ANKARA – HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kuzey Suriye’nin bugün hedefte olmasının orada inşa edilen sistemle alaka olduğunu söyledi. Temelli, “Rojava, herkesin temenni ettiği yönetim modelidir. Rojava, Gezi’nin hayalidir. Kadın mekanıdır. IŞİD’de karşı savaşan kadınların zaferidir Rojava” ifadelerini kullandı.


MA'nın haberine göre; HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Meclis’te partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. Temelli, Sakarya’da önlerini kesen grubun “Kürt müsünüz? Sorusuna “Evet, Kürdüz” yanıtı vermeleri üzerine oğlu ile birlikte saldırıya uğrayan baba Kadir Sakçı’nın nefret cinayetine kurban gitmesi üzerinde durdu.


Sakçı’nın Kürt olduğu için öldürüldüğünü söyleyen Temelli, işlenen cinayetin ardından “Evet, Kürdüz” manşetiyle çıkan Yeni Yaşam Gazetesi’nin 24 Aralık tarihli manşetini kürsüden göstererek “Cevabı budur; Evet, Kürdüz” dedi.


Sakçı’nın öldürülmesinin nedeninin hükümetin politikaları olduğunu söyleyen Temelli, “Nedeni bu iktidarın sürdürdüğü ayrımcı politikalar, savaş politikalarıdır. Yine savaşa hazırlık yapıyorlar. Zeytin Dalı’nda olduğu gibi şimdi de buna bir isim arıyorlar. O zaman söyledik bu Zeytin Dalı değil, Zeytin Talanı” ifadelerini kullandı.


ABD’nin Suriye’den çekilme kararının gündemine alan Temelli, “Oradaki bütün dış güçler geri çekilsin. Türkiye dahil herkes Suriye’den geri çekilsin. Suriye’de siyasi çözümün önü açılmalıdır. Siyasi çözümün önü nasıl açılacağının formülü de bellidir. Suriye halklarının bir araya gelmesidir. Ortak çözümü üretmesidir. Bugün İdlib’de, Afrin’de çözüm bekleniyor. Bu çözümsüzlüğü Rojava’ya taşımayın. Önce İdlib’i çözün, Afrin’i çözün” dedi.


‘ROJAVA GEZİ’NİN HAYALİDİR’


Bu sözlerinin devamında Kuzey Suriye’nin bugün hedefte olmasının orada inşa edilen sistemle alaka olduğunu vurgulayan Temelli, şunları söyledi: “Rojava herhangi bir yer değil. Ortadoğu’da inşa edilmek istenen, dış güçlerin kendi hesaplarıyla var etmek istedikleri rejime en güçlü itirazın yükseldiği, başka bir yaşam umudunun olduğu yerdir. Rojava, umudun adıdır. Rojava’yı boğmaya, bu umudu öldürmeye çalışıyorlar. Asla izin vermemeliyiz.


Rojava, herkesin temenni ettiği yönetim modelidir. Rojava, Gezi’nin hayalidir. Kadın mekanıdır. IŞİD’de karşı savaşan kadınların zaferidir Rojava.


Rojava’ya karşı saldırgan politikaya hep birlikte karşı çıkalım. AKP’nin üç beş belediye hesabı için Ortadoğu’nun vahasına yapılan saldırıya hep birlikte ‘dur’ diyelim.”


Ayrıntılar gelecek…
Editör: Haber Merkezi