DİYARBAKIR- HDP Milletvekili Remziye Tosun, Sur’da son 5 yıl içinde yaşanan hak ihlallerinin açığa çıkarılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için araştırma önergesi verdi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları süresince ve sonrasında yaşanan hak ihlallerinin açığa çıkarılması için Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.  Sur içi bölgesinde bulunan Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde 6 defa ilan edilen sokağa çıkma yasaklarının hala devam ettiğine değinen önergede, 20 binin üzerinde yerleşim yerinin zarar gördüğü ve 23 bine yakın insanın göç ettiği kaydedildi.

‘HUKUKA AYKIRI’

Önergenin gerekçesinde, Türkiye’nin onayladığı Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına dair sözleşmeye ve yurttaşların en temel hakkı olan kamu hizmetlerinden yararlanma ilkesine aykırı davranıldığı belirtildi. Devamında, “Mahallerde yaşanan çatışmalar ve kullanılan ağır silahlar sonucunda; kentsel sit alanı olan tarihi Sur içinin kentsel bütünlüğünde özgün sokak dokusunu ve tescilli mimari yapıların da içerisinde bulunan birçok yapıda büyük tahribatlar oluşturmuştur. Sur içinde halen devam eden sokağa çıkma yasakları tamamen Uluslararası hukuk kurallarına aykırıdır” ifadeleri yer aldı.

‘MAĞDURİYET TELAFİ EDİLSİN’

Meclis araştırmasının talep edildiği önergede, kentin toplumsal hafızasının tahrip edilmesi, tarihi ve kültürel mirasın yok edilmesi ile Sur’da yaşayan yurttaşların yerinden edilmesi gibi sorunların tespiti için gerekli incelemelerin yapılması ve yaşanan mağduriyetin telafi edilmesi istendi. (MA)

Editör: Haber Merkezi