İZMİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Genel-İş 7 Nolu Şubesi, temizlik şantiyesinde çalışan işçilerle 1 Mayıs'ı kutladı.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir 7 Nolu Şubesi, Bornova Belediyesi temizlik şantiyesinde işçilerle 1 Mayıs’ı kutladı. Şantiye alanında koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle fiziki mesafe korunarak yapılan kutlamada, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı açıldı. Açıklamayı Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç okudu.


Genç, koronavirüs salgını ile birlikte kapitalizmin kâr odaklı politikalarının, artan eşitsizliklerin ve özelleştirilmelerin insan ve çevre sağlığı açısından ne denli risk oluşturulduğunun daha açık görüldüğünü belirtti. Yaşananın her krizde olduğu gibi bu salgında da gücü ve parayı elinde bulunduranlar değil emek gücünü satmak zorunda olan işçilerin, köylülerin, güvencesizlerin, küçük esnafın ekonomik tahribatla yüz yüze kaldığını ifade eden Genç, salgına karşı alınan karantina ve izolasyon önlemlerinden çalışanların muaf tutulduğunu aktardı. Genç, “Milyonlarca işçi işe gitmek zorunda bırakılıyor. Bu nedenle Kovid-19 ile mücadelede açık bir sınıfsal ayrımcılık yaşanıyor. Tüm uyarılara ve feryatlara karşın özellikle inşaat, tersane, maden gibi sektörlerde işlere ara verilmiyor ve binlerce işçinin hayatı risk altına sokuluyor. Sonuç, işçiler arasında Kovid-19 pozitif oranı ülke ortalamasının üç katı” diye konuştu.


MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ


1 Mayıs yaklaşırken, tüm çalışanlar için mücadeleyi büyüteceklerini belirten diyen Genç, taleplerini şu şekilde sıraladı:


“* İşten çıkarmalar yasaklansın, ücretli izin verilsin istiyoruz.


* Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulsun istiyoruz.


* Sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir iş, gelir ve sosyal güvenlik istiyoruz.


* Demokrasi istiyoruz.


* Eşit ve adil bir bölüşüm, sosyal adalet istiyoruz.


* İş güvencesi, özgür toplu sözleşme hakkı ve örgütlenme özgürlüğü istiyoruz.


* Belediye şirket işçilerine kadro istiyoruz.


* Kamusal, nitelikli, parasız ve erişilebilir sağlık ve eğitim istiyoruz.


* Hukukun üstünlüğünü istiyoruz.


* Savaşsız, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz.


* Eşit işe, eşit ücret istiyoruz.


* Doğanın talanı ve sömürüsüne son verilsin istiyoruz.


* Hukuksuz olarak işinden edilenler işlerine geri dönsün istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi