HABER MERKEZİ- Van’da başta ev içi olmak üzere kadına yönelik erkek şiddetinin büyük bir artış gösterdiğini belirten TJA aktivisti Dilan Yıldız, buna karşı mücadele ederken devlet baskısıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Dilan, “Maalesef erkek zihniyeti kadını korumak için değil ‘aile dağılmasın’ diye çabalıyor” dedi.


Kadın ve çocukları koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden imzasını çekmek isteyen AKP iktidarı, baskı politikasını da arttırıyor. Sokağa çıkan, seslerini yükselten kadınlar polis şiddeti, işkence, gözaltı ve tutuklamayla karşı karşıya kalırken, kadına yönelik şiddet ve kadın katliamları da artıyor. Son dönemde iktidarın hedefinde olan Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, tüm baskılara inat kadın mücadelesinden vazgeçmeyerek sokaklarda seslerini yükseltiyor, kadınlarla dayanışmayı sürdürüyor.


‘Van’da kadına yönelik şiddet arttı’


TJA aktivisti Dilan Yıldız, Van’daki çalışmalarını ve verdikleri mücadeleyi değerlendirdi. Van’da kadına yönelik şiddetin arttığını belirten Dilan, “Boşanmak istediği için katledilen birçok kadın var. Bir taraftan şiddetle mücadele ederken, öte yandan ise TJA’ya yönelik devlet baskısına karşı mücadele yürütmekteyiz” dedi.


‘En fazla şiddet görülen mekanlardan biri ev’


Kendilerine ulaşan kadınlar için çözüm aradıklarını ifade eden Dilan, “Kentimizde en fazla aile içi şiddet görülmektedir. Bunun karşısında genelde ‘aile içi meseledir’ denilerek üzeri kapatılmaya çalışılan binlerce vaka var. Neredeyse şiddet görmeyen kadın yok. Kadın bir birey değil, erkeğin mülküymüş gibi bir yaklaşım var. Dolayısıyla bizler müracaat eden herhangi bir vaka karşısında olay yerine gitmek istediğimizde hem aileyi, hem erkeği karşımıza alabiliyoruz. Kadının en fazla şiddet gördüğü alanlardan biri de ev ve erkek seni ‘evinin içindeki’ soruna dahil etmek istemiyor” sözlerini kullandı.


‘Filiz Karagülle’nin davasının takipçileriyiz’


Aile içi şiddete maruz kalan ve “Bizim ailede boşanmak yok” denildiği için katledilmeyle yüz yüze kalan Filiz Karagülle’nin davasını takip edeceklerini belirten Dilan, “Filiz, şiddetin birçok boyutuyla karşı karşıya kaldı. Boşanamadığı için ise en son katledilmekten kendi çabasıyla kurtuldu. Maalesef sadece Filiz değil onun durumunda olan binlerce kadın var. Maalesef erkek zihniyeti Filiz’in maruz kaldığı şiddeti önlemek için değil, ‘ailesi dağılmasın’ diye çabaladı. Bizler Filiz ile dayanışmaya, davasının takipçisi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


‘Kadın mücadelesi yürüttüğümüz için hedefteyiz’


Hakları için mücadele ederken haklarında birçok dava açıldığını ve birçok arkadaşının tutuklandığını hatırlatan Dilan, şöyle devam etti: “Dava dosyalarına baktığımızda şiddet gören bir kadının başvurusunu aldığı ve onu yönlendirdiği veya öz savunmasını geliştirmesi hakkında yöntem gösterdiği için birçok kadın arkadaşımız şu an tutuklu. En basit bir gerekçe olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü sokağa çıktığı ve şiddeti protesto ettiği için tutuklanan arkadaşımız var. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde yine sokağa çıktığı için, düzenlenen etkinlikte yer aldığı için yargılanan, tutuklanan arkadaşlarımız var.”


‘Kadınlar yan yana yürümeyi sürdürüyor’


Baskılara rağmen kadınların daha fazla TJA’ya sahip çıktığını söyleyen Dilan, “Bölgenin tüm kentlerinde kadınlar bir şekilde bizlere ulaşıp bulunduğu yerden destek veriyor. Komşusu, ailesi için erkek şiddetine karşı dayanışmayı güçlendiriyor. Büyük bir dayanışma ile kadınlar yan yana yürümeyi sürdürüyor” dedi.

(JINNEWS )
Editör: Haber Merkezi