ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği, hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan Yargıç Brett Kavanaugh, 100 üyeli Senato'nun 50 üyesinin oylarını alarak Yüksek Mahkeme üyeliğine seçildi. 





53 yaşındaki Brett Kavanaugh, 9 üyeli Anayasa Mahkemesi'nin en genç üyesi olacak. ABD Anayasa Mahkemesi üyeliği ömür boyu yürütülüyor.

Kavanaugh'un adaylığının onaylanması, Yüksek Mahkeme'deki dengenin muhafazakarlar lehine değişmesi açısından önemli. Bu atama ile trans bireylerin ABD ordusuna girişinin engellenmesi, göçmenlik ve kürtaj gibi konularda Trump'ın elinin güçleneceği değerlendirmesi yapılıyor.

Amerika'nın Sesi'nin geçtiği habere göre, nispeten kısa geçen oylama süreci Senato Genel Kurulu'nda zaman zaman protestolara sahne oldu. Salona inen bazı izleyiciler, Senato oturumuna başkanlık eden Başkan Yardımıcısı Mike Pence'in talebiyle görevliler tarafından dışarı çıkarıldı.

Pence oylamadan sonra "Sonuca itirazı olanlar var mı?" diye sordu ve resmi sonucu "48 aleyhte oya karşı 50 lehte oy" olarak açıkladı. Mike Pence 100 üyeli Senato'daki oylamanın eşit çıkması durumunda dengeyi bozacak oyu kullanmak üzere Genel Kurul oylamasında hazır bulundu.

Sonuca ilk tepki Başkan Donald Trump'tan geldi. Trump attığı Twitter mesajında Senato'yu kutladı. Trump Kavanaugh'dan "HARİKA ADAY" diye söz ettiği mesajında "Bugün atama emrini imzalayacağım ve o da yemin ederek görevine başlayacak. Çok heyecanlı!" dedi. (HABER MERKEZİ)

TRUMP'IN ADAYI, SENATO'DAKİ ÖN OYLAMAYI KAZANDI

Editör: Haber Merkezi