DİYARBAKIR-SUR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ SÖYLEYİŞ;  Dünden bu güne MEYA-DER  ve parti çalışmasına emek veren, fedakar, tecrübeli Sur Belediye Eş Başkanı Cemal Özdemir  Gazeteci Hamza Özkan’ın sorularını yanıtladı.



Söyleşimize sizi daha yakından tanıyarak başlamak istiyoruz, hayata nasıl bakarsınız, neler sizin için olmazsa olmazdır, nelere değer verir neleri önemsersiniz?

1982 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Çıralı köyünde doğdum. Köy boşaltma baskılarından ötürü, 1988 yılında, Diyarbakır’ın Bağıvar beldesine göç ettik. 2009-2014 yılları arasında, Demokratik Toplum Partisi’nden (DTP), Sur Belediyesi meclis üyeliği görevinde bulundum. Mezopotamya Yakınlarını Kaybedenler Derneği’nin (MEYA-DER) yönetim kurulunda yer aldım. 2014-2017 yılları arasında, iki dönem, HDP’nin Sur ilçe teşkilatında eş başkan yardımcılığı görevinde bulundum. 2017-2018 arasında, HDP’nin Diyarbakır, il yönetim kurulunda çalıştım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Bizim için olmazsa olan en önemli kavram özgürlüktür. Özgür olmayan insanın hiçbir şeyi olamaz. Hayata bakışımız bu eksendedir. Tabii özgürlüğümüzü kısıtlamaya çalışanlar da var. Bizlerin seçme ve seçilme haklarımızı gasp edenler var. “Siz Kürtler ancak bizim belirlediğimiz sınırlar içerisinde ve yalnızca bize itaat ederek yaşayabilirsiniz ” diyenler var. Bizleri mahpuslukla korkutmaya çalışanlar var. Fakat kimse şunu unutmamalıdır; zihnen özgür olmuş bir bireyi hiçbir zor, hiçbir baskı, hiçbir saldırı teslim alamaz.

Sur için projeleriniz nelerdir? Şuana kadar hangi projeleri yaptınız? 

Geldiğimiz gibi ilk başta;

Önce çocuklar Derneğinin koordinasyonunda gerçekleşen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Sur Belediyesi’nin ev sahipliğinde “Gelin çocukların kahkahalarında buluşalım” sloganı ile düzenlenen “Sur Çocuk Festivalini “gerçekleştirdik. Bizim bu festivali yapmamızın temel nedeni ise; son yıllarda OHAL uygulamaları, iç göç ve yoksullukla yaşam mücadelesi veren Sur İlçemizde tüm bu süreçlerin tanıkları ve mağdurları olan çocuklar için bu etkinlikte biraz da olsa nefes aldırmak, en başından da dediğimiz gibi biz çocuk ve kadın belediyesi olacağız diye . Yine çocuklar için tiyatro etkinliği düzenledik ve yaklaşık 800 çocuk bir hafta ücretsiz tiyatrodan yararlandılar.



Özellikle Suriçi bölgesinde yaşanabilir bir alan yaratmak için gayretlerimiz oldu. Sur’da yüzlerce harabemiz ve terk edilmiş yapılarımız vardı. İçleri çöp yuvasına dönmüş, zararlı hayvanların mesken bellediği, zararlı alışkanlıkların maalesef merkezi olmuş yapılardı bunlar. Bu yapıların içlerini temizledik, kamyonlarca çöp çıkardık, ilaçlamamızı yaptık ve bu yapıların suiistimal edilmemesi için kapılarını pencerelerini duvarla ördük.



Çocuklarımızın ve kadınlarımızın rahat bir nefes alacakları alanlar yaratmamız gerekiyordu. Bu kapsamda Suriçi’nde üç tane park yaptık. Ağaçlandırma çalışmalarımız oldu, oyun grupları yerleştirdik bu bölgelere, kadınların sosyalleştiği alanlar yarattık.



Suriçi’nde sıradan bir sokağı pilot sokak ilan ettik ve sokağa bakı veren duvarların basit bakım ve onarımını yaptık. Duvar üzerindeki sıvaları söktük, taş ve harman tuğla dokuyu ortaya çıkardık. Taş duvarlar üzerindeki yazılamaları sildik. Bu taş ve harman tuğla yüzeyleri sulu kumlama makinesiyle temizledik ve derzlerini yeniledik. Böylelikle hem o sokaktaki yapıları güçlendirdik, hem yapıların değerlerini arttırdık, hem de yıkmadan, yakmadan, yok etmeden de Sur yapılarının tarihsel görünümüne kavuşturulabileceğini göstermiş olduk.



Sur Belediyemiz, Diyarbakır’da en çok köye sahip belediyedir. Mezralarımızla birlikte 250 köyümüz bulunmakta. Bu köylerde yol çalışmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz.



Az zamana çok şeyler sığdırdık. Bu çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Daha önce hiç yapılmamış yeni, özgün projelerimiz bulunmaktadır. Bunları da hızla hayata geçirmeye çalışıyoruz.



Partinizin 4 dönemdir belediyecilik yapmaktadır. Hemen hemen tüm belediyeleriniz sürekli müfettiş denetlemesi yapıldı. Defalarca müfettişlerin raporlarına Şeffaflık, halkçı, demokratik yerel yönetimin yansıdığını zaman partiniz kamuoyunu bu temelde bilgilendirdi. Sizce sizin belediyelerinizle diğer belediyelerin arasındaki fark nedir? 

Doğrudur, belediyelerimiz müfettişler tarafından sıklıkla incelenmektedir. Açıkçası bundan gocunmuyoruz da. Çünkü hiçbir çekincemiz, gizlimiz saklımız bulunmamaktadır. Bizim harcamalarımız kişisel ikballerimize değil, halkımıza yöneliktir. Son 3 senedir yaşanan kayyum süreçlerinde de hiçbir belediye başkanımız yolsuzluktan, hırsızlıktan, usulsüzlükten yargılanmamıştır. Yürüttükleri belediye çalışmalarından ötürü de yargılanmamışlardır. Kayyum süreçleri tamamen politiktir. Halk kazanımlarını engellemek üzerinedir.

 

Diğer partilerin belediyelerinden farkımız tam da bu noktada belirginleşmektedir. Bizler belediyelerimizi halkın belediyeleri olarak görmekteyiz. Bu sebeple bizden yolsuzluk dosyası çıkartamazlar. Müfettişlerden endişelenmesi gerekenler diğer partilerin belediyeleridir.

http://sur.bel.tr/

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/surda-koy-yollarindaki-calismalar-suruyor/&ID=70

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/abd-buyukelciliginden-ve-konsoloslugundan-ziyaret/&ID=66

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/belediye-meclisimizden-losemi-haftasi-farkindaligi/&ID=59

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/surda-850-cocuk-tiyatro-izledi/&ID=62

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/esbaskanlarimizdan-surda-gazete-dagitimi/&ID=45

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/belediyemiz-tarafindan-temizlik-malzemeleri-dagitildi/&ID=47

http://www.sur.bel.tr/kurum/icerik/bagivarda-esnaf-ziyareti/&ID=1

 
Editör: Haber Merkezi