ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/AĞRI  - Ağrılılara seslenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Osman Gazi Köprüsünden geçen var mı aranızda? Yok; ama siz her gün o köprüden geçenin de, geçmeyenin de parasını ödüyorsunuz" dedi. DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk de, “Erdoğan; tarihimize bak, sana ne diyor. Burası Kürdistan’dır, bizler de Kürdüz” diye konuştu.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin bugünkü programının ilk durağı Ağrı oldu. Kent girişinde yüzlerce kişi tarafından karşılanan Temelli, caddelere çıkan yurttaşları selamladı. Temelli'ye Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk de eşlik etti. Sokak ve caddelerde seçim otobüsünün arkasına takılan Ağrılılar, HDP Ağrı İl binası önüne akın etti. HDP bayrakları ile alanı renk cümbüşüne çeviren Ağrılılar, “Ya me ye” sloganları eşliğinde halay çekti. Sokakta ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar da, boya kutularını yanlarına alarak, miting alanına gelerek HDP bayraklarını dalgalandırdı. Kadın, yaşlı, çocuk, gençlerin doldurduğu alanda HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan adayları Yeliz Karaaslan ve Abdurrahman Doğan halkı selamladı.

 
“Leyla Güven onurumuzdur” sloganları eşliğinde halka seslenen HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Tecrit sonlanıncaya kadar mücadele edeceğiz. Mücadelemiz ile tecridi kıracağız” dedi. Kayyum politikalarına karşı “Direne direne kazanacağız” sloganlarının eksik olmadığı alanda “HDP halktır halk burada” sloganları atıldı.

 
‘KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ’


Halka seslenen HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Yeliz Karaaslan da, “Hep birlikte yöneteceğiz, hep birlikte kazanacağız. Sizin verdiğiniz cesaretle yola çıktık” dedi. HDP Ağrı Belediye Eşbaşkan Adayı Abdurrahman Doğar da konuşmasında, “Ağrı’nın tarihinde ne zaferler olduğunu çok iyi biliyorum. Ağrı halkı kendisine zulüm yapan herkese dersini vermiştir. Siz 7 Haziran’da AKP’yi burada tabela partisi yaptınız, dört sıfır yaptınız. Sizin tarihinizi biliyoruz. Bu seçimde de aynı kararlılıkla kayyumları göndereceğiz” diye konuştu.

 
‘BURASI KÜRDİSTAN’DIR, BİZLER DE KÜRDÜZ’


DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk ise yaptığı konuşmada Leyla Güven ve cezaevlerinde başlayan açlık grevi eylemlerine dikkat çekerek, “Biliyorsunuz Kürt halkının önderi Sayın Öcalan üzerinde ağır bir tecrit yürütülüyor. Erdoğan 'Kürdistan yok' diyor. 'Güney Kürdistan’a gidin' diyor. Erdoğan; tarihimize bak, Urfa’daki Göbeklitepe’ye git. Tarih, kültür sana ne diyor. Erdoğan sen gitmek istiyorsan yolun açık olsun. Burası Kürdistan’dır, bizler de Kürdüz. Bir tek Kürtlerin ölümü üzerine politika yürütüyorlar. Oturunca, kalkınca Kürt diyorlar. Yıllardır Kürtler üzerinde baskı uyguluyorsunuz ama Kürtler ayakta” dedi.

 
‘BÊ SEROK JİYAN NA BE’ SLOGANLARI YÜKSELDİ


“Bê Serok jiyan na be” sloganlarının yükseldiği alanda Öztürk, “Onların meselesi HDP, DBP değil, onların meselesi Kürtlerdir. Başurê Kurdistan’da referandum yapıldı ilk karşı çıkan Türkiye oldu. Rojava’yı, Efrin’i iyi hatırlayalım. Rojava halklarının ne zararı vardı Türkiye’ye. Biz Kürtler aya gidip bir sistem kursak bunlar orada da bize saldırır. Çünkü onlar Kürtlere düşman. Onlar bizi kabul etmiyormuş. Sen ne yaparsan yap biz varız, buradayız. Kültürümüz, dilimiz, kimliğimiz de var” diye konuştu.

