DİYARBAKIR-SUR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Sur Belediyesi, yerinde dönüşüm çalışmaları kapsamında Abdal Dede Mahallesi’nde dış cephelerinde tadilat, iyileştirme ve yenileme çalışması yapılan Göksel Sokak’ın açılışını gerçekleştirdi.

Açılışa Sur Beledisi eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, HDP milletvekilleri Garo Paylan ve Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Uyanık Alökmen ve Sur Belediyesi Meclis üyeleri ile halk katıldı. Açılış öncesi konuşma yapan Sur Belediyesi Eşbaşkanı Filiz Buluttekin, Sur’da 4 yıl önceki yıkımları anımsatarak, “Sur’da yakmadan, yıkmadan ve zorunlu göçle mağdur etmeden, halkı da sürece dahil ederek yerinde dönüşümün güzel bir örneğini hayata geçirmek için buradayız. Birçok medeniyetin burada yaşam bulmuş olması, Sur’un da bu medeniyetlerin ortak yaşam alanı olması önemlidir. Biz bu sokakları tekrardan hayata dönüştürmeyi ve geleceğe nasıl taşınacağı anlamında küçük bir proje çerçevesinde bu sokağın sağlıklaştırmasını yaptık. Bu konuda hem gönüllü hem de TMMOB gibi mesleki odalarının ve halkın desteği oldu. Belediyemizin katkısıyla da bu sokağımızı bu şekilde dizayn ettik. Bundan sonra ki süreçlerde de buna benzer sokakları talana ve yıkıma uğratmadan dönüştürmeye ve onarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Daha sonra söz alan HDP Milletvekili  Garo Paylan da konuşmasında, “Bu iktidarın insana, kimliklerimize, inançlarımıza, irademize saygısı yok. Tüm bunlara saygısı olmayanların tabi ki tarihimize, hafızamıza, hatıramıza ve kentlerimize de saygısı yoktur. Onlar şehrimizi yıktılar ve yerle bir ettiler ve kalan binlerce yıllık taşlarımızı hatıralarımızı, sokaklarımızı da dozerler ile kamyonlara doldurup maalesef Sur’dan götürdüler. Oysaki her bir taş her bir sokak her bir bina bizlerin hatırasıydı. Ermenilerin, Kürtlerin, Süryanilerin, Ezidilerin hepimizin ortak hafızasıydı ve binlerce yıllık tarihimizdi. Sur’u büyük oranda yıktılar ama halen Sur’da bize geriye kalan çok şey kaldı ve hepimizin ortak hafızası burada. Sevgili eşbaşkanlarımıza ve Sur Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum, böyle bir örneği yıkmadan, yakmadan, yerinde sokağın, evlerin, hafızamızın nasıl olması gerektiğini bize gösterdiler.  Sur’u Toledo yapacağım diyenler Sur’u yerle bir ettiler. Sur’u onlar Toledo yapamazlar Sur’u burada yaşayanlar Toledo yaparlar, Sur’u ayağa kaldırırlar bunun da bir örneğini bugün gösterdiler. Bizler tarihimize hafızamıza insanımıza saygılı olarak şehirlerimizi ayağa kaldırabiliriz. Bir konuda daha teşekkür etmek istiyorum. Kendileri yüz binlerce liraya mal olacak bu uygulamayı çok düşük maliyet ile yerine getirmişler. AKP’li bir belediye olmuş olsaydı 1 TL maliyeti 10 TL olarak fatura edip hırsızlığa, yolsuzluğa yol açarlardı. Umarım ki bu sokaktaki uygulamaları bütün Sur’a taşırız.  Ve Sur halkı yerinde dönüşüm ile evlerinde yaşarlar daha düzgün daha yaşanılabilir bir şehirde hep beraber bir arada yaşamak için tüm halkların bir arada yaşaması için örnekleri ortaya koyabiliriz” dedi.

Konuşmaların ardından Sur Belediyesi eşbaşkanları Filiz Buluttekin ve Cemal Özdemir, HDP  milletvekilleri  Garo Paylan ve Remziye Tosun, HDP Diyarbakır İl eşbaşkanı Hülya Uyanık Alökmen, Sur Belediyesi Meclis Üyeleri ile yurttaşlar, açılış kurdelesini birlikte ksti. Kurdela kesimi sonrası barışı sembolize eden güvercinler uçuruldu.

Sokağın eski halinin fotoğraflarının yer aldığı sergiyi gezen katılımcılar, daha sonra yenilenen Göksel Sokağı’nı gezdi.

 

 
Editör: Haber Merkezi