DİYARBAKIR - Diyarbakır’da bulunan sivil toplum ve dil kurumları, cezaevlerinde tutsak kadınlar tarafından kaleme alınan hikayeleri kitaplaştırarak, yayımlayacak.

Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), PENa Kurd, Kürt Edebiyatçılar Derneği, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Rosa Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Kürt Araştırmaları Derneği ile Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, cezaevlerindeki tutsak kadınların kaleme aldığı hikayeleri kitaplaştırarak, yayımlama kararı aldı. Konuya dair Diyarbakır’daki MED-DER binası bahçesinde açıklama yapıldı. 

‘Kürtçe kitaplar yasaklanıyor’

Cezaevlerinde binlerce tutsak kadının bulunduğuna işaret eden MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmaskan, tecrit ve işkence altında tutulan kadınların, yaralandığını, yaşamını yitirdiğini ve katledildiğini ifade etti.  Şilan, "Özgürlük isteyen tutsak kadınlar dışarıda nasıl mücadele vermişse içeride de aynı mücadeleyi vermeye devam ediyor. Cezaevlerinde Kürtçe kitaplar yasaklanıyor. Buna rağmen tutuklular Kürtçe için büyük bir mücadele veriyor. Özellikle kadın tutukluların kitapları kaybedildi. Birçoğu zorlu ve zahmetli bir uğraşının ardından kitaplarını dışarıya çıkarabildi. Ancak çıkardıkları bu kitapların kurumlara ve yayınevlerine girmesi önünde de birçok zorluk yaşatılıyor” diye kaydetti.

Tutsak kadınların hikayeleri yayımlanacak

Kürt tutsak kadınların kaleme aldığı hikayeleri toplamayı amaçladıklarını aktaran Şilan, “Bu sebeple cezaevinde bulunan kadınların bize serbest bir dille yazdıkları hikayelerini, özgeçmişleriyle göndermelerini istiyoruz. 8 Mart’a kadar hikayelerini MED TUHAD-FED’e gönderebilirler. Bu hikayeler ‘Cezaevlerinde Direnen Kadınların Hikayeleri’ eseri adı altında yayımlanacak” dedi. (Kaynak:JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi