BALIKKESİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyonu, Kaz Dağları’nda devam eden "Su ve Vicdan Nöbeti" 15'inci gününde eylemin çadırsız devam edilmesi kararı aldı. Nöbet eyleminde olan kitle, karara tepki gösterdi.


MA'nın haberine göre; Kanada merkezli Alamos Gold’un taşeronu olan Doğu Biga Madencilik Şirketi’nin Çanakkale’nin Kaz Dağları eteklerindeki Kirazlı köyü yakınında açmak istediği altın madeni için yaptığı ağaç kıyımına tepki amaçlı Balaban mevkiinde başlatılan “Su ve Vicdan Nöbeti” 15’inci gününde.  Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu, eylemin seyrine ilişkin basın açıklaması yaptı. Balaban mevkiinde bulunan çevre gönüllülerinin katılımı olmadan alınan kararı Kordinasyon Kurulu’ndan Pınar Bilir yaptı.


Eylemin 15'inci gününde olduklarını belirten Bilir, “13 kişiyle başlattığımız nöbetimiz gün gün çığ gibi artarak, onlar, yüzlere, yüzler binlere, binler milyonlara ulaşarak sesimiz ulusal ve uluslararası kamuoyunca sahiplenilmiştir. 5 Ağustos tarihinde on binlerce insanın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz büyük Su ve Vicdan Nöbeti buluşmasındaki açıklamalarımızda belirttiğimiz;


* Kanadalı Alamos Gold şirketinin ve taşeronlarının Kirazlı/Balaban’daki yaşam alanlarımızdaki katliamlara son vermelerini,


*  Kesilen ağaç sayısının tespiti için tarafımızdan görevlendirilecek uzmanların da yer aldığı bir komisyon oluşturulmasını,


*  Kirazlı Balaban’daki doğa katliamından sorumlu olanların yargı önünde hesap vermesini,


* Kaz Dağları ve yöresindeki tüm metalik madencilik ruhsatlarının iptal edilmesi taleplerimizin sonuna kadar arkasındayız" dedi.


Nöbetin ilk günkü kararlılıkla devam ettiğini dile getiren Bilir şöyle devam etti: "Gelinen noktada Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen insanlar, Su ve Vicdan Nöbetimize ve bölgede konaklamak üzere katılım göstermektedirler. Mevcut alanın fiziki koşulları bu kadar büyük bir talebi karşılamayacak durumdadır. Bu yetersiz fiziki koşullarda yangın riski artmış, konaklayan insanların can ve mal güvenliğini koruyacak sınırları aşmıştır.


Bu nedenle, *Şehir merkezi ile Kirazlı/Balaban’da iki ayrı koordinasyon merkezi oluşturulacaktır.


* Bölgeyi ziyaret etmek isteyen destekçilerin katliam alanına ziyaretleri koordinasyon kurulu aracılığıyla devam edecektir.


* Koordinasyon merkezinde bölgeye yönelik etkinliklere devam edilecektir.


* Kirazlı/Balaban mevkiindeki Su ve Vicdan Nöbeti alanında çadırlı konaklama yapılmayacaktır.


* Bu kamuoyu bilgilendirmesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi çatısı altındaki STK’lerin ortak kararıdır.


Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz, insanlığa mal olmuş, bu dünya ve doğa mirasına, çevre ve doğaya karşı yapılan katliama son verin.”


ÇADIR ALANINDA KARARA TEPKİ


Çadır alanında bulunan kitle, bu kararın kendilerinin fikri alınmadan verildiği için tepki gösterdiler. Su ve Vicdan Nöbeti eylemine devam etmek isteyen çevre gönüllüleri, forum düzenleme kararı aldı.

Çevrecilerin bekleyişi devam ediyor.
Editör: Haber Merkezi