyor. Saldırıya uğrayanlar, saldırıyı gerçekleştirenlerin şikâyeti üzerine gözaltı ve soruşturmalarla karşı karşıya kalıyor.  

Her dönem farklı konseptlerle çalışmaları engellenen HDP, bu defa polisler tarafından il binasına giren çıkan tüm il yöneticilerini Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirerek isim listesi oluşturuyor.  HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan Vekili İrfan Söner, emniyetin parti üye ve yöneticilerini GBT uygulamasına tabi tutulmasının hukuksuz bir uygulama olduğunu ifade ederek, suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. 

ÇALIŞMALARIMIZ ENGELLENİYOR  

Emniyetin son yıllarda Türkiye’de hiçbir partiye uygulayamadığı GBT sistemini partilerine uygulayarak yeni bir tarz yarattığını ve bununla da partilerinin kriminalize edilmek istendiğini aktaran Söner, bu yöntemle hem parti yöneticilerinin hem de yurttaşların partilerine gelmelerini engellemek istendiğinin hedeflendiğini belirtti. Söner, “Emniyet ilk önce partimizin çevresini sardı, sonra parti binasında oturtulanlar tarafından saldırıya uğradık. Daha sonra partiye gelenlere polis ‘neden oraya gidiyorsunuz, gitmeyin, ne işiniz var’ gibi tehditlerde bulundu. Şimdi de GBT ile yeni aşamaya geçtiler. Bu uygulamaya ilişkin emniyet ile görüştük. Bize, ‘partiye saldırı olacak ihbarı aldık,ondan dolayı GBT yapıyoruz’ dedi. Biz de onlara ‘bir ay oldu, bu daha ne kadar sürecek, saldırı yapacak olan kişi gelip size kimliğini mi gösterecek dediğimizde’ ise bize konuşamayacaklarını ifade ettiler. Anladık ki GBT ile tüm siyasi çalışmalarımız engellenmek isteniyor” ifadelerini kullandı. 

ŞİMDİ DE İSİM LİSTESİ

Emniyetin GBT işlemlerini sadece ana caddelerde kontrol noktalarını kurarak yapma kuralını hatırlatan Söner, “Ne yazık ki bu işlem parti binamızı çevresinde sadece HDP’lilere yapılıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi. Polisin şimdi de isim listesi tuttuğu bilgisini hatırlatan Söner, her gün partilerine gelen üye ve yöneticilerinin üst aramasına tabi tutulduğunu etti. Söner, iktidarın amacının korku hegemonyası yaratmak olduğunu vurgulayarak, tüm bu baskılara karşı çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı.  GBT ve diğer isim listesi gibi işlemlerle alakalı partilerinin Hukuk Komisyonu’nda yer alan avukatlarla bu uygulamalara karşı hafta içerisinde suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Söner, “Hukuk Komisyonu’nda yer alan avukat arkadaşlarımızın tüm hazırlıkları tamamlandı. Elimizde bu konuya ilişkin görüntülerin bulunduğu materyaller, tutanaklar ve dilekçelerimizle gerekli mercilere başvuracağız” dedi. 

‘KENDİLERİ ÇALIYOR, KENDİLERİ OYNUYOR’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 7 Ocak tarihinde parti binaları önünde bekletilenlerle bir araya geldiğini de sözlerine ekleyen Söner, bu ziyaretten habersiz olduklarını ifade etti. Söner, “Artık burada bir tiyatro yaşanıyor. Kendileri çalıp, kendileri oynuyor. Parti binası önünde oturanların tek bir amacı var o da partimizin çalışmalarını engellemek. Amaçları çocuklarının akıbetini sormanın ötesinde yaptıkları tek şey şov” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi