VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  “Değişim ve özgürlük için sende ayağa kalk” kampanyasının startını veren Vanlı kadınlar, tüm kadınları mücadeleye çağırarak, “Kampanya ile sadece kadına yönelik şiddet değil, erkeği dönüştürme mücadelesini de yürüteceğiz” dedi.

JINNEWS'in haberine göre; Tevgera Jinên Azad’ın (TJA), “Değişim ve özgürlük için sen de ayağa kalk” kampanyası ile kadınlar, ülkenin dört bir yanında başta tecrit olmak üzere kadın ve çocuğa yönelik artan her türlü şiddete, doğa kırımı ve ekonomik kriz ile mücadele startı verdi.

Kampanya kapsamında önceki gün Van’da da 6 aylık eylem ve etkinlik programı kamuoyu ile paylaşıldı.

Kampanyanın amacına ilişkin konuşan TJA Van bileşenlerinden Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, 6 aylık dönem için yoğun bir eylem ve etkinlik programı hazırladıklarını belirtti. Kampanya ile sadece kadın ve çocuğa yönelik artan şiddet ile mücadelenin olmayacağını vurgulayan Gülcan, “Devletin anti demokratik uygulamalarına karşı ekoloji kırımına karşı da çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

‘Anti demokratik uygulamalara karşı bir yol olabileceğini düşünüyoruz’

Bir hafta önce Van’ın bir mahallesinde 8 yaşındaki çocuğa yönelik yaşanan cinsel istismarı hatırlatan Gülcan, “Ülkemizde maalesef devletin bu tür olaylara karşı gerekli hukuki süreci yürütmemesinden kaynaklı ya da ‘iyi hal’ pratikleri sonucunda her gün bu vakalar artarak devam ediyor. Çünkü caydırıcı bir hukuki yaptırım uygulanmıyor Türkiye de. Yine doğamız her geçen gün talan ediliyor. Hasankeyf başta olmak üzere yine yanı başımızda Çatak Kanispi üzerine yapılmak istenen baraj ile doğamız tahrip ediliyor. Biz kadınlar, doğamıza, çocuklarımıza ve bize yönelik yapılan her türlü şiddet, istismar, anti demokratik uygulamalara karşı bir yol olabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Alternatif 3’üncü yol olan demokratik toplum’

Alternatifin “3’üncü yol olan demokratik toplum” olduğunu dile getiren Gülcan, bu çerçevede kampanyalarının startını verdiklerini anımsattı. Bu sürecin sadece 6 ay ile sınırlı kalmayacağını kaydeden Gülcan, nerede bir hukuksuzluk, bir anti demokratik uygulama varsa kadınlar olarak her zaman bunun karşısında duracaklarını ve bunun için mücadelelerini yükselteceklerini söyledi. Vanlı kadınlara kampanyaları etrafında kenetlenme çağrısında bulunan Gülcan, “Birlikte güçlüyüz” diye belirtti.

‘Kadın toplumun tüm alanlarından dışlanmaya çalışılıyor’

TJA aktivisti Rojbin Bor da anti demokratik uygulamaların, kırımların kadın bedeni ve psikolojisi üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, kadınların buna karşı bir mücadele alanı geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Kadınların sadece siyaset alanından değil yaşamın her alanından dışlanmaya çalışıldığını ifade eden Rojbin, “Trafikte bile kadın cinsiyet rolleriyle karşı karşıya bırakılıyor. Ya da yaşamın her alanına yansıyan cinsiyetçi söylemler bunu besliyor. Tüm bunlara karşı kadının toplumsal bir refleksle karşı durması gerekiyor” dedi.

‘Tecavüz zanlısı erkek değil mağdur suçlanıyor’

Van’da en son yaşanan cinsel istismar olayını hatırlatan Rojbin,

“Erkek çocuğu istismar ediyor. Daha 8 yaşındaki çocuğu babasını öldürmekle tehdit ediyor. Yine toplumca tecavüzcü erkek değil çocuk ve ailesi şiddete maruz bırakılıyor. Bu ilk değil ama son olması için mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu. “Kampanya ile sadece kadına yönelik şiddet değil, erkeği dönüştürme mücadelesini de yürüteceğiz” diyen Rojbin,   “Mücadele eden kadınların sayısı da niteliği de  azımsanmamalı.

Bu kampanyada tüm kadınların bir arada mücadele etmesini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

‘Talanların çözümü onurlu bir barıştır’

TJA’lı kadınlara destek veren Barış Anneleri Van Meclisi üyelerinden Zekiye Kaya ise, şöyle dedi: “Bende buradan tüm Vanlı kadınlara kampanya destek verin çağrısında bulunmak istiyorum. ‘Onurlu bir barış için sende ayağa kalk’ diyorum. Bütün talanın tek çözümü onurlu bir barıştan geçer.”

Editör: Haber Merkezi