URFA/ADANA - Açlık grevi eylemlerinin taleplerinin karşılanması için HDP'nin Urfa’da yaptığı açıklamada, iktidara “Hukuk reformu yapmak istiyorsanız, İmralı’daki mutlak tecridi kaldırın” çağrısı yapıldı. 

MA'nın haberine göre; Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve hak ihlallerinin son bulması için cezaevlerinde 68’inci gününde devam eden açlık grevi eylemlerine ilişkin açıklama yaptı. Partinin Karaköprü İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP milletvekilleri Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin ve Ayşe Sürücü, partililer, tutuklu yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamaya katılanlar, “Açlık grevine ses ol” yazılı önlükleri giydi. 

NASIL REFORM YAPACAKLAR?

HDP’li vekil Nusrettin Maçin, baskılarla cezaevlerinde yaşam alanlarının daraltıldığını belirterek, “Gerçekten hukuk reformu yapmak istiyorsanız, bunun ilk adımı İmralı’daki mutlak tecridi ortadan kaldırmak, cezaevlerindeki koşulların iyileştirmesi olmalıdır. Mutlak tecrit insanlık, hukuk ve vicdan dışı olmasına rağmen bir pankarta tahammül edemiyorlar. Bu kabul edilemez. Bu tablo ile nasıl reform olacak. Açlık grevindeki tutukluların sonuna kadar arkasındayız. Onların mücadelesi haklı ve insani bir mücadeledir” dedi. 

‘NEDEN KORKUYORSUNUZ’

HDP’li Ömer Öcalan, tecridin 22 yıldır sürdüğünü hatırlatarak, Öcalan’a yönelik avukat ve aile görüşü yasağına “Kanun nerede?” diyerek tepki gösterdi. Polis ablukasına tepki gösteren Öcalan, “Siz neyden bu kadar korkuyorsunuz? Sayın Öcalan için büyük bir hassasiyet var. Kimse devletten özel bir kanun istemiyor. Var olan kanunların yerine getirilmesi isteniyor. Ama Sayın Öcalan ve Kürt halkı üzerinde kirli bir politika yürütülüyor. Tecrit her yere yayılmış durumda” dedi. 

‘TASFİYE OLACAKLAR’

Türkiye’de siyasetinin tıkandığını dile getiren Öcalan, açlık grevi eylemleriyle ilgili şunları söyledi: “Bugün cezaevlerinde açlık grevi var. Bizde görüşmenin sağlanmasını, müzakerenin olmasını istiyoruz. Diyalog olmadan sorun çözülmez. Katliam, tutuklama ve baskı ile bu toplumu bitirmezsiniz. Yaptıklarınıza karşı halk tepki gösteriyor ve içinde bir kaynama var. Bu şekilde nereye kadar siyaset yapacaksınız? Devletin bir ağırlığı kalmadı. Bunlar tasfiye olacak. Kürt halkı ve partimiz meşrudur. Sonuna kadar siyasi tutsakların sesi olmaya ve mücadelelerini yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Bijî berxwedana zindana” sloganı ve alkışlar eşliğinde son buldu.

ADANA

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAYDER), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER), açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması yaptı. HDP Adana İl Örgütü binası önünde yapılan istenen basın açıklaması polis tarafından engellenmek istendi. Polisin engellenmesine rağmen açıklama “Bijî berxwedana zindana” ve "Baskılar bizi yıldıramaz"  sloganlarıyla yapıldı. 

ÇÖZÜM İMRALI

Çukurova TUAYDER Eşbaşkanı Zahir Akalın, siyasi tutukluların açlık grevinin 68'inci günde olduğunu ve tutukluların her geçen gün temel yaşam haklarının daha da daraltan koşullara maruz kaldığını söyledi. Ülkedeki ekonomik ve siyasi krizin daha da derinleştiğini aktaran Akalın, bu sorunların temel nedeninin İmralı’da devam eden tecridin olduğunu vurgulayarak, İmralı tecridi çözülmeden ve Öcalan'ın fiziki özgürlüğü gerçekleşmeden bu sorunların çözülemeyeceğini dile getirdi. Akalın, "Bu vesileyle; 'Tecridi kıralım faşizmi yenelim' şiarıyla zindanlarda başlatılan bu onurlu direnişi, koşulları daha da ağırlaşmadan, bütün duyarlı halklarımızla sahiplenmeye çağırıyoruz" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi