LGTBİ Derneği Sözcüsü Kıvılcım Arat, Tekirdağ 2 No’lu Hapishanesi’nde tabutlukta tutulan Diren Coşkun’un 25 Ocak itibariyle ölüm orucuna başladığını duyurdu.

Arat, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda “Bugün Tekirdağ 2 No’lu tabutlukta tutulan arkadaşım Diren Coşkun’u ziyarete gittim. Diren’in tüm demokratik kamuoyuna bir ilanı var” dedi. Arat, Coşkun’un mesajını şöyle aktardı:

“Burada insan onuruna aykırı birçok uygulamaya maruz kalıyorum. Üzerimizdeki ağır tecridin kaldırılması, gasp edilen ameliyat ve tedavi hakkımın iadesi için bedenimi ölüme yatırıyorum. 25 Ocak’tan beri ölüm orucu eylemine başladığımı demokratik kamuoyunun bilgisine sunuyorum.”

Arat, ölüm orucu kararına giden süreci aktardı
Kıvılcım Arat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalara şöyle devam etti:

“Çok zor böylesi bir haberi iletmek. Ama elçiye zeval olmaz. Canım yana yana bu fotoğrafın altına Diren’i ÖLÜM ORUCU kararına götüren süreci yazmaya çalışacağım. İnfaz hakimliği, epilasyon tedavisinin izni için Trans mahpus Diren ile, 24 Ocak Çarşamba günü görüşüyor.”

“İnfaz hakiminin, T.D. Hastanesine sorusu şu: Epilasyon tedavisi, transeksüel mahkum(lar) için hayati önem arz eder mi? Diren, kurulda asıl kararı verecek olan psikiyatri doktorunun transfobisine maruz kalıyor. Doktor, suratına bile bakmadan dosyayı bildiğini söylüyor ve Bakırköy Devlet Hastanesine sevk yazıyor. Diren, aylardır oyalandığını ve yanlış yönlendirildiğini söylüyor. “

Diren Coşkun yaşadıklarını Kıvılcım Arat vasıtasıyla şu şekilde aktarıyor:

“‘Siz (translar) zaten hep böylesiniz, çıkışıyorsunuz’ dedi. Kendisine saygısızlık yapmadığımı, bir hekim olarak beni dinlemediğini söyledim. Psikiyatri bilimi sıkıntıyı dinleyerek analiz eder değil mi? Psikiyatrın kaba ve aşağılayıcı tavırları ağlattı beni. Ve üstüne ‘ben sizin cinselliğinizle ilgilenmiyorum’ dedi. Cinsellik ile cinsiyet kimliğinin ne alakası var diye sorunca ‘Çıkarın bunu’ diye bağırdı. ‘Bana bir şey olursa sorumlusu sizsiniz’ dedim. Doktor, ‘Dosyasında zaten transseksüel olduğu yazıyor’ diyor. Madem öyle neden ben sürekli alakasız yerlere götürülüyorum? Üroloji doktoru bana ‘kadın mı olmak istiyorsun, erkek mi’ diye soruyor. Üremeden yoksun olma şartı zaten insan haklarına aykırı! Buse 20 yıldır tecrit altında. 5 yıldır ameliyat olmak için uğraşıyor. 5 yıldır keyfi uygulamalara maruz kalıyor. Şimdi aynı süreci bana yaşatmaya çalışıyorlar. Ben, Buse’nin yaşadığı süreci yaşamak istemiyorum. Gerçekten öldürmekten beter ediyorlar. Benim kaybedecek hiçbir şeyim yok. Eğer ameliyatım yapılmayacaksa ölmeyi tercih ederim.”

“Bir sürü hukuksuzluk var. Hak gasbı var. Sürekli yaşanan bir istismar var.Yasal hakları dahi kullanamıyoruz. Hiç bir talebimiz kabul edilmiyor. İdare sürekli oyalıyor. Dilekçelerimize cevap verilmiyor.”

‘Bugün ölüm orucunda 6’ncı gün’
“Trans mahpus Diren Coşkun der ki; ‘Ameliyat ve tedavi hakkım için, uygulanan tecridin kaldırılması talebi ile 25 Ocak’ta ÖLÜM ORUCUNA BAŞLADIM. Bugün 6. gün!'” açıklamasında bulunan Kıvılcım Arat’ın aktarımına göre, konuyla ilgili Diren Coşkun’un anlattıkları şöyle:

“Ameliyat ve tedavi hakkım engellenecekse ve üzerimizdeki tecrit kalkmayacaksa ölümü tercih ederim. Burada insan onuruna aykırı bir çok uygulamaya maruz kalıyoruz. Ağustos ayından beri tutukluyum ve hala bir cımbız alabilmek için dilekçe yazıp duruyorum. Kantinde yalnızca traş köpüğü, jilet, erkek iç çamaşırı gibi erkeklere özgül ihtiyaçlar var. Bir insan tutuklandığından beri 3 defa intihar ediyorsa büyük bir sıkıntı vardır değil mi? 3 defa intihar girişimim oldu ama hala ne bir adım atılıyor, ne cevap veriliyor? 1.Sulh Mahkemesine dilekçe yazdım, doğru yere başvurmama rağmen Nöbetçi Sulh’a yönlendirdiler. Onlarda yanlış diyerek tekrar 1.Sulh hukuk mahkemesine yönlendirdiler. Tutuklandığım günden beri hukuk ve sağlık sisteminin içinde sürekli hak yoksunluğu yaşıyorum, sürekli keyfi uygulamalarla karşılaşıyorum.”

“T.dağ 2 No’luda sürekli yaşadığımız şeyler; haktan yoksun bırakma, hak gasbı, istismar, taciz, tecrit. Ölüm Orucundan vazgeçirmek için Hapishane yönetimi ceza ile tehdit ediyor sürekli. Ben de ‘Ölüme yatmışım, siz hangi cezadan bahsediyorsunuz’ diyorum.”



Çok zor böylesi bir haberi iletmek. Ama elçiye zeval olmaz. Canım yana yana bu fotoğrafın altına Diren'i ÖLÜM ORUCU kararına götüren süreci yazmaya çalışacağım.

İnfaz hakimliği, epilasyon tedavisinin izni için Trans mahpus Diren'i, 24 Ocak Çarşamba günü+#DireneSesVer


Kaynak: gazeteyolculuk.net



Editör: Haber Merkezi