DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ, Tevgera Jinên Azad, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve doğa talanına karşı ‘Sen de ayağa kalk’ kampanyasının bu ayki planlamasını başlattı. Kampanya kapsamında forumlar, seminerler, mor konvoylar, yürüyüşler ve özgür kürsü gibi pek çok eylem ve etkinlik yapılacak. TJA aktivisti Bedia Akkaya, kampanyanın programını ve amacını anlattı



Kampanyanın ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığını belirten Akkaya, “TJA’nın başlattığı kampanya toplumsal ihtiyaca dair bir kampanya. Çünkü OHAL süreci ile birlikte hem dinin siyasallaşması hem milliyetçiliğin yeniden hortlaması hem kadına yönelik cinsiyetçi söylemlerin neredeyse yaşamın her alanına nüfuz etmesi, aynı zamanda çocuğa dair, doğaya dair yani her birini aslında katliam olarak nitelendirebileceğimiz pratik ve somut durumlar da açığa çıktı” ifadelerini kullandı.

Ana gündem Üçüncü Yol

Bu pratiklerin ve somutlaşmış örneklerin nasıl bir mücadele yürütmeleri gerektiği noktasında yol gösterdiğini ifade eden Akkaya, “Yine çok geniş zeminler üzerinden kadınlarla bir araya gelerek kadının ihtiyacına, çocuğun ihtiyacına, doğanın ihtiyaçlarına yönelik ne yapabileceğimizi konuştuk. Kampanyamız çok kapsamlı olacak. Şu an için 6 ay belirledik ama bunun devamlılığı olacak. Bu kampanyada 6 temel başlığımız var. Kapitalist moderniteden doğan sorunlara ışık tutmak, eleştirme, karşı çıkma ve bunun karşısında demokratik modernite veya Üçüncü Yol dediğimiz mücadele modelini nasıl oturtabileceğimizin başlıklarını ana eksen olarak önümüze koyduk” diye anlattı.


Çok yönlü bir mücadele

Bu kampanya kapsamında birden fazla atölye çalışması planladıklarını söyleyen Akkaya, Marmara, Ege, Çukurova, Serhat ve Amed bölgesi başta olmak üzere birçok ilde bu atölyeleri gerçekleştireceklerini dile getirdi. Bu atölyeleri götürmedikleri hiçbir ilin kalmayacağının altını çizen Akkaya, “Kadınların yoksulluğa karşı yaptığı eylemleri göreceğiz, bazen göçmen kadınlarla dayanışma, bazen doğa katliamlarına karşı doğa yürüyüşleri, bazen tencere ve tavamızla ekonomiyi çökertmeye çalışanlara karşı direnme pozisyonumuz olacak, bazen de mor konvoylarımızı oluşturacağız. Çocuk istismarına dair açığa çıkan durumları yerinde, zaman kaybetmeden ciddi protestolar ile teşhir edeceğiz. Kampanyamız aynı zamanda kadın hareketinin inşa sürecini de içeriyor. Söz söyleme, eylem yapma tek başına yetmeyecek. Kadınlara alan yaratmak da birinci amaçlarımızdan biri olacak” dedi.

Kadın cephesi genişleyecek

Kayyumların kapattığı kadın kurumlarını yeniden inşa ederek çalışmalarına başlaması için harekete geçeceklerini belirten Akkaya, “Tek bir kadının muhatapsız kalmaması için uğraşacağız. Kadın cephesini, kadın ittifakını genişletme hedefimiz var. Biz o nedenle aslında tüm kadınların bu kampanyaya dahil olmasını ve hangi zihniyetten geliyorsa gelsin ortak mücadele zeminine güç katması gerektiği inancındayız” diye belirtti.

Her aya dair planlama

Diyarbakır’da Mor Konvoy gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, bu etkinlikle trafikteki cinsiyetçiliği protesto ettiklerini söyleyen Akkaya, şöyle devam etti: “Bu konvoyları tekrarlayacağız. Birçok yerde eş zamanlı kadın kürsüsü kurmayı ve bu kürsülerde kadın sorunlarını konuşabilmeyi planlıyoruz. Eminim burada tartışan kadınlar mücadele anlamında büyük çıkışlar yapacak ve kendini daha özgüvenli hissedecektir. Bunun gibi birçok görsel etkinliğimiz olacak, mitingler, yürüyüşler, seminerler, paneller, forumlar gibi.”

Beritan Canözer/Diyarbakır-Jinnews
Editör: Haber Merkezi