HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Suriye’den sadece ABD'nin değil, tüm dış güçlerin çekilmesini istedi.



ARTI GERÇEK'in haberine göre;  HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli partisinin Diyarbakır İl Örgütü'nü ziyareti sırasına konuştu. Gündeminde yerel seçimler, HDP’ye yönelik gözaltılar, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ve açlık grevini sürdüren HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven vardı.

“GÜVEN’İN SAĞLIK DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR”

Temelli sözlerine Leyla Güven’in açlık greviyle başladı. Güven’in sürdürdüğü açlık grevinin 43’üncü gününe girdiğini belirten Temelli, “Bu açlık grevi görülmesin diye hükümet elinden geleni yapıyor. Bizler il ve ilçelerimizde Leyla Güven’e destek olduk. Buna karşılık il, ilçe binalarımız basıldı, birçok arkadaşımız gözaltına alındı. Buradan bir kez daha tüm Türkiye’ye seslenmek istiyorum; bugün 43’üncü gündeyiz ve sevgili Leyla Güven’in doktorlarının açıkladığı gibi sağlık sorunları var, hızlı kilo kayıpları var, kritik süreç başlamıştır. Daha fazla geç kalmadan herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu konuda yapılması gereken aslında Sayın Öcalan’a uygulanan tecridin son bulmasıdır. Bu konuda hızla adım atılabilir, öncelikli adım avukatların bir an önce İmralı’ya gitmesi şeklinde olabilir” dedi.

“SURİYE’DEN SADECE ABD DEĞİL, TÜM DIŞ GÜÇLER ÇEKİLMELİ”

Ardından Temelli, gazetecilerin soruları üzerine ABD’nin Suriye’den çekilme kararına değindi. ABD’nin Suriye’den çekilme kararının taktik bir hamle olarak görüldüğünü ifade eden Temelli, ABD’nin daha önce de benzer açıklamalar yaptığını hatırlattı. Sadece ABD’nin değil, Türkiye, Rusya ve İran dahil, Suriye’den bütün dış güçlerin çekilmesini istediklerini ifade eden Temelli, şunları söyledi: ABD de çekilsin, Türkiye ve Rusya da çekilsin.

TEMELLİ’DEN BM’YE ÇAĞRI

Bütün dış güçlerin çekilmesi, Suriye halklarının kendi geleceklerine, kaderine karar vermesi bizim önceliğimizdir. Çekilirken de yanlarına oraya götürdükleri çeteleri, silahlı güçleri de alsınlar, o zaman Suriye halkları mutlaka bir çözümü var edecektir, biz de onu desteklemeliyiz. Suriye üzerindeki bu savaş oyunlarına son vermek için Birleşmiş Miletler acil olarak toplanmalıdır. Suriye’deki acılara son vermek barıştan yana tavır almakla mümkündür. ABD’nin çekilme kararı bütün dış güçlere vesile olsun ve hepsi birden oradan çekilsin.”

HDP ARALIK SONUNDA ADAYLARINI AÇIKLAYACAK

Yerel seçim çalışmaları hakkında da bilgi veren Temelli, yerel seçimler ile ilgili kapsamlı ve teferruatlı bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu ayın sonunda adaylarının büyük bir bölümünü açıklayacaklarını ifade eden Temelli, “Adaylarımızın belirlenmesinde toplumumuzun, halkımızın, yerel dinamiklerin bu sürece katılmasını önemsiyoruz. Bu türden kapsamlı çalışmalar yaptığımız için zamana yayıldı. Bu ayın sonuna kadar büyük bir kısmını açıklamayı düşünüyoruz ama en geç Ocak ayının ortasında bütün adaylarımız açıklanmış olacak. Hem merkezi hem de yerel düzeyde çalışmalarımızı sürdürdük. Adaylarımız açıklanınca yerelin memnuniyeti ile bunu test edeceğiz” dedi.

BİLGEN’İN ADAYLIĞI KARS’IN TALEBİYDİ

Temelli, HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen’in adaylığı ile ilgili de konuştu. Bilgen’in aday gösterilmesinin Kars’ta büyük bir sevinç yarattığını ifade eden Temelli, “Ayhan Bilgen’in adaylığının açıklanmasında merkezi bir iradeden çok, özellikle Kars’taki geniş toplumsal kesimlerin bir iradesi söz konusuydu. Hayırlı olsun. Sevgili Ayhan Bey hayırlı gelecektir” diye anlattı.

Editör: Haber Merkezi