VAN - HDP Van Milletvekili Tayyip Temel, 4'ü tutuklu 5 gazeteci hakkında hazırlanan iddianameyi Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e sorarak, "Spor ve magazinsel olayları haber yapmamak hangi maddeye göre suç?" diye kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tayyip Temel, 2 köylünün helikopterden atılarak işkenceye maruz kalmasını haberleştirdikten sonra tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur, Jinnews muhabiri Şehriban Abi, gazeteci Nazan Sala ve tutuksuz yargılanan MA muhabiri Zeynep Durgut hakkında hazırlanan iddianameyi Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle verilen önergede, iddianamede “akıl tutulması” olarak nitelendirilecek suçlamaların yer aldığı kaydedildi. 

İddianamedeki “(…) devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yapıldığı, normal şekilde spor, magazinsel veya doğa olayları vs. basın komitesinin perspektifi doğrultusunda olmadığından haberleştirilmediğinin tespit edildiği” ifadelerine yer verilen önergede, gazetecilik faaliyetlerinin suç olarak gösterildiği ifade edildi. 

Önergede şu sorulara yer verildi:

"* İddianamede yer alan '(…) devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yapıldığı, normal şekilde spor, magazinsel veya doğa olayları vs. basın komitesinin perspektifi doğrultusunda olmadığından haberleştirilmediğinin tespit edildiği' ifadeleri bir gazeteciye hapis cezası verilmesi için ne gibi bir gerekçe oluşturabilmektedir?

* Bir haber ajansının spor ve magazinsel olayları haber yapmaması Anayasa’nın hangi maddesine göre suçtur? 

* İddianamede yer alan 'Şüpheli Şehriban Abi hakkında uygulanan iletişimin dinlenmesi ve kayda alınması neticesinde düzenlenen tape değerlendirme tutanağına göre; şahsın yapılan takibinde kendisini Jin News Haber Ajansı muhabiri olarak tanıttığının tespit edildiği' ve Adnan Bilen’in Mezopotamya Ajansı’nda çalıştığını belirtmesi suç kapmasına alınmıştır. Bu ifadelere göre Jin News Haber Ajansı ve Mezopotamya Ajansı kriminalize edilmektedir. Her iki haber ajansının kriminalize edilmesinin önüne geçilmesi için Bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınacaktır?

*Gazeteci Cemil Uğur’un hasta tutuklu Ergin Aktaş’ın yakınıyla yaptığı görüşme '…hasta tutukluların serbest bırakılmasını istediği' şeklinde yorumlanmasının ve suç kapsamına alınmasının yasal dayanağı nedir?

*İddianamede gazeteci Nazan Sala’nın, IŞİD ile yaşanan çatışmaları ve AKP’yi eleştiren sosyal medya paylaşımları suç kapsamına alınmıştır. Bir gazetecinin iktidarı eleştiren paylaşımlarda bulunması suç mudur?   

*Türkiye’nin 'Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi' şeklinde dünya kamuoyunca tariflenmesinin önüne geçilmesi için herhangi bir planlamanız mevcut mudur?"

(MA)

Editör: Haber Merkezi