ANKARA – Türkiye'de üretilerek yurtdışına ihraç edilen malların üretim maliyeti Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 75 arttı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Eylül ayı yurt dışı üretici fiyat endeksini açıkladı. İhraç malların enflasyonu rekor seviyelere yükseldi. Ülke sınırları içinde üretimi yapılarak yurt dışına ihraç edilen malların üretici fiyatlarındaki değişimi ölçen Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 10,14, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 59,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 75,04, son on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 31,44 artış gösterdi.


TÜİK verilerine göre, sanayinin iki sektörünün bir önceki aya göre değişimleri ise şöyle: “Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 10,52 artış, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 10,14 artış olarak gerçekleşti.”


EN FAZLA ARTIŞ MOTORLU ARAÇLARDA


Aylık en fazla artış da motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork)  ürünlerinde gerçekleşti.


Bir önceki aya göre en fazla artış; yüzde 12,95 ile motorlu kara taşıtları, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork), yüzde 12,62 ile diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, yüzde 11,98 ile tütün ürünleri sektöründe görüldü.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2018 yılı Eylül ayında en fazla aylık artış sermaye mallarında ve en fazla yıllık artış enerji mallarında oldu. (Kaynak: MA)
Editör: Haber Merkezi