ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/BİTLİS -  Güroymak’ta seçim bürosunun açılışında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Bu kayyum utancına son vereceğiz. Kayyum, yolsuzluktur, hırsızlıktır, adaletsizliktir. Şimdi gidiyorlar. Sanıyorlar ki yaptıkları yanlarına kar kalacak. Hayır, yaptığınız tüm haksızlıkların hesabını soracağız” dedi.

 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindekiler Tatvan’ın ardından Güroymak’a (Norşîn) geçti. İlçedeki halk buluşması öncesi Aşağıkolbaşı (Mor) köyünde bir taziyeye ziyarette bulunan Temelli, aile fertlerine başsağlığı diledi. Güroymak’ta yollara çıkan yüzlerce kişi tarafından karşılanan Temelli ve beraberindekiler halkı selamladı.

 
Yoğun polisiye önlemlerinin alındığı ilçede, seçim bürosunun önünde toplanan yüzlerce kişi çalınan müzikler eşliğinde halay çekerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Slogan atan gençlerden ikisi polislerce gözaltına alındı.

 
EŞBAŞKAN ADAYLARI SESLENDİ

 
HDP’nin eşbaşkan adayları Dilek Ozan ve Hikmet Taşdemir halkı selamladı. Dilek Ozan, “31 Mart’ta belediyelerimizi kazanacağız. Sokak sokak, ev ev çalışarak çalışmalarımızı yürüteceğiz. Sizleri de belediyelerimizi almak için çalışmalara davet ediyoruz” dedi.  Hikmet Taşdemir de belediyeyi alma sözünü verdi.

 

‘EMNİYET GÜÇLERİ DE BİZİ DİNLEMEYE GELİYOR’


Yoğun polisiye önlemlere dikkat çekerek konuşmasına başlayan Temelli, “Her yer barikat. Bakıyorum artık emniyet güçleri de bizi dinlemeye geliyor. Nereye gitsek maşallahları var, neredeyse bütün emniyet güçleri bizimle dolaşıyorlar. Dinlesinler, iyidir. Onların görevi kamu güvenliğini sağlamaktır ama bugün valiler, güvenlik güçleri toplanmış AKP’nin propagandasını yapıyorlar. Bu suçtur” diye belirtti.

 
‘HUKUK BİR ARADA YAŞAMA İRADESİDİR’


Ülkede 72 milletin bir arada yaşadığını söyleyen Temelli, “Hukuk bu bir arada yaşama iradesidir. Hukuk, kayyum değildir, şiddet değildir. Onun için kayyumları hep birlikte süpürüp atacağız” dedi.

 
‘SİZİN FETÖ İLE MÜCADELENİZ BU İDDİANAMELERDİR’


Güroymak Belediyesi eşbaşkanlarının da tutuklandığını hatırlatan Temelli, “Bizim buradaki belediyemize de kayyum atadılar ve arkadaşlarımızı tutukladılar. Onlar hakkında iddianame hazırlayan savcı FETÖ’den içerde. Hani FETÖ’ye karşıydınız, hani FETÖ ile mücadele ediyorsunuz. İşinize geldi mi FETÖ ile mücadele oluyor. Sizin FETÖ ile mücadeleniz bu iddianamelerdir” diye konuştu.

 
‘BORÇLARINIZI GİDİN SARAY ÖDESİN’


Leyla Güven’in eylemine dikkat çeken Temelli, “Tıpkı Leyla Güven gibi biz de adalet için, tecride karşı sesimizi yükselteceğiz” diyerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin ülkeyi hukuksuzluğa sürüklediğine vurgu yaptı. Temelli şöyle devam etti: “Bugün kayyumlar bunun sonucudur, siyasetçilerin tutuklanması bunun sonucudur. Yaşanan kriz bunun sonucudur. Bir yerde yaşanan adaletsizliğe ses çıkarmazsanız o adaletsizlik her yere yayılır. Şimdi bu adaletsizliğe son vermeliyiz. Bu güzel ülkemizi, ortak vatanımızı hep birlikte kurtaracağız. Bu kayyum utancına son vereceğiz. Kayyum, yolsuzluktur, hırsızlıktır, adaletsizliktir. Şimdi gidiyorlar. Sanıyorlar ki yaptıkları yanlarına kar kalacak. Hayır, yaptığınız tüm haksızlıkların hesabını soracağız. Siz bu halkın iradesini çaldınız. Kayyum raporunu açıkladık. Yanıtladılar mı? Hayır. Bu belediyeleri borçlandırdılar. Bu borçları biz değil, siz ödeyeceksiniz. Gidin Saraya, Saray ödesin. Hepsi aynı talimatla hareket ettiler. Kürt dil kurumlarını yasakladılar. Çünkü bunların başındaki ‘defolun gidin’ diyor. Gitmiyoruz, buradayız, ülkemizdeyiz. Kürtçe hizmet yok, anadilde eğitim yok, sağlık yok. Bunlar inkar politikası. Bu kötülüğü yaparak toplumu böldüler. İşte diyoruz ki bu en büyük suçtur. İşte onun için hep birlikte sandıklara gideceğiz ve sandıklarda cevap vereceğiz. Halkların bir arada yaşama iradesini, HDP’yi sandıklardan çıkaracağız.”

 
‘UNUTURSAK VİCDANIMIZ KURUSUN’ 


AKP iktidarının kültür ve tarihi yok ettiğini dile getiren Temelli, “Ehmedê Xanî’nin heykelini yıktılar. Bu toplumun kültürünü açığa çıkaranların heykelini yıkmak kendini tanımamaktır. Roboski heykelini yıktılar. Amaç kendi suçlarını örtmekti. Unutursak vicdanımız kurusun. Yoksullar iktidara. Doğduğumuz yerde doyacağız. Bunun yolu halkın iktidara gelmesidir, HDP’nin iktidara gelmesidir. ‘Dış güçler huzurumuzu bozuyor’ diyor. Dış güçler kimmiş ABD. Dış güçler ABD ise neden tütün fabrikalarını kapatıp, her tarafı ABD tütünü sardı? Biz biliriz emperyalizme karşı mücadele etmeyi. En iyi biz biliriz. Kemal  Pir’den, Mahir Çayan’dan, Deniz Gezmiş’ten biliriz” ifadesinde bulundu.


Temelli, konuşmasını, “Artık daha çok çalışma zamanı. 1 Nisan’a giderken bu ülkenin halkları umuda uyanacak” şeklinde tamamladı.


Temelli ve beraberindekiler seçim bürosunun açılışı ardından halk buluşması için Bitlis’e geçti.

MA
Editör: Haber Merkezi