HAKKARİ - Çukurca ilçesinde 90'lı yıllarda boşaltılan ve şimdi de "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek girişleri yasaklanan köylere muhtar atandığı ortaya çıktı.
Mezopotamya Haber Ajans'ın haberine göre; Hakkari'de çok sayıda köy muhtarının görevinden alınarak yerlerine kayyum atandığı bir dönemde Çukurca'ya bağlı 1990'lı yıllarda boşaltılan ve "Özel Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek giriş-çıkışları yasaklanan bölgelere muhtar atandığı belirtildi. Atamaların Hakkari Valiliği ve Çukurca Kaymakamlığı tarafından yapıldığı öğrenildi.


Kimsenin yaşamadığı ve güvenlik bölgesi olan köylere atanan muhtarların köy korucuları ve AKP'ye yakın kişilerden olduğu belirtiliyor. Çukurca'nın Kavuşak (Bilècan), Kurudere (Marúfan), Kavaklı (Şîvişk), ışıklı (Ziyaniş), Dede (Bêtút), Çaglayan (Erbîş), Çayırlı (Eriş), Uzundere (Ertûş), Çınarlı (Şîvarezan) ve merkez mahalle Dutluca (Bêh) Bêlat ile Tekevler'e Kaymakamlık ve Valilik tarafından bazı kişilere muhtarlık yetkisi verildi. Tek bir kişinin dahi yaşamadığı bu köylere atanan muhtarların daha çok köy korucularından oluştuğu ve maaş aldıkları öğrenildi. Bu köylere gitmek isteyen kişiler köye atanan muhtarların izni dahilinde girebilirken, halktan tek bir oy dahi almayan bu muhtarlara devlet için bilgi toplama görevi verildiği ifade ediliyor.


BÖLGEDEN BİLGİ Mİ TOPLUYORLAR?


Muhtar atamalarına ilişkin bilgi veren bölge halkı, köylere gitmek istediklerinde oraya atanan muhtarlara yönlendirildiklerini söyledi. Bölge halkı muhtarların kimsenin yaşamadığı bu bölgede bilgi topladığına dikkat çekti. Seçtikleri muhtar, milletvekilli ve belediye başkanlarının görevden alındığını hatırlatan bölge halkı, kimsenin yaşamadığı yerlere muhtar atanmasına tepkili.


MA / Fethi Balaman
Editör: Haber Merkezi