URFA - TMMOB Diyarbakır ve Urfa İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, adalet arayışlarını sürdüren Şenyaşar ailesine dayanışma ziyaretinde bulundu. 

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu yitiren Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Urfa Adliyesi önünde 9 Mart’ta başlattığı “Adalet” nöbeti 151’inci gününde devam ediyor. Emine Şenyaşar, oğlu Ferit Şenyaşar ve saldırıda öldürülen Celal Şenyaşar’ın 13 yaşındaki oğlu Emir Şenyaşar, sabahın erken saatlerinde adliye binası önüne yerleştirilen beton blokların önüne gelerek, “Herkes için adalet”, “Bir anne 151 gündür, Urfa Adalet Sarayı önünde adalet nöbeti tutuyor. 2 evladı ve eşi hastanede katledildi, katliamın içinde milletvekili olduğu için 3 yıldır dava açılmıyor” yazılı dövizlerle nöbet eylemine başladı. 

ADALET KÖŞESİ

Şenyaşar ailesine destek ziyaretleri de sürüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır ve Urfa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) üyeleri, halk tarafından “Şenyaşar ailesi adalet köşesi” olarak adlandırılan alanda nöbeti sürdüren aileyi ziyaret etti. 

Ziyarette konuşan TMOOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun, aileyle dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, “Ne yazık ki Kürdistan’da bu, hak ihlallerinin, pervasızca saldırıların, katliamların ilki değil. Devletin mevcut duruşuna göre son olmayacak gibi gözüküyor” dedi. 

IRKÇI KATLİAM 

Urfa Cumhuriyet Başsavcısı’na çağrıda bulunan Hatun, “Başsavcı iradesini katillerden yana taraf seçerek, sesiz kalarak değil, adaleti sağlamakla görevli, onu göreve davet ediyoruz. İçişleri Bakanı’na da çağrıda bulunuyorum; burada bir aile 150 günü aşkın süredir adalet nöbetinde. Bu adalet nöbetinde bekleyen ailenin sesine ses verecek, adaleti sağlayacak bir irade kalmadı ne yazık ki. Durdukları nokta katillerin tarafını seçmek. Biliyoruz ki katilleri herkes tanıyor, AKP’liler. 3 yıl geçmesine rağmen bu katiller yakalanmadı. Buradan Kürt halkına, Kürdistan kamuoyuna da çağrıda bulunuyoruz; aile yalnız bırakılmamalıdır. Bugün aileyi yalnız bırakırsak, adaletsizlikten güç alarak katliamlar artar. Bunun bir benzeri geçtiğimiz günlerde Konya’da yaşandı. 7 Kürt, ırkçı bir şekilde katledildi. Orada da bir cezasızlık söz konusuydu. İktidar artık bu ülkeyi yönetemiyor ve adaleti sağlayamıyor. Herkesi buraya Şenyaşar ailesiyle dayanışmaya davet ediyoruz. Şenyaşar ailesi bizim ailemizdir. Katillerin karşısında dik durmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘DAYANIŞMAYLA AYAKTAYIZ’

Adalet nöbetini sürdüren Ferit Şenyaşar, “151 gündür 65 yaş üstü annem ile beraber adliye önündeyiz. Adliye sarayı bizim ikinci evimiz gibi olmuştur. Zülüm altında bir mücadele veriyoruz, sadece bir oturma eylemi yapmıyoruz. Birden fazla kez gözaltına alındık, nezaretlerde kaldık, darp edildik ama bu haklı mücadelemizden vazgeçmedik. Biz dayanışmayla ayaktayız ve kararlıyız. Bir insanlık suçu işlenmiştir, 3 insan katledilmiştir. Benzer bir olay Konya’da meydana geldi ve sembolikte olsa, birkaç kişi gözaltına alındı ama hastanede yapılan katliam üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen hala tek bir tutuklu yok. Katliam organize ve başında milletvekilinin ağabeyi Celal Yıldız bulunuyor. Adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

HEYETE ZORLA GBT

Anne Emine Şenyaşar, yaşadıklarını gözyaşı ve ağıtlarla dile getirdi. Uzun süre ağıtlar yakan anne Şenyaşar’ı, oğlu Ferit Şenyaşar ve heyette bulunanlar sakinleştirdi. Polislerin o anları kameraya almasına tepki gösteren Şenyaşar, “Bizi takip edeceğinize katilleri takip edin” dedi. 

Bir süre ailenin nöbet eylemine katılan heyet, daha sonra ayrıldı. Bu sırada polis heyette yer alanlara Genel Bilgi Taraması (GBT) yapmak istedi. Ailenin yanında polislere kimlik göstermeyeceğini dile getiren heyet, söz konusu uygulamaya tepki göstererek, adliye yakınında bulunan kafeye geçti. Bir süre kafede bekleyen heyete, takviye polis ekiplerinin de gelmesiyle GBT yapıldı. 

Uygulamaya tepki gösteren avukatlar, söz konusu uygulamanın hukuksuz olduğunu belirtti. Ailenin yanında kimlik göstermeyeceklerini dile getiren heyet üyeleri, adliye binası önünden ayrıldıktan sonra GBT’ye tabi tutuldu.

(MA)

Editör: Haber Merkezi