DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde valilere verilen yetkilerle kadın mücadelesine de yönelimlerin olacağını belirten TJA aktivisti Mekiye Ormancı, “Yeni dönemde kadın öncülüğünde mücadele hattı örülecek” dedi.


Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasının ardından, Meclis Genel Kurulu’na sunulan OHAL sonrası düzenlemeleri içeren kanun teklifi kabul edildi. Buna göre, valilere geniş yetkiler verildi. Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Mekiye Ormancı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve yeni dönemde valilere tanınan yetkilerin kadın mücadelesine etkisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.


‘TÜRKİYE SANCILI BİR SÜREÇ YAŞIYOR’


Yeni sistemin ilk icraatının OHAL’in kalıcılaştırılması olduğunu ifade eden Ormancı, hükümetin varlığını valiler üzerinden sürdürmeyi hedeflediğini söyledi. Ortadoğu’da dengelerin hızla değiştiğini ve Türkiye’de değişim ihtiyacı olduğunu dile getiren Ormancı, “Değişim, yanlış bir tercihe yöneldi. Türkiye sancılı bir süreç yaşıyor. Tasarlanan, kurgulanan ya da bir felsefeye dayanan, toplumun ihtiyaçlarına göre şekillenen bir sistemden söz edilemez. Pratikleri ortada. Bireyler üzerinden şekillenen Türkiye modeli karşımızda” dedi.


‘TOPLUMUN HAKLARI GÖZETİLMEYECEK’ 


Sistemi, “içi boş” şeklinde niteleyen Ormancı, şöyle devam etti: “Bölgede sıkıyönetim koşulları yaşanıyor ve bu keyfiyete göre değişebiliyor. Yasalara ve hukuka göre işleyen bir sistemden söz edilemez. 40 yıldır bu coğrafyada uygulananlar ortada. KHK’lardan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri sistemine taşındı. Yeni dönem, OHAL’i eski süreçlere rahmet okutacak boyutta. Kadınlardan gençlere kadar toplumun bütün kesimlerinin hakları gözetilmeyecek.”


‘KADIN MÜCADELESİNE YÖNELİMLER OLACAK’ 


Yeni dönemde valilere verilen yetkilere dikkat çekerek, uygulamalarla kadın mücadelesine yönelimlerin olacağını belirten, Ormancı, “Kadınların elde ettiği kazanımları ellerinden almaya devam edecekler. Süper valilere verilen yetkilere göre çalışma yapılamayacak. Kadın panelini dahi bertaraf edebilir. En korkunç olan durum, vali istediği kişiyi bir kente sokmayacak olması. Bu, faşizmin uç noktasıdır. Bu yaklaşımın kabul gören bir yanı yok. Bunlar şiddetin sadece tozu olarak görülüyor. Baskılar artacak. 90’lı yılları aşan bir süreç başlayacak” değerlendirmesinde bulundu.


‘KADIN ÖNCÜLÜĞÜNDE MÜCADELE HATTI ÖRÜLECEK’ 


Ormancı, Kürt kadınları olarak sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, “Özgürlük alanlarını kolay elde etmedik, kolay bırakmayacağız. Zor olacak; ama mücadele ile geri adım attırabiliriz. Sokakları terk etmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin toplum tarafından kabul görmediğinin altını çizen Ormancı, yeni dönemde kadın öncülüğünde mücadele hattı örüleceğini kaydetti.


Kaynak:MA / Özgür Paksoy
Editör: Haber Merkezi