DİYARBAKIR -Emek Partisi eski Genel Başkanı ve eski Milletvekili Levent Tüzel'in DTK dosyasından 15 yıla kadar hapsi istendi.

Emek Partisi (EMEP) eski Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Levent Tüzel'in Demokratik Toplum Kongresi (DTK) kurullarında yer aldığı ve DTK'nin çalışmalarına katıldığı iddiasıyla yargılandığı davada, 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. 

Tüzel'in katılmadığı, avukatları Leyla Han Tüzel ve Şaneşin Aydın'ın hazır bulunduğu Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Cumhuriyet Savcısı, ceza istemiyle mütalaa verdi. 

Savcı mütalaasında DTK'nin PKK ile bağının olduğunu, DTK'nin Kürdistan Kurucu Meclisi işlevi gören KCK/TM'nin parlamento yapısını oluşturan yasama organı olduğunu öne sürerek, DTK'nin 11 Nisan 2021'de demokratik özerlik ilan ettiğini, özerk bölgeler oluşturma hedefinin olduğu belirtildi. 

'ÖZERKLİK İLAN EDİLEN TOPLANTIYA KATILDI'

Tüzel'in DTK'nin söz konusu amaçlarını gerçekleştirmek üzere oluşturulan hedefler konusunda DTK'nin karar alma mercii olan genel kurul, daimi meclis ve komisyonlarında görev aldığını mütalaasında ileri süren iddia makamı, "Tüzel'in milletvekili delegesi, şahsiyetler ve kurum delegesi olduğunu iddia etti. DTK'nin özerklik ilan ettiği toplantı dahil Tüzel'in bir çok toplantıda yer aldığı ve konuşama yaptığı savunan savcı, DTK organların çalışmaları kapsamında çeşitli toplantılar düzenleyerek ve örgütsel nitelikli faaliyetlere katılarak, diğer DTK üyeleriyle birlikte dört ülke toprakları üzerinde Kürt ulusal birliğini sağlamak ve devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışamaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştıklarını öne sürdü. 

DTK'nin KCK yapılanmasının çatı örgütü olduğunu ve en üst karar alma yetkisi bulunan bir üst yapılanma meclisi olduğunu savunan iddia makamı, Tüzel'in DTK kurullarında görev almasıyla ve eylemlerindeki süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik dikkate alındığında üzerine atılı "örgüt üyesi olmak" suçunu işlediğini iddia ederek, Tüzel'in 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

'TAPELERİN ÇÖZÜMLENMESİ SAĞLIKLI YAPILMADI'

Bir önceki celsede talep ettikleri tape kayıtlarının çözümlemesinin sağlıklı bir şekilde yapılmadığını kaydeden Tüzel'in avukatı Leyla Han Tüzel, orijinal tape kayıtları ile eşleştirme yapılarak çözümleme yapılması istemiyle tevsii tahkikat talebinde bulundu.

Bilirkişi raporunun yeterli araştırmaya ve incelemeye tabii olduğunu kabul eden mahkeme heyeti, tevsii tahkikat talebini reddetti. 

Talebin reddedilmesiyle Avukat Tüzel, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.

Süre talebini kabul eden mahkeme, duruşmayı 7 Aralık'a erteledi.

( MA)

Editör: Haber Merkezi