DERSİMÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Partisinin Dersim İl Kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kürt sorunu başta olmak üzere tüm sorunların çözüm adresinin İmralı Adası olduğunu belirterek, Demokratik bir Türkiye için erken seçim çağrısını yineledi.


MA'nın haberine göre; Hakların Demokratik Partisi (HDP), Dersim İl Örgütü, 3’üncü Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Dersim Düğün Salon’unda yapılan kongreye HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP Milletvekilleri Alican Önlü, Semra Güzel, Murat Çepni, Kemal Pekgöz, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, yerlerine kayyum atanan Akpazar belde Belediyesi Eşbaşkanları Orhan Çelebi ile Songül Doğan, CHP Pertek Belediye Başkanı Ruhan Alan katıldı.


HDP bayrakları ve pankartlarla donatılan kongrede sık sık sloganlar atıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan HDP İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek halkı selamlayarak, yeni yönetimle birlikte çalışmalarının daha güçlü yürütüleceğini söyledi. Ardından divan oluşturularak, saygı duruşunda bulunundu. Kürt siyasetinin geçmişten bu yana verdiği mücadeleyi anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.


Daha sonra gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Eş Genel Başkan Sezai Temelli, kongreyle birlikte kararlı mücadelelerini büyüteceklerini söyleyerek, “Tutuklu bulunan tüm arkadaşlarımız ve halkımız özgür olana kadar mücadelemiz sürecek” dedi.


‘AKP TARİHİ TEKERÜR ETMEK İSTİYOR’


Temelli, Dersim’in tüm dünyaya örnek olabilecek bir yer olduğunu söyleyerek, “Dersim tekçi ve faşist anlayışa karşı yüzyıllardır direniyor. Dersim direnmeyi bir yaşam biçimi haline getirdi. Dersim deyince karşımıza savaş platosu çıkıyor. Dayatmaya çalıştıkları senaryo budur. Bizde bu senaryoyu parçalayıp, yırtıp atarız. Bu anlayışlara karşı mücadelemiz sürecektir. 1937-38 katliam ve sürgünler günümüzde sürüyor. Bu iktidar tarihi tekerrür etmenin peşinde. Bunu yapanlar bilmiyorlar ki tarihin çöplüğünde başka gidecek yerleri yoktur" ifadesinde bulundu.


‘DEMOKRATİK ANAYASA KAÇINILMAZDIR’


Temelli, “Yapılan tüm saldırılar varlığımıza yöneliktir. Bu nedenle kimliğimize ve dilimize sahip çıkacağız. Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti inşa edene kadar mücadele edeceğiz. Demokratik cumhuriyet bir arada yaşama iradesidir. Farklılıkların bir arada olmasıdır” diyerek herkesin bu talep etrafında birleşmesini istedi. Ülkenin tüm sorunlarına cevap olabilecek demokratik anayasanın kaçınılmaz olduğuna da vurgu yapan Temelli, İzmir ve Adana’da alevi evlerinin işaretlenmesine dikkat çekti.


‘KÜRT SORUNUN ÇÖZÜMÜ İMRALIDAN GEÇER’


Son günlerde Alevilere yönelik saldırılar ve iktidarın bu soruna yaklaşımını eleştiren Temelli, "İktidar yapılan işaretlemelere tepki gösteriyor. Yine şov peşinde, bunu yapanlar cezalandırılacakmış. Bunu yapanları cezalandırmak Alevi sorununu çözmez. Alevi sorunu siyasetle çözülmesi gerekiyor. Ancak Alevileri yok sayan bir zihniyet var karşımızda. 17 yıldır hiçbir sorunu çözmediği gibi bu sorunları da büyütüyor. Yine en büyük sorunlardan biri Kürt sorunudur. Kürt sorunun çözümünü nerden geçtiğini defalarca daha önce söyledik. Kürt sorunu küresel bir meseledir. Çözümü de İmralı Adası'nda. Gelin hep birlikte demokratik çözüm için bir yol açalım" diye belirtti.


‘DEMOKRATİK TÜRKİYE İÇİN ERKEN SEÇİM’


Çökmüş ve çürümüş zihniyete karşı erken seçimi istediklerini yineleyen Temelli, “Bu iktidardan kurtulma zamanıdır. Bu iktidar ülkeye her gün yeni bir kötülük ekliyor. Meclise getirilen bütçe yoksulluktur. Halka getirebilecek hiçbir yararı yoktur. Sadece kendi müteahhitleri ve silah tüccarlarına yararı vardır. O nedenle adaletli ve demokratik bir Türkiye için bu erken seçimi istiyoruz. Bu iktidar gidene kadar 7-24 ayaktayız. İktidarı tarihin çöplüğüne süpürene kadar bize durmak yok” diye konuşmasını tamamladı.


Ardından faaliyet raporu okunarak yeni yönetim belirlendi. HDP’nin Dersim İl Eşbaklanları İbrahim Kasun ile Nurşat Yeşil oldu. Kongre, halaylar eşliğinde son buldu.
Editör: Haber Merkezi