HABER MERKEZİ – Rum mevkidaşı Nikos Christodoulides ile bir araya gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB’yi Doğu Akdeniz'deki tutumu ile bölgede istikrarsızlaştırıcı rol oynamakla suçladığı Türkiye’ye karşılık vermeye çağırdı.


Doğu Akdeniz’de atılan adımlar nedeniyle Türkiye ile kriz yaşayan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Lefkoşa'da Rum mevkidaşı Nikos Christodoulides ile bir araya geldi.


Yapılan görüşmede Dendias, AB üyesi olan Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın münhasır ekonomik haklar talep ettiği sularda, Türkiye'nin "yasa dışı" bir hidrokarbon aramasına karışan bir Türk araştırma gemisine destek vermek için savaş gemileri konuşlandırmasını eleştirdi.


Euronews’te yer alan habere göre, Dendias, Türkiye'nin eylemlerinin "kendi seçimlerinin çıkmaz doğasına ihanet eden gerginlik ve kabul edilemez bir askerileşme" olduğunu söyledi.


Yunan bakan, "Hukuksuzluk takıntısı adalet üretmiyor, Türkiye'nin bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolünü doğruluyor. Bu gerilimi yaratanın ne Yunanistan ne de Kıbrıs Cumhuriyeti olmadığı çok açık. Ancak bu olayları pasif olarak izlediğimiz anlamına gelmiyor. Bir oldubittinin oluşmasını engelleyecek girişimlerde bulunacağız. Biz her zaman diyalogdan yanayız, ancak uluslararası hukuka, deniz hukukuna ve iyi komşuluk ilişkilerine uygun değilse bir diyalog gerçekleşemez" dedi.


AB Dış Politika Sorumlusu Josep Borrell'in bu ay sonu Türkiye'ye karşı olası yeni yaptırımlar için 27 üye ülkenin dışişleri bakanlarına bir liste sunması bekleniyor. Konu, eylül ayında AB'nin 7 Akdeniz ülkesinin liderleri ve daha sonra da tüm AB liderlerinin katıldığı zirvede ele alınacak.


Yunanistan, Türkiye'nin bu ay petrol ve doğalgaz aramaya başladığı Kıbrıs ile Girit adası arasındaki bölgeye kendi savaş gemilerini konuşlandırdı.

( MA)
Editör: Haber Merkezi