DİYARBAKIR - TJA, DTK, DBP ve HDP Diyarbakır'da ırkçı saldırıyı protesto etti. Polis ablukasına tepki gösteren DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, "Kürt halkı yalnız değildir. Katliamları Sur’dan, Roboski’den tanıyoruz" dedi. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Konya’nın Meram ilçesinde Kürt Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiği ırkçı saldırıyı Yenişehir ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yapacak protesto etmek istedi. Açıklama öncesi polis, Sanat Sokağı’na giden tüm yolları bariyerlerle kapatırken, HDP il ve Yenişehir ilçe binasının etrafını sararak giriş çıkışları kapattı. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Bölge milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Remziye Tosun, Feleknas Uca ve onlarca kişi Ofis semtinde bulunan Gevran Caddesi’nde yürüyüş yaparak açıklama alanına gitmek istedi. Polisin engeliyle karşılaşan kitle alkışlarla sık sık "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Konya faşizme mezar olacak", "Direne direne kazanacağız" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganları attı. 

HDP'Lİ TOSUN YERLERDE SÜRÜKLENDİ

Polisin müdahalesi sık sık arbedeye yol açtı. Arbede esnasında Tosun, polisler tarafından yerde sürüklendi. Yaşanan arbedede çevrede bulunan yüzlerce yurttaş tarafından ıslık, alkış ve sloganlarla protesto etti.

GÖZALTILARA DİRENİŞLE KARŞI KOYULDU

Polis müdahalesiyle kitle birçok gruba ayrıldı. Gruba ayrılan kitle polisler tarafından ablukaya alındı. Sloganların yükseldiği caddede polis birçok kişiyi gözaltına almak istedi fakat kitle direnerek gözaltılara birçok yerde izin vermedi. 

Gözaltı müdahalelerinde ajansımız muhabiri Ergin Çağlar'ın görüntü almasına engel olan polisler, Çağlar'ı gözaltına almakla tehdit edip hakaretler yağdırdı. Arbede boğazından tutularak gözaltına alınmak istenen Çağlar, diğer gazeteciler tarafından engellendi. 

Bazı gazetecilerin ekipmanları ise polis müdahalelerinde kırıldı. 

ARAÇLAR KORNALARLA PROTESTO ETTİ 

Cadde üzerinde yaşanan gerginlikten dolayı trafik birçok sefer durdu. Duran araçlar polisin tavrını araç kornalarıyla protesto etti. 

'KÜRT HALKI YALNIZ DEĞİLDİR'

Kitle daha sonra Gevran Caddesi’nde bir araya geldi. Açıklama yapmak isteyen kitle uzunca bir süre polisle müzakere yaptı. Polisin izni sonrası açıklama HDP Yenişehir ilçe binası önünde yapıldı. Açıklamada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, halkın ve seçilmişlerin etrafını ablukaya alındığını belirten Aydeniz, şunları belirtti: “Bu ablukanın talimatının nerden geldiğini biliyoruz. Bizler talimatla değil halkın verdiği talimatla hareket edeceğiz. İçişleri Bakanlığının talimatı bu ablukalardır. Herkes bilsin ablukalara ve baskılara boyun eğmeyeceğiz. Kürt halkı yalnız değil bunu herkes bilsin. Saray ve yandaşları Amed’in her tarafını ablukaya alarak sorunda çözümsüzlükte ısrar eriyor. Muhalefete bütün kesime sesleniyoruz; bu abluka bugün sadece Amed için yapılmamış aynı zamanda demokrasiye yapılan ablukadır. Türkiye’de bulunan muhalefetin net somut söylemlerle adım atması gerekiyor. Kürt halkı artık katliamlarla ölüme yaşamak istemiyor. Konya’da uygulanan katliam aylar öncesinden geliyorum dedi. Failleri serbest bırakanlar katliamın sebebidir. Katliamları Sur’dan, Roboski’den tanıyoruz. Konya’da ki katliamında kimler tarafından yapıldığını çok iyi biliyoruz. Onlarca iktidar geldi geçti ama Kürt halkı dimdik ayakta demokraside ısrar etti."

BEŞTAŞ: ORTAK YAŞAM İÇİN BURADAYIZ

Meral Danış Beştaş ise, "Kolluk bir metre mesafe bırakmış. Bu polis ablukası manzarası katliamı meşrulaştırıyor. Ülkede bir Kürt katliamı var. Siz polislerin içinde de provokatörler var. Siz gücünüze güveniyorsunuz güç kaybolur ama direnenler kalır. Şu an arkada, ‘Ortak yaşam için ırkçılığa gerek yok’ sloganını duyun. Kitleyi Allahu Ekber diyerek tahrik ettiğinizi duyduk. Burada bulunan polisler bize hizmet etmek için burada olmalı provokatör olmak için değil” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

(Haber MA- Fotoğraf-Video Ötekilerin Gündemi )

ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ

ÖTEKİ TV Youtube kanalında ülkenin sıcak gündemini ötekilerin sesinden ekrana taşıyoruz.

ÖTEKİ TV Resmi Web Sitesi ► https://www.otekileringundemi.com/

ÖTEKİ TV Sosyal Medya Hesapları:

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ►https://www.facebook.com/otekileringundemii

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTube►https://www.youtube.com/channel/UCmKlsa826_a9G30R7r884Xw

Sizler de kanalımıza abone olabilir ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz!

Editör: Haber Merkezi