ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; TBMM Genel Kurulu’nun özel oturumunda CHP’li Özkoç’un AKP ile FETÖ arasındaki ilişkileri anımsatması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ne istediler de vermedik” ifadesini anımsatması gerilime neden oldu.

Cumhuriyet'en Selda Güneysu / Mahmut Lıcalı'nın haberine göre; TBMM Genel Kurulu’nda 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen özel oturumda CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın FETÖ hakkında “Ne istediler de vermedik” ifadesini anımsatması üzerine AKP’li milletvekilleri konuşma boyunca sürekli sıra kapaklarına vurarak, Özkoç’a tepki gösterdi.

TBMM Genel Kurulu’nda 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümü dolayısıyla özel oturum düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şeref Locası’ndan takip ettiği özel oturumu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan salondan takip ederken, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise locada oturdu.

Amasya Genelgesi’ni anımsattı
Özel oturumu yöneten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Milli Mücadele’nin 100. yıldönümünü idrak ettiğimiz bu yıl, 15 Temmuz darbe girişimini anıyor olmamız derin anlamları olan bir tevafuktur” dedi. Yüce Önder Atatürk’ün Amasya’da yaptığı konuşma üzerine Amasyalıların “Emrinizi bekliyoruz Paşam” dediğine değinen Şentop, “Bugün andığımız ruh, imrendiğimiz cesaret, örnek aldığımız kararlılık ve gençliğimizin kuşanması gereken şuur, kahraman Amasya halkının verdiği bu cevapla aynı imandan beslenen 15 Temmuz direnişinde aranmalı ve bulunmalıdır” diye konuştu.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 15 Temmuz’da TBMM’nin şanına yakışır bir duruş sergilediğini belirterek, “Hangi partiden olursa olsun, o gece burada olan milletvekillerimiz, milletin emanetine sahip çıkmıştır. Gazi Meclis, 15 Temmuz’da bombaların hedefi olduğunda da dimdik durmuş ve ikinci kez Gazi Meclis mertebesine ulaşmıştır” dedi.

‘17 üniversite verdik’
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un konuşmasında 15 Temmuz’un öncesi olduğunu belirterek, AKP ile FETÖ arasındaki ilişkileri sıralamaya başlaması, Meclis’te tansiyonu yükseltti. AKP’li milletvekilleri, oturdukları sıralara vurarak, Özkoç’a tepki gösterdi. Özkoç, “Kim Fethullahçı terör örgütüne daha çok yardımcı olmuştur? Bunun cevabını Sayın Cumhurbaşkanı vermektedir. 8 Haziran 2018’de Cumhurbaşkanı ‘FETÖ’nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını ben reddetmem’ demektedir. ‘17 üniversite istediler, verdik; okul için yer istediler, verdik; ‘Türkçe Olimpiyatları’ dediler, ‘Tamam’ dedik, yurtdışında destek istediler, verdik; ne istedilerse verdik’ demiştir” anımsatmasında bulundu.

AKP sıralarından tepkiler yükselirken, konuşmaya devam eden Özkoç, kumpas davalarını anımsattı. CHP’li Özkoç’un, “Bu ülkenin Genelkurmay Başkanı bir terör örgütünün mensuplarının gizli tanıklığıyla müebbet hapse mahkûm ediliyordu. Darbeci generaller ve subaylar tek tek önemli yerlere atanıyordu” demesi üzerine kapak sıralarına vurulmanın yanı sıra AKP sıralarından “Yazıklar olsun”, “15 Temmuz’da liderin neredeydi?” diye sataşmalar da geldi. Eski Bakan Osman Aşkın Bak ise “Sizin çocuklar başaramadı. Tankların arasından nasıl kaçtığınızı anlatın” ifadelerini kullandı. Meclis Başkanı Şentop, AKP’lileri ve Bak’ı uyarırken, Özkoç’un “Zekeriya Öz elini kolunu sallayarak yurtdışına çıktı, kendisinden hâlâ haber alınamıyor. Bütün bu organizasyonların arkasında dimdik duran kişi ‘Hata ettik, yanıldık, affedin’ dedi ve hâlâ Cumhurbaşkanı” ifadesi üzerine de AKP’li vekillerin tepkisi arttı.

Dişli anımsatması
Darbe girişiminin kilit isimlerinden Mehmet Dişli’nin ağabeyi Şaban Dişli’nin büyükelçi yapıldığını anımsatan Özkoç, “Güçlü parlamenter sistemi yeniden tesis etmeliyiz. Eğer kurucu bir lider arıyorsak o kurucu liderin adı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Eğer bir rejim arıyorsak onun adı laik ve demokratik Türkiye parlamenter sistemidir” diye konuşmasını bitirirken, AKP sıralarından ise “yuhalama sesleri” yükseldi.

AKP Grup Başkanı Naci Bostancı, Özkoç’un Cumhurbaşkanı ile FETÖ arasında bir ilişki varmış imasında bulunduğunu belirterek, “15 Temmuz gecesi Marmaris’e bir suikast timi gitmişti, hedeflerinde Sayın Cumhurbaşkanı vardı. Sayın Engin Özkoç, sizin konuşmanız Marmaris’e paralel düşüyor, başka hiçbir yere değil” diye konuştu. Özkoç’un konuşmasını dikkatle locadan dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Bostancı’nın bu açıklamasına “gülümsemesi” dikkat çekti.

Bahçeli uyardı 
Özkoç, konuşması sırasında sık sık “parmak salladı.” Bir ara MHP sıralarına dönerek, parmak sallayan Özkoç’a, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da “parmak sallayarak” karşılık vermek istedi. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Özkoç’a karşılık veren Akçay’ı uyardığı gözlendi.
Yeniden söz alan CHP’li Özkoç ise “Balyoz ve Ergenekon davalarında bu ülkenin Genelkurmay Başkanı’nı bir teröristin gizli tanıklığıyla hapse atıp da bu ülkenin generalleri ve subayları orada hücrelerde yatarken siz darbeye neden olan generalleri ve subayları getirirseniz, bunu sorgulamak bu Meclis’in hakkıdır” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise 15 Temmuz’un ardından iktidarın kendi durumunu sağlanlaştırma yolunu seçtiğini belirterek, “20 Temmuz 2016’da etkileri onlarca yıl hissedilecek olan OHAL ilanı da 4 Kasım 2016’da eş genel başkanlarımızın da aralarında bulunduğu 15 vekilimizin aynı anda siyasi bir operasyonla gözaltına alınması ve tutuklanması da demokratik siyaseti tasfiye girişimi olarak bu sürecin devamında yaşanmıştır” diye konuştu. “OHAL şartlarında hukuksuzlukların yaşandığını” söyleyen Oluç, “Cumhurbaşkanı’nı tarafsız kılan bir anayasal düzenlemeye acil ihtiyaç olduğunu” kaydetti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, muhalefet partilerini hedef alarak, FETÖ’cüler Türkiye’nin varlığını, milli birliği ve bütünlüğünü, demokrasiyi hedef alırken, bazı siyasetçilerin 15 Temmuz darbe girişimi hakkında “tiyatro, kontrollü darbe” gibi söylemlerle hainlerin propagandasını yaptıklarını söyledi. Akçay, “15 Temmuz kalkışmasına ‘tiyatro, kontrollü darbe’ diyenlerin bizatihi kendileri kontrollü siyasetçilerdir” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi