DİYARBAKIR - Yaşamını yitirişinin 3'üncü yılında unutulmayan Kürt tiyatro oyuncusu ve yönetmen Mehmet Emin Yalçınkaya, kabri başında anıldı. 

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Mehmet Emin Yalçınkaya ölümünün 3'üncü yılında unutulmadı. 26 yıl boyunca oyuncu, yazar, çevirmen ve yönetmen olarak sahnede kalan Yalçınkaya, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle 11 Temmuz 2018 yılında İzmir’de yaşamını yitirmesinin yıldönümünde ailesi, sevenleri ve meslektaşları tarafından Yeniköy Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı. 

YAPMAK İSTEDİKLERİ

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Özcan Ateş, mezarı başında konuştuğu Yalçınkaya'nın Kürt diline ve sanatına çok katkısı olduğunu söyledi. 

Ateş "Mehmet Yalçınkaya 30 yılını Kürt tiyatrosuna verdi. Kürt tiyatrosunun belli bir yere gelmesi için çok büyük emek ve çabaları vardı. Bu açıdan bizim üzerimize düşen görev de onun yapmak istediklerini yerine getirmek olacaktır" dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından Yalçınkaya’nın mezarına karanfiller bırakılmasıyla anma sona erdi

KAYYIM İHRAÇ ETMİŞTİ

1968 doğumlu olan Yalçınkaya, 1990 yılında Diyarbakır Belediyesi Dr. Asena Şehir Tiyatrosu'nda profesyonel olarak tiyatroya başladı. Veysel Öngören, Ziya Demirel, Luciano Iogna, Celil Toksöz ve Haldun Dormen gibi usta isimlerle çalışan oyuncu, birçok oyunda yer almış yine birçok oyunun yazarlığını yapmıştı. Yazdığı oyunlardan en bilinenler arasında "Mala Dinan", "Mala Extiyaran" ve "Zembilfroş" bulunuyor.

Sayısız Kürtçe oyunun sahnelenmesini sağlayan Yalçınkaya, aynı zamanda çok sayıda oyunun çevirisini yaparak Kürtçeye kazandırdı. Uzun yıllar Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu'nda çalışan Yalçınkaya, 2016'da belediyeye kayyım atanmasının ardından 30 meslektaşıyla birlikte ihraç edilmesi üzerine Amed Şehir Tiyatrosu'nun kuruluşunda yer almıştı.

(MA)

Editör: Haber Merkezi