ANKARA-Dünyanın en büyük fındık üreticisi Türkiye’de fındık üreticisinin yüzü gülmüyor. Geçtiğimiz yıl 8 liraya kadar düşen fındığın fiyatını üretici köylüler değil, şirketler belirliyor. Fındık üreticisi ve fındıktaki durumu ele alan bir rapor hazırlayan Tüm Köy Sen, Mecliste CHP, MHP, İyi Parti ve HDP yöneticileriyle görüştü. Raporda fındık üreticisinden oy alan hükümetin şirketlerin çıkarlarını savunmasına tepki gösterildi.

Dünyanın fındık üretiminin yüzde 70’ini karşılayan Türkiye’de fındık ve fındık üreticisi son yıllarda sorunlarla boğuşuyor. Karadenizli’nin geçim kaynağı fındık, üreticisinin yüzünü güldürmez oldu. Tüm Köy Sen Genel Merkezi ve Ordu Şubesinden fındık üreticileri, konuyu Meclis gündemine getirmek için Ankara’ya gitti. CHP, MHP, İyi Parti ve HDP’li milletvekilleriyle görüşen Tüm Köy Sen, fındık ve fındık üreticisinin durumunu ele aldığı raporu paylaştı.

MECLİS İŞLEMİYOR, ÜRETİCİ ZORDA


Fotoğraf: Evrensel

Tüm Köy Sen’den aldığımız bilgiye göre görüşme yapılan HDP, CHP ve İyi Parti, Meclisteki yeni sistemin sıkıntılarına dikkat çekti. Tüm Köy Sen, İyi Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Aliağıroğlu’nun “Destek olacağız ama Meclisin işleyişi farklılaştı. Sıkıntı yaşanıyor. İlişkimiz sürsün, destek oluruz” dediğini aktardı.

Rıdvan Turan başkanlığındaki HDP Tarım Komisyonu ile yapılan görüşmede Turan, “Her türlü desteği yapacağız. Yeni sistem işimizi zorlaştırıyor ama planlı çalışmayla başarırız. Parti olarak tarım kurultayı yapmaya başlayacağız” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’la CHP Genel Merkezinde yapılan görüşmede Torun, “Parti olarak her türlü çalışmayı yaptık, yapmayı sürdürüyoruz. İktidarın tavrı belli. Mecliste çalışmamız sürüyor" dedi.

FINDIĞA İLİŞKİN SPEKÜLATİF HABERLER FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR


Raporda 2016 yılı ağustos, eylül ve ekim aylarında fındık 10 ile 16 lira arasından satılırken, sonraki süreçte fındık fiyatının 8 liraya kadar düştüğü yer aldı. AKP’nin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 10 liradan alım yaptıracağını açıklamasının ardından fiyatı 10 lirada sabitlenen fındığın 2017 fiyatının açılışının da 10 liradan olacağına dikkat çekilen raporda, “Fındığın ticaretini yapanlar kendilerine göre bir kural koymuşlar ve diyorlar ki; ‘fındığın geçen sezon kapanış fiyatı bu sezonun açılış fiyatı olur.’ Böylece de verilen emek, ilaca, gübreye ve işçiliğe harcanan gider ne olursa olsun, fındık tüccarları geçen yılın kapanış fiyatından ürün almayı garantilemiş oluyorlar. Bir de rekolte çok, piyasa durgun, alan yok, İtalya ve Gürcistan fındık dolu yalanlarını da eklediklerinde, bırakalım 10’u 9’u, fındığı 8 liradan bile alabilirler” değerlendirmelerinde bulunuldu.

AKP FINDIK ÜRETİCİSİNİ TEKELLERİN ÖNÜNE ATTI


Raporda Fiskobirlik’in tasfiye sürecine değinilerek, nasıl borç vererek fındık aldıran, aldığı fındık elinde biriken, satışını yapamayan ve yeni fındık alamayan bir kooperatif haline gelindiğine dikkat çekildi. Fiskobirlik, üretici köylü lehine denge oluşturma görevini yitirip fındıkta söz hakkını kaybederken, fındık fiyat ve alım politikalarının fındık tekelleri tarafından belirlenmesinin de yolu açıldı. Raporda AKP hükümetinin de "fındığın fiyatı serbest piyasada belirlenecek" diyerek fındık üreticisini gıda tekellerinin önüne attığına yer verildi.

BU TABLONUN SORUMLUSU HÜKÜMET


Üreticinin örgütsüzlüğüne ve tüccarla baş başa bırakıldığına dikkat çekilen raporda, bu tablonun sorumlusunun hükümet olduğunu belirtildi. Fındığın Avrupa’nın vazgeçilmezi olduğunun vurgulandığı raporda, “Avrupa’da Almanya ve İsviçre başta olmak üzere birçok ülke fındıktan çikolata ve benzeri ürünler üreterek bütün dünya ülkelerine pazarlamaktadırlar. Bu fabrikalarının sayısının 800’ün üzerinde. Avrupa fabrikalarını güvenceye almak için bir ya da iki yıllık ürünü stoklamak zorundadır. İşte bize deyim yerindeyse ‘Yutturmaya çalıştıkları’ elimizde stoklarımız dedikleri şey bu stoklardır” denildi.

OYU KÖYLÜDEN ALAN HÜKÜMET, ŞİRKET ÇIKARLARINI KORUYOR


TMO’nun randevulu alım yapmasının bir ya da birkaç ay sonraya gün vermesinin büyük sorun olduğu vurgulanan raporda, “Şirketler ‘devlet kar zarar hesabı yapmadan fiyat veriyor’ propagandası yaparak maliyetine ürün alıp yüksek karla satış yapıyorlar. Hükümette, ‘Biz piyasaya müdahale edemeyiz’ diyerek köylünün emeği ve alın teri üzerinden şirketlerin para kazanmasının yollarını açmış oluyor. Oyu köylüden alan hükümet şirketlerin çıkarlarını korumuş oluyor”. (KAYNAK: /EVRENSEL)




Editör: Haber Merkezi