ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, kurduğu Gençlik Partisi ile eski bakan Ali Babacan’ın kuracağı yeni partinin “siyaseti bundan sonra nasıl şekillendireceği” konuşulurken İYİ Parti’den art arda gelen istifalar kulislerde “üçüncü blok oluşturma mühendisliği” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Cumhuriyet'ten Selda Güneysu'nun haberine göre; Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı’nın yanında Saadet Partisi (SP), Demokrat Parti (DP) ile Gelecek Partisi ve Babacan’ın kuracağı partilerin yeni bir ittifakı oluşturabileceği, böylece “seçmenlerin bir üçüncü ittifaka yönelebileceği” değerlendirilirken, bu denklemde belirleyici gücün İYİ Parti olacağına dikkat çekiliyor. Bu hamleyi fark eden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de İYİ Partililere yönelik “Tahriklere kapılmayın” mesajı verdiği belirtiliyor.

31 Mart 2019 yerel seçimleri sonrasında, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın, MHP ve AKP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın elinden başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok büyükşehir belediye başkanlığını alması, “AKP’nin oy kaybettiği” yorumlarına da neden olmuştu. Yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın aldığı sonuçlar sonrasında da daha önce AKP’de siyaset yapan Davutoğlu ve Babacan’ın parti kurma çalışmalarını hızlandırmıştı.

EŞZAMANLI İSTİFALAR


İYİ Parti’den istifa eden milletvekillerinin “kurulacak yeni partilere” katılıp katılmayacakları tartışılırken, siyasette “üçüncü blok formülü” tartışılmaya başlandı. İYİ Parti’nin “CHP ile mi yoksa SP, DP ve yeni kurulacak partiler ittifakında mı” yer alacağı yeni blokta belirleyici olacak. İYİ Parti içinde yerel seçimlerden bu yana “CHP’nin HDP ile bazı noktalarda yakınlaşmasının rahatsızlık yarattığı” ifade ediliyor. Bu nedenle parti içinde İmamoğlu’nun “kayyım atanan HDP’li belediyelere ziyareti”, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’nun eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş ile birlikte Demirtaş’ın Devran isimli kitabından uyarlanan oyunu izlemeye gitmesi” gibi durumların sık sık dillendirilmeye başlandığı belirtiliyor. Bunun “İYİ Parti’nin CHP ile olan ittifakı sonlandırabileceğine” işaret edilirken, İYİ Parti’nin “SP, DP ve yeni partilerin dahil olduğu bir ittifak modelinde yer alabileceği” değerlendiriliyor. Bu hamleyi gören MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de “istifa etmeyi düşünen İYİ Partililere “Tahriklere kapılmayın” mesajını verdiği kaydediliyor.
Editör: Haber Merkezi