İSTANBUL – Türkiye ile ABD arasındaki krizi "Kasımpaşa pazarlığının ürünü" ve "ekonomik bozulmanın örtülmesi çabaları" olarak değerlendiren SYKP Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, kamuoyuna verilen "saldırı altındaki Türkiye" imajının da AKP’nin Kasım ayında yapılması planlanan yerel seçimleri kazanma çabaları olduğunu söyledi.
Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya, ABD ile yaratılan kriz ile ülkenin içinde bulunduğu siyasal ve ekonomik tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


ABD ile Brunson üzerinden yaratılan krizin sadece buzdağının görünen yanı olduğunu belirten Kaya, bu krizin aynı zamanda başka şeyleri örtmeye yönelik olduğu görüşünde. Seçimlerden önce ekonomideki bozulmanın başladığını söyleyen Kaya, ABD ile yaratılan krizin bu bozulmanın örtülmesi çabaları olduğunu belirtti. Kaya, “bize uluslararası operasyonlar çekiliyor” propagandasıyla hükümetin krizi memleketteki üreten işçiler, köylüler ve yoksulların sırtına yıkmaya çalıştığını ifade ederek, “Eğer uluslararası operasyon çekiliyorsa neden Almanya ve AB ülkeleri gibi ülkeler senin yanında durmaya çalışıyor? Bu böyle bir hava vererek sorunun ülkede var olan ekonomik krizin değişik varyasyonlarla kapatılmaya çalışılmasıdır. ABD’nin Brunson ile çıkan krizinde ise durum Kasımpaşa pazarlığının ürünüdür. ‘Şunu çıkar biz bunu çıkaralım’, ‘al papazı ver papazı’ hesabı böyle bir şeydir. Olan Türkiye halklarına olmaktadır. Ekonomik kriz artık gerçekten yaşanıyor. Bunu çarşı pazardaki insanlarla konuştuğunuzda anlarsınız” dedi.


‘SAVAŞ POLİTİKALARI VE KÜRT MESELESİ KRİZİN NEDENİ’


Kriz ile birlikte ortaya çıkan önemli bir yanın da sürdürülüyor olan savaş politikası olduğuna dikkat çeken Kaya, “Eğer biz ülkemizdeki barışı sağlayabilsek,  komşularımızla barış içine yaşıyor olsak bu işler hiçbir biçimde oltaya gelmeyecekti. Savaş politikaları, ülkedeki Kürt sorununun çözülmemesi de bu krizin ortaya çıkmasının temel sebeplerinden biridir. Buzun görünen yüzü sadece ABD ile ilişkilerdir” diye belirtti.


'MAĞDUR İMAJI YEREL SEÇİMLERİ KAZANMAK İÇİNDİR'


AKP’nin tüm iktidar süreçlerinde uyguladığı politikanın mağduru oynamak üzerine kurulu olduğunu belirten Kaya, yaratılan "saldırı altındaki Türkiye" imajının AKP’nin Kasım ayında yapılması planlanan yerel seçimleri kazanma çabaları olduğunu vurguladı. Kaya devamla, “AKP 16 yıldır iktidarda ve bu sefer de yine aynı mağduriyet pozisyonunda. Yerel seçimlerin erkene alınması mümkündür. Bu da ‘biz saldırı altında bir ülkeyiz, dik duruyoruz, oylarınızı bize verirseniz kazanacaksınız’ anlayışıyla yerel seçimde kotarılmaya çalışıldığının işaretidir” dedi.


‘SORUNLARI ŞİDDETLE ÇÖZME ÇABASI VAR’


Tüm polisiye ve siyasi uygulamalara bakıldığında ülkede yeni bir devlet biçiminin inşa edilmeye ve bunu da faşist diktatörlük ile yapmaya çalışıldığını savunan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP ve müttefikleri tüm hakların yerle bir edildiği, sokakların ele geçirildiği bir durum ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bu diktatörlük altında çözülemeyen, çözülmeyen tüm sorunların şiddetle çözülmeye çalışılması çabasıdır. Yapılan tüm uygulamalar ve krizler buna dönüktür. Memleketin krize girme gerekçesi sizsiniz ve doların yükselmesi konusunda yorum yapanlara İstanbul Valiliği soruşturma açıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Önümüzdeki süreç Türkiye halkları açısından özellikle bizim gibi ve HDP gibi partilerin ortaya koyacağı muhalefet için saldırının dizginsiz hale getirilme çabalarıdır.”


‘HDP’YE ÇOK ROL DÜŞÜYOR’


Kaya, yaşananlara karşı verilecek ortak mücadelenin yıllardır dile getirilen fakat uygulanması noktasında eksiklikler yaşanan demokratik cephe oluşturulması olduğunu dile getirdi. Önemli olanın üzerlerine gelen zifiri karanlığa karşı tüm muhalif olanaklar yanında sol, sosyalist, demokrat herkesin buna karşı bir direniş cephesi örgütlemesi olduğunu belirten Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “HDP’ye bu konuda çok büyük rol düşüyor. HDP, özellikle 24 Haziran seçimler öncesi içini hiç olmadığı kadar sol sosyalist güçlere açmasıyla birlikte daha bir inisiyatif alan daha çok dinlenebileceği bir durum yaratmış. Bu nedenle ona çok rol düşüyor.”


MA / Necla Demir 
Editör: Haber Merkezi