HABER MERKEZİ - Reyhanlı Katliamı, DAİŞ’in Niğde saldırısı, Suriye’ye silah sevkiyatı, El Nusra’ya Sarin Gazı temini dahil onlarca suçtan Türkiye’de aranan ve hakkında 12 yıl kesinleşmiş hapsi bulunan Heysem Topalca’nın Konya’da şüpheli bir trafik kazasında öldüğü iddia edildi. Topalca, Suriye savaşında MİT adına çalışan kişi olarak sıklıkla gündeme geldi. 

MA'nın haberine göre; Suriye’de 10 yılı geride bırakan iç savaşta MİT adına çalıştığı sık sık gündeme gelen “Hayalet Komutan”, “İkinci Yeşil” olarak isimlendirilen Suriyeli Heysem Topalca’nın (Hytham Qassap)  Konya’da şüpheli bir trafik kazasında öldüğü iddia edildi. Reyhanlı Katliamı, DAİŞ’in Niğde saldırısı yanı sıra Türkiye’den Suriye’ye kimyasal maddeler dahil taşınan silahların sevkiyatçısı olarak bilinen Topalca’nın 12 yıl hapis cezası ve araması bulunmakta. Gazeteci Cevheri Güven’in haberine göre, Karapınar- Konya yolu Akçayazı Mahallesi Merdivenli mevkiinde 10 Şubat saat 21:00 sıralarında içinde Topalca’nın bulunduğu 68 KH 911 plakalı otomobil ile 06 KH 8433 plakalı TIR çarpıştı. Otomobilde bulunan Topalca (54), Macit El Hacı Ali (33) ve Bilal El Muhammed (21) yaşamını yitirdi. Döne Abdullah (55), Nureddin El Hac Ali (19), Abdullah El Hac, İbrahim El Muhammed (30) ve Halit Bargut (15) ise yaralandı. Araçta bulunanlar Konya Şehir Hastanesi ve Karapınar Devlet Hastanesine götürüldü. Hayatını kaybeden üç kişi, otopsi işlemlerinin ardından Hatay’ın Yayladağı ilçesine defin için gönderildi. Kaza sonrası gözaltına alınan TIR şoförü Mustafa Usta ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

MİT ADINA ÇALIŞIYOR 

Hayatını kaybettiği belirtilen Topalca, Suriye iç savaşının başladığı 2010 yılından beri Türkiye’nin gündeminde olan bir isim. 11 Mayıs 2013’teki Reyhanlı patlaması ve 20 Mart 2014’te Niğde Ulukışla’daki DAİŞ saldırısı davalarının “firari” sanığı olarak aranan Topalca hakkında Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 29 Aralık 2015’te verdiği 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası var. Türkiye’de araması olmasına rağmen Topalca’nın 2011-2014 yılları arasında 873 kez ülkeye giriş çıkış yaptığı kaydedildi. 

Türkiye’nin denetiminde olan Özgür Suriye Ordusu ve El Kaide ile El Nusra örgütleriyle de bağlantısı olan Topalca, 7 Kasım 2013'te Adana'da yakalanan ve içinde 953 adet havan topu başlığı ile 10 füze rampasının olduğu TIR davasında yakalanıp, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öne sürüldü. 

DAİŞ’in 2013’te Suriye’de kaçırdığı Milliyet Gazetesi muhabiri Bünyamin Aygün’ün serbest bırakılmasında da aracılık ettiği belirtilen Topalca, hakkında Jandarma Genel Komutalığı’nın 9 Haziran 2014 tarihli raporunda şu bilgilere yer veriliyor: 

* Suriye'den kaçak yollarla tarihi eser getirip Türkiye’de satılmasının organize edilmesi.

* Halep sanayi bölgesindeki makinelerin çalınarak Türkiye’de satılması.

* El Kaide ve Nusra Cephesi'ne sürekli Türkiye üzerinden mühimmat temin edilmesi.

* Reyhanlı'da patlayan araçları gönderen kişi olması.

* Adana'da ele geçirilen 931 adet havan mermisinin sahibi olması.

* Cund el Şam örgütü ile ilişkisinin bulunması.

Topalca’nın yakalama kararları ve hakkındaki 12 yıl mahkumiyete rağmen Türkiye’de özgürce dolaşabilmesinin MİT'le olan bağlantıları sayesinde olduğu savunuluyor. 

Editör: Haber Merkezi