İSTANBUL- Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Kovid-19 salgını yayılırken sağlıksız koşullarda çalıştıklarına dikkati çektiği matbaa işçileri için acil tedbirlerin alınmasını istedi.


Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), ülkede giderek yayılan koronavirürüsü salgını karşısında risk altında bulundukları belirtilen matbaa işçilerinin durumuna dikkat çekti. Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada, salgın dolayısıyla Türkiye’nin olağanüstü günlerden geçtiği bu süreçte basın iş kolunun da tıpkı sağlık ve hizmet sektörleri gibi önemli olduğu kaydedildi.


Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenmesini sağlamanın kamu görevi olduğunun altı çizilen açıklamada, “Ancak gazetelerin okuyucu ile buluşmasını sağlayan matbaa çalışanları için de yeterli önlemlerin hâlâ alınmadığını üzülerek duyurmak istiyoruz. Matbaalardaki sağlıksız koşulların sadece işçileri değil, aynı zamanda kamu sağlığını da tehdit ettiğini tekrar hatırlatıyoruz” denildi.


Matbaa çalışanlarının salgından korunması için alınması gereken acil tedbirler olduğunu belirten TGS, bunları şöyle sıraladı:


“* Tüm matbaalarda işten atmalar salgın süresince yasaklanmalıdır.


* Vardiyalar yeniden düzenlenmeli, her vardiyanın bir diğeri ile teması en aza indirilmelidir.


* Kronik rahatsızlığı olan ve risk grubundaki tüm çalışanlar ile çocuk, yaşlı ve engelli bakımından sorumlu çalışanlar, salgın bitine kadar ücretli izinli sayılmalıdır.


* İşe girişlerde işçilerim ateşi ölçümü yapılmalıdır. İşyerlerinde her çalışana yetecek kadar maske, eldiven, dezenfektan bulundurulmalı, koruyucu önlemler alınmalıdır.


* Yemekhanelerde yemekler kapalı tabldot şeklinde servis edilmeli, her çalışanın masada tek oturması sağlanmalıdır.


* İşçi servislerinin günlük dezenfeksiyonu yapılmalıdır. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine uygun olarak her bir servis aracı, araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul etmelidir.


* Salgının daha da büyüme ihtimâline karşı tüm matbaalar, faaliyetini bir süreliğine durdurmak ve çalışanlarını ücretli izne çıkarmak için gerekli hazırlıkları yapmalıdır.”

(MA)

Editör: Haber Merkezi