KARS -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Kağızman’da büyük bir coşku ile karşılaşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye'deki sorunların kavşağında Kürt sorunu olduğunu belirterek, "Çözümün gelmesi için her şeyden önce tecridin sonlanması gerekiyor. Tecridin sonlanması için bu iktidar hemen adım atmalıdır" dedi.


MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, seçim çalışmaları kapsamında Göle’nin ardından Kars’ın Kağızman ilçesine geçti. HDP’lileri ilçe girişinde onlarca araçlık konvoyla karşılayan Kağızmanlılar ardından ilçe merkezine geçti. HDP konvoyunu gören yurttaşlar, konvoyla birlikte hareket ederek, buluşma alanına doğru yürüyüşe geçti. Yollarda konvoyu selamlayan Kağızmanlılar, ellerinde bayraklarla alana aktı. Kadın, çocuk, yaşlı çok sayıda kişinin katıldığı buluşmada kadınlar en önde yerini aldı. Soğuk havaya rağmen alanı dolduran Kağızmanlıları il ve ilçe belediye eşbaşkan adayları selamladı.


'BARIŞ İÇİN FORMÜL HDP'DİR'


Ardından konuşan Sezai Temelli, ülkeye barış gelmesinin en önemli formülünün HDP olduğunu belirterek, “HDP gelirse barış, hukuk, demokrasi gelir. 17 yıldır bu ülkeyi yönetenler bu ülkeyi bir sorunlar yumağına sürüklediler. Şuan ülke büyük bir çöküntü içerisinde. Ekonomik kriz, siyasi kriz, toplumsal kriz. Nereye baksanız kriz görürsünüz, nereye baksanız Erdoğan’ı görüyorsunuz. Her gün 4 saat televizyonlarda sürekli HDP’ye saldırıyor. Ama bilmiyor ki tüm bu krizlerin müsebbibi kendisidir. Biraz sussa krizler azalacak ama biliyor ki siyaseten söyleyecek tek bir sözü yok. Tek bir sözü var o da HDP’ye saldırmak. Tek bir sözü var HDP’yi düşmanlaştırmak. Bizler de ona inat bu düşmanlığa, bu kötülüğe, bu saldırıya hep birlikte barışın, demokrasinin sesini yükselterek, mücadelemizi yükselterek yanıt vereceğiz” dedi.


'İKTİDAR ÇÖZÜMSÜZLÜKTEN BESLENİYOR'


İktidarın  sorunlara sorun kattığını dile getiren Temelli, “Bunca sorunun olmasının yegane nedeni Kürt meselesinin çözümsüzlüğe mahkum edilmesidir. Bu ülkede Kürt meselesini çözmediğiniz sürece demokrasi sorununu çözemezsiniz. Oysa biz demokrasi sorununu çözmek istiyoruz. HDP olarak demokrasi sorununu çözmek, ülkeye barışı getirmek istiyoruz. O nedenle Kürt meselesini çözmeliyiz. Kürt meselesini çözmediğiniz sürece bu ülke huzura kavuşamayacak. Kürt sorununun çözümünün yanıtı çok uzakta değil. Bu sorunun çözümü 2013-2015 yılları arasında saklı. O iki yıl boyunca bu ülke umut ve barış hayalleri ile uyandı. Peki neden masayı devirdiniz? Çünkü bu iktidar çözümden değil, çözümsüzlükten besleniyor. İşte iktidarını devam ettirmek için halklara bu çözümsüzlüğü dayattı. Biz de diyoruz ki demokratik çözüm için bu iktidara karşı mücadelemizi yükseltelim. Çözümün gelmesi için her şeyden önce tecridin sonlanması gerekiyor. Tecridin sonlanması için bu iktidar hemen adım atmalıdır. Hukukun, yasanın gereğini yerine getirmelidir. Biz İmralı’da süren mutlak tecridin sonlandırılmasını istiyoruz. Her tutuklunun olduğu gibi Sayın Öcalan’ın da aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bunun uygulanmaması yasa tanımazlıktır, hukuk tanımazlıktır” diye konuştu.


'LEYLA GÜVEN'İN SESİNE SES VERELİM'


Leyla Güven’in 115 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Temelli, “Bu açlık grevinin sonlanmasını istiyoruz. Hiçbir arkadaşımızın yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Açlık grevlerinin sonlanması Adalet Bakanı’nın, iktidarın yasalara uygun davranması ile mümkündür. Bunu yapmaları için Leyla Güven’in sesine ses verin, haklı taleplerini yerine getirin. Bu talebi karşılamayanlar suç işlemektedir” diye konuştu.


'AKP NE VAAT ETTİYSE TERSİNİ YAPTI'


Yerel demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini dile getiren Temelli, öncelikle ülkeyi kayyumlardan kurtaracaklarını söyledi. HDP'nin ülkeye bir seçenek sunduğunu ve bu seçeneğe sahip çıkılması gerektiğine vurgu yapan Temelli, AKP’nin iktidara geldiğinde vaat olarak Türkiye’ye sunduklarının tam tersinin gerçekleştiğini belirtti. Temelli, “17 yıl önce iktidara geldiklerinde ne vaat ettilerse tersi oldu. Yolsuzluk yapmayacağız dediler, yolsuzluk yapmayan bir yöneticileri, üyeleri kalmadı. Bizim yönettiğimiz belediyelerde bir kuruş yolsuzluk yok. Ama kayyumların hepsi yolsuzluk yaptı. Hepsi suçüstü yakalandı. Sayıştay raporu bile var. İktidara gelirken yoksullukla mücadele edeceğiz dediler. Her yer işsizlik kaynıyor. Şimdi bunlara son vermek için yerellerde iktidara geleceğiz. Başka bir yerel yönetim anlayışımızla, geçmişten gelen deneyimimizle kentlerimizi kadınların kenti yapacağız, emekçinin kenti yapacağız. İşsizliğe, yoksulluğa son vereceğiz. Hayvancılık, tarım, çiftçilik, bu konuda ortaya koyacağımız üretim planlaması ile bizzat kentin tüm halkımızın katılımı ile yöneteceğiz. İşte o zaman bu yoksulluk, haksızlık son bulacak. Aşımıza, işimize de göz dikenlerden bu ülkeyi kurtaracağız. Belediyelere geldiğimizde gıda bankaları kuracağız. Kimse yatağına aç girmeyecek. Esas olan yoksulluğu ortadan kaldırmaktır" diyerek konuşmasını tamamladı.


Temelli konuşmasının ardından halkı selamladı. Otobüsün etrafını saran Kağızmanlılar, Temelli ve adayları sloganlarla kentin dışına kadar uğurladı.

Editör: Haber Merkezi