DİYARBAKIR  ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ -ARZELLA BEKTAŞ


www.ekha.org Twitter: https://twitter.com/EngelsizKadin
Instagram: https://www.instagram.com/engelsizkadinhaber/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC8PqHzxKKmC0iaKBkASTDrQ


Bize kendinizi tanıtırmısınız?

Ben Şule SEPİN 54 yaşındayım, doğuştan görmüyorum. İlkokulu Gaziantep Körler Okulu’nda okudum. Ortaokul ve liseyi kaynaştırma öğrencisi olarak bitirdim. Ortadoğu Teknik Üiniversitesi Psikoloji bölümünden mezunum. Altınokta Körler Derneği’nde engelli kadınlarla çalışma yürüttüm. Kadın aktivisti olarak Kadının İnsan Hakları Eğitim Programını, mahallelerde engelli -engelsiz tüm kadınlara uyguluyorum .

Bu fikire nereden vardınız?

Biz Altınokta Körler Derneği olarak 2009 yılından beri Kibele Altınokta Dergisini çıkarıyoruz. Bu, iki ayda bir yayımlanan sesli bir dergi. Yazılara sosyal medyadan da erişmek mümkün. Facebook sayfamız ve grubumuz var. Bu derginin yazı kurulu üyelerinin tümü kadın. Birlikte üretirken, daha iyisini yapmak istedik hep. Haberlerin nasıl yazılacağını, söyleşilerin hangi kriterlere göre yapılacağını bilmiyorduk. Bunları öğrenmek için eğitim almak istedik. Bu fikrimizi hayata geçirebilmek için proje yazdık ancak projemiz kabul edilmedi. Proje yazarken, “alternatif medya, eleştirel medya, haber yaparken nasıl bir dil kullanmalıyız?” gibi konulara hiç deyinmemişiz. Bu kavramların hiç birini bilmiyorduk çünkü. Yine de yaptığımız iş, ana akım medyanınkinden çok daha iyi.

Ekibinizi öğrenebilirmiyiz?

Daha sonra yollarımız iletişimci, dayanışma ve işbirliğine açık arkadaşımız Selen Doğan’la kesişti. Bu fikrimizi ona da açtık. O da, Uçan Süpürge olarak kafalarındaki projeden sözetti. Yani Engelsiz Kadın Haber Ağı Projesinden. Baktık bu fikir, bizimkinden daha kapsamlı, sonunda birlikte proje yazmaya karar verdik. İsveç Başkonsolosluğu’na yazdığımız proje kabul edildi. O günden buyana heyecanla haber üretip kendi haberimizi kendimiz yapmaya çalışıyoruz.

Ekibimizde;  Kibele Dergimizin yazı kurulu üyeleri başta olmak üzere, farklı engel gruplarından kadın arkadaşlar ile ağımıza katılan gönüllü engelsiz kadın arkadaşlarımız var.

Hedefiniz  ve amacınız nedir?

Hedefimiz, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla ve hak temelli engellilik yaklaşımıyla engelli kadınlar, engelliler ve kadınlarla ilgili haberler üretmek, ana akım medyada yer alan dili ve ajitasyon kokan haberlere alternatif sunmak, medyada yer almayan kendi gündemimizi sitemiz aracılığıyla taşıyarak toplumda görünür kılmak, haber ağımızı ülke çapına doğru genişletmek.

Sizce Engelli Kadınlar Medyasını oluştururken neler yapmalı?

Engelli kadınlar medyasını oluştururken, iletişime açık olmalıyız ki, erişemediğimiz engelli kadınlara erişebilelim. Olumlu örnekleri haber yapmak istiyoruz. Böylece toplum bizlerle ilgili bir nebze de olsa, ayrımcı değer yargılarından kurtulabilir. Yaşamımızı ötekileştirmeden, toplumsal cinsiyet bakış açısıyla haberler üretmeliyiz. Kadın örgütleri ve medya temsilcileriyle işbirliği yapmalıyız. Öğrendiklerimizi, haber ağımıza katılmak isteyen kadın arkadaşlarımıza aktarmalıyız ve onları teşvik etmeliyiz.

Engellilerlen ilgili başka çalışmalarınız var mı ?

Engellilerin hak temelli mücadelelerine katkı koymaya çalışıyoruz. Derneğimizin bir de Kadın Meclisi var. 32 şubemizin seçimle gelen kadın delegelerin kısa film üretmek, (Görme Engelli Kadınlar Her Yerde filmi) kampanya yürütme (Görme engellilerin kıyafetlerinin renklerini ayırteden LÇW Sense akıllı telefon programı arçelik firmasının elektrikli ev aletlerine koyduğu kabartma yazı ve akıllı telefon uygulamaları) gibi çalışmaları var. Ayrıca haber ağımızda da yer alıyorlar.

Biz, Engelsiz Kadın Haber Ağı’na katılmaktan dolayı çok mutluyuz ve gururluyuz. En önemlisi de ekip olarak birlikte üretiyoruz. Biri video çekiyor, biri fotoğraf çekiyor, bir diğeri de haberi yazıyor. Sonunda bir haber çıkıyor ortaya.

Güzel sohpetiniz için teşekür ederiz

Bizde Engelli  Kadın Haber Ağı olarak  size teşekür ederiz
Editör: Haber Merkezi