ANKARA - YSK'nin İBB için aldığı seçim iptali kararına ilişkin açıklama yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, iptalin halk iradesine darbe olduğunu belirterek, "Gün faşizme direnme günüdür" dedi.


Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te haftalık basın toplantısını gerçekleştirdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyük Şehir Belediyesi (İBB) için aldığı seçim iptal kararına dair değerlendirmelerde bulunan Baş, “YSK halk iradesine darbe yapmıştır. Bu seçim, halk iradesini gasp etmek isteyenlerle halk arasındaki mücadelenin yeni bir evresidir. Bu mücadelenin tarafıyız" dedi. AKP karşıtı güçlere mücadele birliği çağrısı yapan baş, “Biz CHP’li değiliz. CHP’ye egemen olan zihniyete pek çok başlıkta ciddi eleştirilerimiz var ancak bugün süren tartışma bir AKP-CHP tartışması değildir. Çağrımız ülkemizin tüm ilerici güçlerine, devrimcilerine, sosyalistlerine ve yurtsever emekçi halkımızadır”  diye belirtti.


‘SARAY VARSA HUKUK BİTER'


İktidar ve onun güdümünde olan YSK tarafından Türkiye Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz, hukuk dışı, faşizan kararına imza atıldığını ifade eden Baş, "Hukuka, adalete, vicdana ihanet edilmiştir. Saray varsa hukuk biter, tek adam varsa adalet biter, faşizm varsa vicdan tükenir. Yargı organları diktatörün katibi haline dönüşür. YSK'nin dün AKP'li bir temsilci tarafından açıklanan iptal kararı, bir paçavradan ibarettir. Yazdıranı, yazanı ve okuyanı tarihin çöplüğüne gidecek olan bir paçavra halkımızın kaderini tayin edemez, edemeyecektir" diye konuştu.


'TÜM BASINI KONTROL ALTINA ALARAK...'


YSK tarafından alınan kararın anlamının açık olduğunu aktaran Baş, "YSK, Saray’a, cemaatlere, tarikatlara, vakıflara, derneklere ve bunların hepsinin bağlı olduğu tek adama biat ettiklerini, yalnızca ona hizmet ettiklerini ilan etmiştir” diye belirtti. Saray ve AKP'nin seçim öncesinde sayısız kuralsızlığa, ihlale, hile ve yolsuzluğa başvurduğunun altını çizen Baş, devletin tüm olanaklarının AKP’nin seçimi kazanması için seferber edildiğini söyledi. "AKP dışındaki tüm tercihlerin gayr-ı meşru ilan edilmiştir. İnsanların baskı ve gerektiğinde şiddetle teslim alınmaya çalışıldığı bir seçim süreci yaşanmıştır" diyen Baş, "Milyon dolarlar yatırarak, tüm basını kontrol altına alarak, ülkenin vergileriyle kurulan Anadolu Ajansı’nı payanda yaparak galibiyet aradılar" ifadelerini kullandı.


‘DİRENECEĞİZ'


Halk iradesine tuzak kurduklarını ve darbe yapıldığını aktaran Baş, konuşmasının devamında şunları dile getirdi: "Darbeler halk düşmanıdır, emekçi düşmanıdır. Ve darbelere en net cevabı iradesine sahip çıkan halk ve emekçiler verir. YSK'nin İstanbul seçimlerini iptal ve büyükşehir belediyesine kayyum atama kararının, seçilmiş KHK'li belediye başkanlarına mazbata vermeme kararından hiçbir farkı yoktur. Saldırı aynıdır, faşizm tektir. Faşizme direnilir. Direneceğiz. Batı'daki direniş Doğu'ya, Doğu'daki direniş Batı'ya güç verecek. Türk emekçilerinin direnişi ile Kürt yoksullarının birlikte direnişi direnişimizi zafere taşıyacaktır. Bu bütünlüğü bozucu her tür girişim niyeti ne olursa olsun iktidarın ekmeğine yağ sürmektedir. Türkiye’de bütün halkların bugün bir düşmanı vardır, o da AKP-Saray iktidarıdır.”


‘KÜRT HALKINA KARŞI PROPAGANDA FAŞİZME ORTAK OLMAKTIR’


YSK'nin AKP'li temsilcisinin açıkladığı fermanın hemen ardından, Hakların Demokratik Partisi (HDP)  ve Kürt halkına dönük bir kara propaganda başladığına dikkat çeken Baş, şunları söyledi: "Bunu yapan kim varsa bilelim ki, faşizmin dostudur. Halkı bölmeye dönük çabalar belli ki, bin bir safsatayla devam edecek. Ülkeyi Ortadoğu'da kirli savaşlara sokanlar Saray'ın savaşını memleketin savaşı gibi sunmaya kalkışacak. Memleketin, halkın, özgürlüğümüzün, ekmeğimizin bir sorunu varsa o da Saray'ın kendisidir. Siyaseti saraylarda ve yalnız meclis koltuklarında yapılan bir iş sayanların memleketin geleceğinde yeri yoktur. Hırsızlığa karşı susan bir halk, ülkesinin kaderini eline alamaz.”
Editör: Haber Merkezi