DİYARBAKIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  TJA, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve doğa katliamına karşı 5 bölgede “Değişim ve özgürlüğün için sen de ayağa kalk” kampanyası başlatıyor. Kadının bir zihniyet tarafından katledildiğini belirten TJA aktivisti Zeynep Boğa, kampanyaya katılım çağrısında bulundu.


Kadına yönelik artan şiddet, katliam, çocuk istismarı ve doğa talanına karşı Tevgera Jinên Azad (TJA), “Değişim ve özgürlüğün için sen de ayağa Kalk” kampanyası başlatıyor. Bugün Diyarbakır’da bulunan Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda saat 12.00’da düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak kampanyaya neden ihtiyaç duyulduğunu ve amacını TJA aktivisti Zeynep Boğa JINNEWS'e anlattı.


‘Kadın özgür olmazsa toplum da özgür olmaz’


Toplumda kadına ve çocuğa yönelik şiddet, taciz ve tecavüze karşı örgütlenmenin ve bir güç olmanın zorunlu hale geldiğini belirten Zeynep, ancak örgütlenerek karşısında durabileceklerini ifade etti. Zeynep, “Biz 80 yıldır mücadele ediyoruz. Kürt kadın hareketi hem ulusal mücadelenin içinde hem de kadın mücadelesinde yerini almış ve bu mücadelenin yürütücülerinden olmuştur. Bu mücadeleyi bugünden sonra da yürüteceğiz. Kadın katledilirse, taciz edilirse, emeği sömürülürse toplumun tümü de bunları yaşamış olacaktır. Çünkü kadının özgür olmadığı bir toplumda toplum da özgür olamaz. Kadının katledilmesi insanlığın katledilmesidir. Türkiye ve Kürdistan’da kadınların öldürülmediği bir gün yok. Her gün iki üç kadın katlediliyor” dedi.


‘Kadınlar bir zihniyet tarafından katlediliyor’


Tüm bunlara karşı toplumun artık ses çıkarması gerektiğinin altını çizen Zeynep, “Ülkede demokrasi yoksa toplum özgür değilse, refah yoksa yargı ve yasa işlemiyorsa katliamlar ve tecavüzler de kaçınılmaz oluyor. Bunlar birbirini etkileyen durumlardır. Bunlara karşı başka süreçlerde, tarihlerde başlattığımız ve yürüttüğümüz başka kampanyalarımız da oldu. Bazı kampanyalarımızın şiarı ‘Kadın yönelik şiddet ideolojiktir, öz savunma meşrudur’ olmuştu. Bugün de kadına yönelik şiddetin, cinayetin, doğa katliamının, çocuk istismarının ideolojik olduğunu söylüyoruz ve buna karşı öz savunmanın gerekliliğini savunuyoruz. Kadın sadece babanın, sevgilinin, eşinin eliyle katledilmiyor, aslında bir zihniyet tarafından katlediyor” diye belirtti.


Kadınlara çağrı: Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda buluşalım


“Örgütlenmeliyiz, özgürleşmeliyiz” diyen Zeynep, “Sokakta, evde, iş yerinde, şiddete ve tacize maruz kaldığımız her yerde ses çıkarmalıyız, sessiz kalmamalıyız. Bu çerçevede mücadeleyi kazanacağız” ifadelerini kullandı. Başlatacakları kampanya ile ilgili bilgi veren Zeynep, şöyle devam etti: “5 bölgede ‘Demokrasi ve özgürlüğün için sen de ayağa kalk’ şiarıyla bu kampanyayı başlatıyoruz. Biz bu çerçevede örgütlenirsek, bir yerde doğalında gelişen bir öz savunma da olacaktır. Marmara, Çukurova, Amed, Serhad ve Ege bölgelerinde kampanyamız başlayacak. Büyük bir moral ve güçle bu kampanyayı büyüteceğiz. Bu noktada Amed’de yaşayan tüm kadınlara da çağrımız var. Her kadın Sümerpark Resepsiyon Salonu’na yöresel kıyafetleriyle gelmelidir ve hep beraber kampanyamızı başlatmalıyız.”


‘3 Ağustos ve 25 Kasım’a güçlü hazırlanacağız’


Bugüne kadar kimsenin kadınlara yaşam hakkı vermediğini ifade eden Zeynep, kadınların haklarını direnişle kazandıklarını söyledi. Kadınların hakları için yıllardır savaştığının altını çizen Zeynep, “Kadın nerede olursa olsun erkeğe karşı direnmeli ve güçlü durmalıdır. Kadın katliamlarına izin vermeyeceğiz. Bunu durduracak olan güç biziz. Hep beraber başaracağız. Kampanya kapsamında birçok çalışmamız olacak. Bunları da zamanla paylaşacağız. Şu an ilk çalışmalarımız 3 Ağustos ve 25 Kasım için olacak. Biliyorsunuz 3 Ağustos Ezîdî katliamının yaşandığı tarih ve binlerce kadın zorla alıkonuldu. 25 Kasım da kadına yönelik şiddetle mücadele günüdür. İki güne de kadınlar olarak güçlü bir hazırlık yapacağız. Tüm kadınlar bu kampanyaya katılmalı ve çalışmalarda yer almalıdır” dedi.

Editör: Haber Merkezi