SİİRT - Bandırma T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan müzisyen Metin Kılıçaslan, Yargıtay’ın dosyasını karara bağlamaması nedeniyle 15 Nisan'dan bu yana tahliye edilmiyor. 

Siirt’te müzisyenlik yapan Metin Kılıçaslan, 5 Haziran 2015 tarihinde gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Bandırma 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kılıçaslan hakkında, Newroz ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) mitinglerine katıldığı gerekçeleriyle iddianame hazırlandı. Siirt Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Kılıçaslan’a çeşitli iddialarla toplam 12 yıl hapis cezası verildi. 

Kılıçaslan’ın avukatı Cihan Toprak, karara itiraz etti. Antep Bölge Adliye Mahkemesi, “kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katılarak ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar etmek” ve “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine ateşli silahlar veya havai fişek, molotof benzeri el yapımı patlayıcı maddelerle katılma” suçlamalarıyla ilgili beraat kararı verdi. 

Mahkeme, yerel mahkemenin “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla verdiği 7,5 yıllık hapis cezasını ise onadı. Mahkemenin, tape kayıtlarında Kılıçaslan’ın arkadaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde “mahallemizde düğün var” ve arkadaşının ona “evet biliyorum kardeşim” ifadelerini “örgütsel şifre” olarak değerlendirmesi dikkati çekti. Av. Toprak, bunun üzerine 7,5 yıllık hapis cezasına karşı Yargıtay’a taşıdı. 

6 yıl 3 ayı aşkın bir süredir tutuklu bulunan Kılıçaslan, 7,5 yıllık hapis cezasına yapılan itirazın karara bağlanmaması nedeniyle 15 Nisan’dan bu yana tahliye edilmiyor. Ailesi, Yargıtay’ın karar vermesini ve çocuklarının özgürlüğüne kavuşmasını istiyor. 

İŞKENCE 

Kılıçaslan’ın babası Gürgin Kılıçaslan, oğlunun gözaltı sürecine değinerek, “Hukuksuz bir şekilde gözaltına alındı. İşkenceye uğradı. İşkence, cezaevine gidene kadar devam etti. Telefon görüşmesi, düğünlere gitmesi suç delili sayıldı. Kürtçe şarkı söylediği için ona bu işkenceleri yaptılar. Ancak oğlum Kürtçe için hiçbir zaman geri adım atmadı. Burada Kürt dili ve kültürüne yönelik bir saldırı var” dedi. 

'HUKUKSUZLUK GİDERİLSİN'

Baba Kılıçaslan, Yargıtay’ın karar vermemesi nedeniyle oğlunun tahliye edilmediğini söyledi. Kılıçaslan, “Oğlum 6 yıldır 2 çocuğu ve eşini göremiyor. Yani tutuksuz yargılanabilirdi. Ancak bırakılmıyor. Şimdi cezası onansa dahi devlet ona borçlu kalıyor. Hiçbir suçu olmamasına rağmen 7 yıla yakın bir süredir tutuklu. Hakkımızı helal etmiyoruz. Yapılan bu hukuksuzluğun giderilmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. 

Editör: Haber Merkezi