ANKARA - Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 24’üncüsü 27 Mayıs’ta başlıyor. Gösterime giren filmler hem çevrimiçi hem de açık hava sinemasında izleyicisiyle buluşacak.  

MA'nın haberine göre; Uçan Süpürge Vakfı tarafından düzenlenen Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin 24’üncüsü 27 Mayıs’ta başlıyor. Bu yıl “Araftan Çıkmak” temasıyla düzenlenen festivalde dünyanın dört bir yanında direnen, ilham veren ve dayanışan kadınların hikayelerini anlatan yapımlar yer alacak.

İki aşamalı olarak gerçekleştirilecek festivalin çevrimiçi gösterimleri 27 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde izleyici ile buluşacak. Festival, 4-11 Haziran tarihlerinde ise Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern Açık Hava Sineması'ndaki gösterimlerle devam edecek.

20’YE YAKIN KURUM DESTEKLİYOR

Festival, başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Çankaya Belediyesi, Yenimahalle Belediyesi, Ankara Kent Konseyi, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, UN Women, Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi, Kadın İşveren ve Sanayiciler Derneği (KAİSDER) başta olmak üzere 20’ye yakın kurumun destekleriyle gerçekleşecek. Ayrıca, Kendine Has, CerModern, Penti ve festival tanıtım kampanyasını üstlenen MG Ajans da festivale katkıda bulunan kuruluşlar arasında.  

FIPRESCI ÖDÜLÜ İÇİN 12 FİLM YARIŞIYOR

Festivalde FIPRESCI Ödülü için yarışacak filmler “Her Biri Ayrı Renk” adlı bölümde hem çevrimiçi olarak hem de festival mekânlarında gösterilecek. FIPRESCI jürisinin değerlendireceği film ve yönetmenleri şöyle: “Samaher Alqadi- Benim Bedenim, Amanda Kernell- Kış Tatili, Rubaiyat Hossain- Made in Bangladesh, Nisan Dağ- Bir Nefes Daha, Kaouther Ben Hania- Derisini Satan Adam, Bettina Oberli- Sen Ne Muhteşemsin Wanda, Marie Hélène Cousineau ve Madeline Ivalu- Asi Nehir, Restless River ve Icíar Bollaín- Rosa’nın Düğünü, Anne Zohra Berrached- Yardımcı Pilot, Rintu Thomes ile Sushmit Ghosh- Ateşle Yazmak, Malgorzata Szumowska ve Michal Englert’in sınırı- Bir Daha Asla Kar Yağmayacak, Chloé Mazlo- Lübnan Semaları.”

Festival kapsamında oluşan film seçkileri ise şöyle: “Kadınlar hafızası, Kadınların Amerikası, Kadınların tarihi, Kısa dalga.”

YÖNETMENLER İZLEYİCİ İLE BULULACAK

Festival kapsamında, Lübnan Semaları’nın yönetmeni Chloé Mazlo ve Bir Nefes Daha’nın yönetmeni Nisan Dağ, açık havada yapılacak film gösterimi sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. “Kadınların Tarihi” bölümünde gösterilecek belgesellerin yönetmenlerinden Ayça Damgacı, Tümay Göktepe, Nebiye Arı, Zeynep Dadak, Pınar Öğrenci ve Nihan Gider filmlerinin gösterimlerinden sonra seyircilerle buluşacaklar.

ONUR ÖDÜLÜ NUR SÜRER’E

Festivalin her yıl kadın emeğinin önemini vurgulamak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüllerin 24’üncüsü 4 Haziran akşamı düzenlenecek törende sahiplerini bulacak. Bu yıl Onur Ödülleri,  oyuncu Nur Sürer ve oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu-şarkıcı Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, müzisyen Ekin Fil ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’e, Genç Cadı Ödülü ise oyuncu Ahsen Eroğlu’ya verilecek.

Ödül sahibi Nur Sürer’in rol aldığı Kiraz Çiçek Açıyor, Zuhal Olcay’ın rol aldığı Gizli Yüz, Demet Evgar ve Ayta Sözeri’nin rol aldıkları Aile Arasında, Ekin Fil’in müziklerini yaptığı Kaygı, festival çerçevesinde gösterilecek filmler arasında yer alacak. 

TEMA ÖDÜLLERİ

Bu yılki Tema Ödülleri ise kadınların kazanılmış haklarını korumak amacıyla kurulan Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Arjantin’de başlayan ve kadın katliamlarına karşı mücadeleleri tüm Latin Amerika’ya yayılan Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz (Ni Una Menos ) ve Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan, kadınların temel haklarını savunan Kadın Grevi’ne  (Strajk Kobiet) verilecek.

BİLETLER 25 MAYIS’TA SATIŞTA

Festivalde çevrimiçi gösterimler için biletler, Fetivalscope üzerinden 25 Mayıs’tan itibaren satışa sunulacak. Filmler, 3 gün boyunca gösterimde kalacak. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’deki açık hava sinemasında yapılacak gösterimlerinin biletleri ise, 1 Haziran’dan itibaren Biletix üzerinden satılacak. 

27 Mayıs-3 Haziran arasındaki çevrimiçi gösterimler https://www.festivalscope.com/page/ucan-supurge-uluslararasi-kadin-filmleri-festivali/ adresinden yapılacak.

Editör: Haber Merkezi