 
‘HUKUKSUZLUĞA, ADALETSİZLİĞE SON VERMEK ELİMİZDE’


Öztürk’ün ardından HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, otobüsün üzerine çıkarak halkı selamladı. Ülkenin büyük bir adaletsizlik ve hukuksuzluk girdabında olduğunu belirten Temelli, “Bu adaletsizliğe ve hukuksuzluğa son vermek bizim elimizde. Bu ülkede tecrit, zulüm var. Bu ülkede tecrit sonlanmadan hukukun tecelli etmesi mümkün değil. Ondan kaynaklı Leyla Güven tecrit son bulmalı diyor. Leyla Güven 118 gündür açlık grevinde. Bedeniyle, sesiyle direniyor. Tecrit bitmeden bu zulmün son bulması mümkün değil. Tecrit bitmeden Kürt meselesini çözmek mümkün değil. Onun için diyoruz ki gelin hep birlikte açlık grevindeki arkadaşlarımıza destek vererek, bu tecride son verelim. Buradan Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum. Bir an önce Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları İmralı’da düzenli görüşmeleri yapsın. Gelin hukuktan yana, adaletten yana omuz omuza verelim, bu ceberut iktidardan kurtulalım” dedi.

 
GEZİ İDDİANAMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ


İş insanı Osman Kavala ve 16 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet talebiyle hazırlanan Gezi iddianamesinin İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesine ilişkin de konuşan Temelli, “Saçma sapan bir iddianame. Gezi’yi 1960 darbesine bağlayacak kadar akıllarını yitirmişler. Onlar 1960’larda daha doğmamışlardı. İddianameyi hazırlayan savcı tarih bilgisinden yoksun. Şimdi Gezi üzerinden yeni bir şiddet kanalı açıyorlar. Bakın, Selahattin Demirtaş’ın, Figen Yüksekdağ’ın iddianamelerine, hepsi uydurmadır, uydurma. FETÖ ile mücadele ettiğini söylüyorlar ama onların hazırladığı iddianamelerle arkadaşlarımızı yargılıyorlar. Tek bir amaçları var. O da Kürt düşmanlığıdır” diye konuştu.

 
‘KAYYUMLARIN GÖRÜNTÜSÜ BİLE KALMAYACAK’


96 belediyelerine kayyum atandığını hatırlatan Temelli, “31 Mart’ta bu kayyumların hepsini silip atacağız. Sokaklarımızda görüntüsü bile kalmayacak. Arkalarına bakmadan gidecekler. Yaptıkları da yanlarına kar kalmayacak. Kayyumlardan kurtulacağız ve daha fazla belediyede iktidar olacağız. Yerelde iktidar olacağız ki bu ülkeye barış ve huzur gelsin. Bu ülkeden 'defolun gidin' diyor. Sen kimi kimin memleketinden kovuyorsun. Ortaokul coğrafya bilgisi ile bizi mi kovuyorsun. Burası bizim ortak vatanımız. Demokratik Cumhuriyeti kurana kadar burada mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu ülkenin tarihini, geleneğini bilmiyor, halkını tanımıyor. Tanısaydı böyle konuşur muydu? Ona bu ülkenin tarihini de, kültürünü de öğreteceğiz. Tıpkı bundan önce öğrettiklerimiz gibi, buna da öğreteceğiz, bu da öğrenecek” diye konuştu.

 
‘AĞRI’YA SAHİP ÇIKACAĞIZ’


Ağrı’ya sahip çıkacaklarını söyleyen Temelli, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu ülkenin kaynakları bu halka yeter ama kaynakları İHA, SİHA, mermi yapmaya götürüyorlar. Osman Gazi Köprüsünden geçen var mı aranızda? Yok, ama siz her gün o köprüden geçenin de, geçmeyenin de parasını ödüyorsunuz. Sizi soyuyor, soğana çeviriyor ama kendi müteahhidini zengin ediyor” dedi. Ağrı, Iğdır ve Kars’ta hastanenin olmadığını belirten Temelli, hastaların Erzurum’a gittiğini söyledi.

 
‘DOĞDUĞUMUZ YERDE HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’


“Doğduğumuz yerde haklarımıza sahip çıkacağız” diyerek konuşmasına devam eden Temelli, “Sabah akşam HDP’ye saldırıyor. Bizi bulamazsa soğana saldırıyor. Bunca yıldır bu mücadeleyi büyüte büyüte geldik. Önce yerellerde iktidar olacağız, sonra ülkede iktidar olacağız. Bu coğrafyada halkların yıllardır beklediği demokrasi bizimle gelecek. Biz yürüdükçe bu ülkeye demokrasi, barış, huzur gelecek. Geleceğiz hep birlikte var edeceğiz. Onun için 31 Mart’ta sandığa gideceğiz” diye konuştu.

 
3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI


Temelli’nin konuşmasının ardından HDP’nin seçim otobüsü Tutak’taki halk buluşmasına katılmak üzere yola çıktı. HDP otobüsünü halk kent çıkışına kadar uğurladı.


Buluşmanın ardından dağılan kitle içerisinde 3 kişi polisler tarafından gözaltına alındı.








Editör: Haber Merkezi