HATAY - Evvel Temmuz Festivali'nin 2’nci gününde "Türkiye Siyaseti ve Demokratik Zeminin İnşası" konulu panel düzenlendi. Panelde HDP, TİP ve CHP’li vekiller cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkeyi uçuruma sürüklediğini belirterek, “Muhalefet olarak daha cesur ve net durmalıyız” dedi.

Hatayı'n Samandağı ilçesinde Evvel Temmuz Festivali'nin 2’nci gününde "Türkiye Siyaseti ve Demokratik Zeminin İnşası" konulu panel ile devam ediyor. Samandağ Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü Yılmaz Sürmeli yaptı. Panele, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır katıldı. 

'YARGI SARAYIN GÖRDÜMÜNDE'

Yoğun katılımın sağlandığı panelde ilk olarak konuşan CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçtiğinden bu yana demokrasi başlığının daha da hayati bir durum haline geldiğini söyleyerek, “Yürütmeyi denetleyemeyen bir meclis var. Yargı tamamen sarayın güdümünde olan yargıçlar var. Sarayın talimatına göre hareket eden bir kuruma döndü. Hükümeti denetlemesi gereken yasama ve yargı sistemi Türkiye’de yok. Bu neyi getiriyor. Türkiye’nin yönetimin tek kişiden toplanmasına yol açıyor. Üç yıllık Başkanlık sistemi Türkiye’yi uçurumun eşiğine getirdi” dedi. Hukuksuzluğa karşı toplumun sessizleştirilmek istendiğini belirten Başarır, “Sistem değişmeli. Bunu da toplumu yanımıza alarak yapmalıyız. Yeni Anayasa olmalı ama toplum sahip çıkarak yapmalı. En önemlisi toplumun ayağa kalkması lazım. Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı ses vermeli” diye konuştu. 

'DEMOKRASİ SÖYLEMİYLE ZULÜM YAPILIYOR'

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da demokrasi söylemiyle zulüm yapıldığına dikkat çekerek, “Bir mafya hükümetiyle karşı karşıyayız. İktidar her türlü muhalefet üzerinde korkunç bir baskı kurmaya devam ediyor. Bütün bunların sebebi klasik bir devlet yapılanmasıyla karşı karşıya olmamamızdır” dedi. Gazi’nin, Madımak’ın hesabı sorulmayınca Kemal Kurkut'un sokak ortasında, Deniz Poyraz'ın da HDP İl binasında katledildiğine işaret eden Atay, “Bu krizin bir sistem krizi olduğunu bilmeli ve muhalefet olarak, daha fazla cesaretli ve net olmalıyız. 84 milyon halkın iktidardan büyük olduğunu göstermemiz lazım. Umudu büyütmek için AKP ve MHP’den hesap soracağımızı halka kanıtlamalıyız” ifadelerini kullandı.

'AKP ŞERRİ BİR ANAYASA OLUŞTURMAK İSTİYOR' 

HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise, 15 Temmuz’la birlikte bir rejim değişikliğinin olduğunu vurguladı. AKP'nin sıradan bir parti olmaktan öte proje olduğuna işaret eden Hamitoğulları, "Biz rejime karşı mücadele ediyoruz. Sıradan bir seçimle bu yaşananların çözülmeyeceği ortada. Bir demokrasi mücadelesine ve ortaklığına ihtiyaç vardır. Halk  bir kuru ekmeğe muhtaç edildiği ağır koşullar altında geçiyoruz. Yüzyıllık parantezi kapatıyoruz. var olan kazanımları tamamen ortadan kaldırmak, toplumun kodlarını değiştirmek, şerri bir anayasa oluşturmak istiyorlar. Son bir virajdayız. 2023 bu virajı alıp yoluna devam etmek istiyorlar” dedi.

'DENİZ POYRAZ ŞAHSINDA TOPLUM HDP’Yİ SAVUNDU' 

HDP’ye yönelik korkunç saldırıların yaşandığına işaret eden Hatimoğulları, "Biz kapatma davasını, HDP İzmir İl Örgütüne saldırıyı HDP’ye gözdağı vermiyorlar. Toplumu tepkisizleştirmek istiyorlar. Ancak Deniz Poyraz şahsında toplum HDP’yi savundu” diye vurguladı.

'DEMOKRASİ İTTİFAKI'

Hamitoğulları, toplumun sandığa sahip çıkması için çalışması gerektiğinin altını çizerek, “Bir örgütlülük ve cesarete ihtiyaç var. Bu da ‘Demokrasi İttifakı’ ile olur. Sadece siyasi partilerin katılmasından öte, tüm toplumsal kesimler birleşmeli. Birinci temel ilkesi de Faşizmin geriletilmesi lazım” diye konuştu.

Panel soru ve cevap bölümü ile sona erdi.

Festivalin akşam programında ise Nihat Mugil ve  Kardelen Özçelik sahne alacak. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi