ANKARA – TÜİK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na kapılarını açmadı. Kılıçdaroğlu, TÜİK’in, bir devlet kurumu olmaktan çıkarak saray kurumuna dönüştüğünü söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon kararının açıklamasının ardından Twitter'dan, “TÜİK’ten randevu istedim, vermediler. Saat 11.00'de geliyorum, haberiniz olsun” diye yazdı. Kılıçdaroğlu ve beraberindeki heyet, saat 11.00’da TÜİK önüne geldi.

İçeri alınmayan CHP heyetinde yer alan CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, kapıdaki görevlilere TÜİK’in sitesinde “Bilgiye nasıl erişilir?” başlığı altında vatandaşların merkez teşkilata gelebileceğinin yazıldığını ve merkez teşkilata geldiklerini belirtti. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da kapıları açmayarak, TÜİK’in yasaları çiğnediğini söyledi.

TÜİK’in kapılarını açmaması üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarda bulundu. TÜİK’in Cumhuriyetin önemli kurumlarından biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu kurumun rakamları 84 milyon vatandaşımızı ilgilendirmektedir. Bu rakamlar üzerine siyasal partiler, ekonomik çevreler, sosyal çevreler, politikalar oluşturdular ve düşüncelerini kamuoyuyla paylaşırlar. Dün TÜİK’ten randevu istedik. Yanımızdaki milletvekili arkadaşlarımın tamamı, geçmişinde ekonomide çalışan arkadaşlarımız. Dolayısıyla buraya sağlıklı ve tutarlı bilgiler almaya geldik” dedi.

‘KAPILAR KAPANIYOR’

TÜİK yetkililerinin randevu verilmediğini ifade ettiğini, ancak TÜİK’in internet sitesinde yer alan yazılı metni okuduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “TÜİK’in internet sitesinde yazılı metni okuduk ‘Bilgiye nasıl erişilir? Mevcut diğer kanallar yoluyla ulaşmak istiyorsanız, merkez teşkilatımız veya bölge müdürlüklerimize başvurabilirsiniz. Ayrıca bilgi talepleriniz için Ankara’da bulunan merkez teşkilatlarımıza gelebilirsiniz. TÜİK söylüyor bunu. Biz de kendi internet sitelerinde yazılı olan davete uyarak geldik ve bilgi almak istedik. Şimdi TÜİK, bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için çok önemli bir tablodur. Hiçbir vatandaşın unutmaması gereken bir gerçekle karşı karşıyayız. Devletin bilgileri ve bu bilgilerin nasıl toplandığına ilişkin açıklamalar, ana muhalefet partisine yapılmak istenmiyor. Kapılar kapanıyor. Böylesi bir tabloyu cumhuriyet tarihinde hiç görmedik. Buraya niye geldik?” diye konuştu.

‘TÜİK SARAY KURUMU OLDU’

CHP Genel Başkanı olarak milyonlarca işçinin, emeklinin, memurun hakkını korumanın kendisi için temel görev olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Benim siyaset yapma anlayışım budur. TÜİK, bir devlet kurumu olmaktan çıkmış bir saray kurumu haline dönüşmüştür. Burada çalışan arkadaşlar tamamı şunu unutmasınlar hepinizin tabii olduğu yasa devlet memurları kanunudur. Ben devlet memurlarına sesleniyorum. Görevinizi yapın hakkıyla yapın. Şu binada oturanlar unutmasınlar, oturduğunuz binalar, bu memleketin vatandaşlarının ödedikleri vergilerle yapıldı. Asla unutmasınlar, aldığınız aylıklar emeklinin, işçinin ödediği, ödedikleriyle aldığınız aylıklardır” ifadelerini kullandı.

‘AÇIKÇA SUÇLUDURLAR’

Karşılaştıkları tabloya dair de Kılıçdaroğlu, “Bu tablonun cumhuriyet tarihinde önemli bir tablo olduğunun farkındayım. Önemli bir kırılmanın da farkındayım. Eğer devleti oluşturan kurumlar bilgilerle halkın gelir düzeyiyle oynuyorlarsa, halkı yanıltıyorlarsa, onların hak ettiklerini onlara vermiyorlarsa, talimatla görev yapıyor yasaları yönetmelikleri kendi internet sitelerindeki çağrılara bile uymuyorlarsa açıkça suçludur” dedi.

(Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi