URFA - Bugün görülen Suruç davasının tek tutuklu sanık Yakup Şahin’e ceza verilerek kapatılmak istendiğini belirten yüzlerce sanal medya kullanıcısı “#SuruçDavası Kapatılamaz” diyerek davaya dair eksiklikleri Türkiye gündemine taşıdı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde bir araya gelen gençlere yönelik DAİŞ’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında 33 genç katledilmişti. Saldırıya ilişkin açılan davanın 20’nci duruşması bugün Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi Hilvan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görüldü. İddia makamı bir önceki mahkemede verdiği mütalaayı tekrarlarken mahkeme heyeti, avukatların bütün taleplerini reddetti. Taleplerin ret edilmesi üzerine avukatlar “mahkeme heyetinin bağımsız olmadığı” gerekçesiyle reddi hakim talebinde bulundu ancak bu talepte ret edildi. Ara kararı açıklayan mahkeme, reddi hakim talebinin reddine, davanın tek tutuklu sanığı, bugünkü duruşmada “Beni tongaya düşürdüler” diyen Yakup Şahin’in tutukluluğunun devamına, duruşmayı karar için 22 Ekim’e ertelenmesine karar verdi.

Sanal medya hesabından bugün yaşananlara dikkati çeken yüzlerce kullanıcı dava dosyasına dikkati çekmek için Suruç Aileleri öncülüğünde çalışma yaptı. “#SuruçDavası Kapatılamaz” mesajı ile dosyadaki eksikliklere dikkati çeken kullanıcılar, dosyada adı geçen herkesin yargılanması gerektiğini belirtti. Yapılan paylaşımlarda dönemin başbakanı, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun mahkemede bildiklerini anlatması gerektiği vurgulandı. Kısa sürede Türkiye gündeminde ilk sıralara yükselen paylaşımlardan bazıları şu şekilde:

“* Suruç yaralısı Çağla Seven: @Ahmet_Davutoglu  adalete katkıda bulunmak istiyorsa baro baro gezmek yerine #suruçkatliamı davasına gelip konuşmalıdır. ‘Öfkeli gençler’ dediğinin ülkeyi nasıl kana buladığını ‘patlamalar sonrası oylarının nasıl yükseldiğini’ bir de burada anlatmalıdır. 

* HDP Antep Milletvekil Mahmut Toğrul: 33 Düş yolcusunu yitirdiğimiz Suruç katliamı aydınlatıncaya kadar adalet demekten asla vazgeçmeyeceğiz! Karanlık dönemin sorumlularından tarafsız ve bağımsız yargı önünde mutlaka hesap soracağız. Onun için diyoruz ki SuruçDavası Kapatılamaz.

* Suruç Aileleri: Kapatılmak istenen Suruç dosyasındaki eksikler; Katliamda sorumluluğu bulunan polisler hakkında açılan davalar ana dava ile birleştirilmeli, katliama ilişkin deliller birlikte değerlendirilerek kovuşturma kamu görevlilerine doğru genişletilmelidir.

* ÖHD Urfa: Suruç Katliamı davası 6 yıldır sürmekte ve mahkeme dosyayı aydınlatacak olan talepleri her duruşma reddetmeye devam etmektedir. Etkin ve adil bir  yargılamanın gerçekleşmesi için hukuk mücadelemiz devam edecektir.

* Özgür Genç Kadın (ÖGK): Katliamdan sorumlu olan kamu görevlileri, sanıklar, polisler ve yetkili kurumlar yargılansın diye 6 yıldır bulunduğumuz her yerde adalet mücadelesi veriyoruz ancak yargılananlar yine adalet isteyen bizler oluyoruz. Katliamın bütün ortakları hesap verecek!

* Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP): Mahkeme heyeti sözcülüğünü yaptığı katliam sorumlularını korumak için davayı kapatmak istiyor. #Suruç ve tüm katliamların sorumlusu faşist devlettir. Davayı kapatarak bu gerçeği değiştiremeyeceğiniz gibi adalet mücadelesini de engelleyemezsiniz!

* Halkevleri: 6 yıl önce Kobane'ye gitmek için yola çıkan devrimciler, IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bugüne kadar ne adil bir yargılama süreci yürütüldü ne de sorumlular ceza aldı. "Suruç için adalet herkes için adalet" demeye devam edeceğiz.

* ÇHD İstanbul Şubesi: Katliamın tüm sorumları yargılanmadan, Suruç’un hesabı sorulmadan mücadele bitmeyecek.”

Editör: Haber Merkezi